lördag 24 september 2011

Skjutglada idioter och ett förstört land

Nato har släppt loss ett hord av skjutglada idioter

Den här filmsnutten, som finns på Motvallsbloggen visar hur de s k rebellerna härjar och varför det finns ett omfattande motstånd mot dem inom stora delar av den libyska befolkningen. Jag har sett flera liknande filmer, som visar på vilket sätt bostadsområden ödeläggs av skjutglada idioter, som inte har en susning om hur vapnen skall användas. Eftersom de springer omkring på gatorna som de gör, visar också att det inte finns något motstånd i områdena.
Hur många civila som dödats av dessa dårar, vet vi inte. Något skydd av Nato har de uppenbarligen inte fått. Hundratusentals människor har fått sina hem förstörda där dessa outbildade horder dragit fram efter att Nato fällts sina bomblaster.
Det finns uppgifter om motstånd mot rebellerna på olika håll, vilket inte är att förvånas över med tanke på deras framfart. NTC:s ledning har inte vågat etablera sig i Tripoli, utan stannat bland royalisterna i Banghazi. Kanske ett omen om att det finns krafter som vill flytta tillbaka huvudstaden dit.
Hur skall man kunna läka alla sår som uppstått? Hur skall Sarkozy, Cameron och Reinfeldt kunna trösta de hundratusentals som fått sina nära och kära dödade?
Sverige har beslutat att fortsätta stödja detta vanvett. Nu öppnar man också för marktrupper och stridsflyg.
...Beslutet innebär att regeringen ska ställa en väpnad styrka på högst 250 personer till förfogande i högst 30 dagar.
Enligt planerna ska Sverige bidra med flygstridskrafter och stödresurser. Det innebär bland annat att fem plan av typen JAS 39 Gripen blir kvar för att verkställa FN:s säkerhetsrådsresolution 1973. Även resurser till informationsoperationer skall ställas till förfogande. Sammantaget handlar det om ett bidrag på cirka 140 personer. Styrkan skall kunna förstärkas tillfälligt vid behov.(StAn)
Det skall bli spännande att se om NTC lyckas bilda någon form av regering som utlovats. Frågan är ockås vilket stöd västtillsatta marionetter som Jalil och Jibril har i landet. Marionetter brukar inte vara populära i de breda folklagren. Deras position stärks inte av att  Aisha Khaddafi, Muammar Khaddafis enda biologiska dotter, säger hennes pappa mår bra och fortsätter kämpa mot "förrädarna" som nu styr landet. Hon varnar för Jalil och Jibril och menar att de som svikit en gång, lätt kan svika igen.(DN). Det blir inte bättre av att Mummar Khaddafi fortsätter att gäcka. I ett halvår har han "nästan" varit gripen.
Innan Natos anfallskrig var Libyen ett ekonomiskt välmående land med fri sjukvård och fri utbildning. Sjukvården var den bästa i Afrika. Barndödligheten sjönk från 71 år 1991 till 14 år 2009. Man hade ett mycket ambitiöst program för bostadsbyggande. Sedan 2003 har mer än 100 statsägda företag privatiserats, av vilka 29 helt har utländskt ägande.
Nu har mycket av detta bombats till damm och grus. En självständighet nation, utan statsskuld, är nu i händer på IMF och Världsbanken. Giriga exploatörer kommer att stå i kö för att få de lukrativa kontrakten. Frankrike, Storbritannien och USA kommer att se till att få merparten.
Med "halva" befolkningen beväpnad, horder av laglösa som drar omkring, interna strider som gör att detta inbördeskrig riskerar få flera fronter, kommer att bereda väg för främmande trupper, som skall skapa ordning i det kaos man varit med att skapa. Afghanistan...Irak....Libyen....

5 kommentarer:

 1. Vem tror att det ska gå bara att skapa ordning i Libyen? Inte jag. Det kan nog ha varit sant att många i Libyen, (frågan är bara HUR många?) ville bli av med Ghadafi (massor av folk i Sverige vill bli av med Reinfeldt också), men vad rebellerna vill ha istället är de avgjort inte alls överens om.
  Unga människor som tror att de nu ska skapa demokrati har en tendens att tro att demokrati är när "alla gör vad jag vill". Har de då skjutvapen och lärt sig att skjuta bort dem som inte vill "som jag vill", då fungerar systemet inte så bra.

  Och nu vågar det s.k. rådet inte sitta i Tripoli - än. Jag skulle gissa att det beror på att där är det Belhaj som har kontrollen, och somliga menar att det var hans anhängare som dödade Jounis, på grund av att denne varit ansvarig för tortyr av Belhaj och hans islamistiska kompisar, de där som släpptes ut ur fängelset av Behalhj. Skulle alltså tro att både Jalil och Jibril fruktar för sina liv eftersom båda var i högsta grad medansvariga till Ghadafis fängelsesystem, Jalil som justitieminister och Jibril som inrikesminister.

  SvaraRadera
 2. Angående filmsnutten, här är en av kommentarerna:
  abu slem have surrendered when ghaddafi left tripoli, civilians have reported that the building is full of snipers, rebels couldn't hit the building with heavy artillery cause its surrounded with civilian buildings, they have tried to use special operations squad to break in there, but like i said before the front door and the roof were full of planted bombs, so opening random fire was the only solution

  SvaraRadera
 3. Har är ett klipp dar rebellerna i slutet hamnar i ett bakhåll..

  Det _intressanta_ är dock att rebellerna sitter i bilen och skjuter lite random ut genom rutan...?!
  http://www.youtube.com/watch?v=q9DNKthfV5U

  SvaraRadera
 4. Du springer inte omkring som en flock höns på öppen gata om det är fullt med snipers i husen

  SvaraRadera
 5. Denna information är helt fantastisk, njöt jag verkligen läsa det. Jag ska gå att städa mitt hus och sedan ska jag fortsätta läsa dina andra inlägg.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.