söndag 11 september 2011

Natos bomber fortsätter att falla


16000 rebeller har inte lyckats besegra de "70-100" Gaddafi-anhängare som ännu håller staden Bani Walid. Därför måste Nato fortsätta bomba staden med 100 000 invånare i sina insatser för att skydda civila. Rapporter gör gällande att inga journalister får komma närmare Bani Walid än 10 kilometer. Trots över ett halvårs anfallskrig och mer än 50000 bomber har man ännu inte lyckats att skydda alla civila (obs! ironi).
Under tiden har högsta rebell ledningen, Mustafa Abdul Jalil och Mahmud Jibril  anlänt till Tripoli. Tydligen fick de ett fantastiskt mottagande med röd matta och flera 100 jublande rebellsoldater. Var är de jublande folkmassorna? (DN)
Dessa två var ledande inom Gaddafis administration, innan de lägligt hoppade av precis när upproret började. Jalil var ansvarig för att fem bulgariska sjuksköterskor dömdes till döden.

Samtidigt ökar kraven på Nigerias regering att ta tillbaka erkännandet av NTC.
"The FG (goverment) should take stock of all Nigerians, including other blacks, who have been murdered in Libya and a census of other black Africans, especially Nigerians who are still in Libya. The FG must also sound a note of warning to Libya that it would not take it lightly if anything happened to its citizens again," (mathaba net)


Motvallsbloggen har hittat ytterligare en oberoende analys av vad som hänt i Libyen och det är den stämmer med flera andra. (Dissident Voice).
Det är naturligtvis inte acceptabelt att vi måste lita till utländska oberoende källor för att få en bild av vad som egentligen händer. Tyvärr har dessa källor inte alls samma genomslagskraft, som "Husbondens Röst". Jag har pratat med många senaste tiden, som blir helt förbluffade av vad som egentligen hänt i Libyen och som köpt propagandan rakt av. Lasses Blogg tar upp problematiken.
För mig som varit journalist i 40 år, känns det oerhört beklämmande hur gammalmedia kastat all form av självaktning och blivit en megafon för makthavarna. Inte bara i denna fråga, utan även i många andra. Det har gått så långt att jag ifrågasätter i stort sett allt gammalmedia rapporterar.
Third World refererar idag till en artikel i israeliska Debka.com om hur Gaddafis styrkor kan röra sig fritt i fem länder i skydd av tuaregerna, en berberstam på mellan 2,5 och 3 miljoner människor,finns i östra Algeriet, sydvästra Libyen, östra Mali, västra Niger och norra Burkina Faso.
En av Gaddafis brigader på 7000-9000 man har spårlöst försvunnit och har sannolikt fått hjälp av libyska stammar att gömma sig för att kunna bedriva gerillakrig.
Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt skriver idag en debattartikel med anledningen av 10-årsdagen av 11 september om terrorhot.(SVD)
Min uppfattning är att innan Sverige gav sig ut i krig, fanns inget egentligt hot mot svenska intressen. Genom vårt deltagande i krigen i Afghanistan och Libyen, så skall vi inte vara förvånade över att inte alla tycker om oss längre. Att inte våra politiker ens snuddar vid detta förvånar föga.

3 kommentarer:

 1. Att Nato kan inte lyckas besegra Libyen bevisar bara en sak - folk vet vad de slåss för, Libyens Jamahirya! Om en högre ideal eller idé fyller människors hjärta, detta folk blir obesegrat!

  SvaraRadera
 2. Walter Fauntroy, Feared Dead in Libya, Returns Home—Guess Who He Saw Doing the Killing
  It wasn't the Libyans
  http://www.afro.com/sections/news/national/story.htm?storyid=72369

  SvaraRadera
 3. Anonym:
  Spännande med ytterligare ett vittnesmål om främmande trupper på marken i Libyen, även om jag kanske inte tror att det är danska.
  Mavera:
  Det Nato lyckats skapa är anarki

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.