torsdag 1 september 2011

Legosoldaten är inte trovärdig


Att vara källkritisk och ifrågasättande borde vara grundläggande för varje journalist även Anders Bolling på DN och och Örjan Magnusson på SVT.
Helt okritiskt citerar man en artikel från The Atlantic som har träffat en man som påstår sig vara en avhoppad legosoldat från Khaddafis armé. Man har träffat mannen i Timbuktu i Mali.
Mannen får berätta utan att ifrågasättas:
"När upproret inleddes i februari, berättar tuaregkrigaren, anslöts hans enhet till den ökända 32:a brigaden, som leddes av Khaddafis son Khamis. Första uppdraget var att slå ner obeväpnade demonstrationerna i Tripoli.
– Det var lätt, säger han till Gwin. Vi sköt ihjäl tre eller fyra av dem som stod längst fram och sedan sprang alla i väg."
Detta stämmer inte. Det var inget uppror i Tripoli vid denna tidpunkt, enbart demonstrationer till stöd för Khaddafi. Därmed faller resten av artikeln också.

2 kommentarer:

  1. 2 minuters google visar att du har fel, hade ett vagt minne att det var i samband med massakern där som två plan deserterade och landade på Malta och det stämde att det var i den vevan.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4361534

    SvaraRadera
  2. Du får nog komma med något bättre bevis än detta

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.