tisdag 20 september 2011

Moderat riksdagsman sponsrar kriget i Libyen


Jag läste en debattartikel i SVD idag om att:
"Kommer den arabiska våren att göra människor friare? Det är långt ifrån säkert. Människorna i arabvärldens erfarenhet av den fria marknaden och det kapitalistiska systemet – på sikt nödvändiga för uthållig tillväxt och politisk stabilitet – är långt ifrån odelat positiv."
Vad som slog mig, förutom det kapitalistiska anslaget, var att man satte likhetstecken mellan situationen i Tunisien, Egypten och Libyen. Dessutom jämförde man äpplen med päron:
"Attityderna i Libyen bör förstås utifrån ytterligare ett perspektiv; avsaknaden av erfarenhet från en fri marknad. Under Ghaddafis tid vid makten svällde landets offentliga sektor till groteska proportioner. 75 procent av den arbetande befolkningen var offentligt anställd medan privata investeringar beräknats ha utgjort ofattbart låga 2 procent av BNP. Siffrorna säger något om hur svårt det kommer bli att stimulera privat företagande i landet."
Det går naturligtvis inte att jämföra antalet anställda med andelen av BNP i ett land där oljeindustrin ensam svarar för 80 Procent av BNP!
Bakom varje debattartikel finns en agenda. Eftersom både Susanne Tarkowski och Tankesmedjan Fri Värld är nya för mig, så ville jag ta reda på lite mera. Jag fann en ung svenska som lever på krig och sponsras av en moderat riksdagsman.
Susanne Tarkowski får sitt levebröd av krig

PR byrån Shabakat Corporation, som Tarkowski äger, etablerade sig i Libyen i februari för att driva en kampanj mot Gaddafis regim. Tidigare var Tarkowskis företag etablerat i Afghanistan. Mot slutet hade hon 200 anställda. På kundlistan fanns Nato, FN och USA:s militär. (Resumé).
En av sponsorerna för denna PR-byrå för Nato och rebellerna är den moderate riksdagsmannen Mats Johansson genom sin tankesmedja Fri Värld. Johansson var tidigare VD för Timbro.
Johansson är alltså som politiker direkt ansvarig för att Sverige deltar i kriget på rebellernas sida, samtidigt som han stödjer en PR-byrå som sedan starten av oroligheterna arbetat för Nato och rebellerna.
Det man kan fråga sig är hur många liknande PR-byråer som arbetar för Nato, EU och USA? Vidare kan man undra vilken inverkar Fri Värld och andra lobbyister har haft på regeringens beslut att skicka svenska plan till Libyen?
DN skriver idag om att EU inte skyddar libyska flyktingar. Det är bara att gratulera DN till deras snabbhet att få fram nyheter. Läsare av denna blogg fick samma information redan den 5 september.
Vidare vet man åter igen var Gaddafi befinner sig, men det gäller förstås att inta Bani Walid först, vilket verkar nog så svårt.
En annan svensk "PR-byrå" för kriget i Libyen är för övrigt "Fjärde Internationalen". Motvikt kan väl "Björnbrums" inlägg om manipulerad massmedia vara.
8 kommentarer:

 1. Hey old wolf:

  It's all about the money and getting their share of the spoils of war. The only problem with this is it spoils the Nation and everything in the society begins to rotten. I have been smelling something rotten in Sweden for a long time now.

  Take care,
  Mike

  SvaraRadera
 2. Du är i inte ensam om att känna den ruttna lukten, men frågan är hur man får bort den?

  SvaraRadera
 3. Fjärdeinternationalisterna är lite lustiga, hyggliga killar i allmänhet, men just vad det gäller Libyen har de gjort en väldigt konstig sväng. Det verkar som om i den rörelse de är med en stor del faktiskt är emot Libyenkriget, medan en smärre grupp som hörs utåt via sina bloggar och tidningsskriverier (mest känd är väl Andreas Malm) har hoppat in på krigsaktivisternas sida. Konstigt, det påminner om hur opinionerna skiljer sig åt mellan ledning och fotfolk i exempelvis socialdemokraterna.

  SvaraRadera
 4. Att Nato inte hjälper flyktingar stod klart redan i somras när Natofartyg i närheten underlät att bistå en flyktingbåt i sjönöd, varvid många omkom. Minns inte om det var alla eller bara en del av flyktingarna som dog.

  SvaraRadera
 5. Jag har en känsla av att Fjärdeinternationalen och en del andra vänsterbloggar har köpt en vision av en romantisk, heroisk revolution

  SvaraRadera
 6. Bra jobbat!
  http://skvitts.wordpress.com/2011/09/20/en-propagandaminister-avslojad/
  /Skvitt

  SvaraRadera
 7. @oldwolf
  "Jag har en känsla av att Fjärdeinternationalen och en del andra vänsterbloggar har köpt en vision av en romantisk, heroisk revolution "

  Enligt mig en korrekt bedömining av läget.
  Synd att dem har missförstått vad ordet "källkritik" och "propaganda" betyder. Verkar som om majoriteten av folket har glömt bort vad propaganda och källkritik ens är för någat

  SvaraRadera
 8. Deze blog is geest waait. Ik moet toegeven dat ik eerst dacht dat ik had niets interessants te bieden, maar na het lezen van een aantal posten in mijn mening is radicaal veranderd.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.