måndag 26 september 2011

Massgrav?


En massgrav har hittats i Tripoli skriver SVD och DN, som citerar Reuters. Man skall ha hittat skelett efter 1207 människor och det skall vara en massgrav efter en massaker på fångar,som dödades av Gaddafis säkerhetsstyrkor under ett fängelseuppror 1996.
En av mina käpphästar är att man behöver mer än en källa innan man skriver. Hade SVD bemöt sig att också läsa CNN:s rapport hade man hittat följande:
"It was unclear, however, whether the site actually was a mass grave, as no excavation has taken place. Members of the media were shown bones at the site, but medics with CNN staffers on the scene said the bones did not appear to be human."
 Borde inte erfarenhet ha lärt gammalmedia att vara lite avvaktande i sin rapportering av vad Reuters skriver? Men vi kan tydligen inte förvänta oss något ifrågasättande av vad denna nyhetsbyrå skriver. 90% av alla nyheter från Libyen är fabricerade av Reuters. Dessutom skall man komma ihåg att sanningen inte är rebellernas bästa gren.
Det är en ganska stor skillnad i rubriksättningen mellan CNN och DN:
"Libya transitional council believes mass grave found"
 
"Offer för Khaddafis terror funna i massgrav"
Tack för tipset Marverabloggen.

16 kommentarer:

 1. Det viktiga är väl att det är ben (eller åtminstone ser ut som ben, det kan vara svårt att skilja på gamla träbitar och ben)! Att kräva att det också skall vara människoben måste tyda på en svårartad artism, det borde gå lika bra med några sorgligt avlidna kameler eller åsnor. Men om man nu nödvändigtvis vill ha döda människor är det väl lika bra att deklarera vilken begravningsplats som helst som bevis för Qaddhafis terror! De döda lär ju i alla fall inte ställa till problem genom att protestera.

  Källkritik är väl inget man bryr sig om numera, åtminstone inte så fort journalisten har lämnat journalisthögskolan och trätt ut i det verkliga nyhetslivet?

  SvaraRadera
 2. Suck... Tack för att du ger en annan sida av saken! Svensk media i ett nötskal. Men apropå CNNs rapportering - är det inte lite väl styvt att gå ut med att man tror att man funnit en massgrav innan man ens har gjort en utgrävning?

  SvaraRadera
 3. Skillnaden är ju att CNN skriver att rebellrådet anser att man hittat en massgrav. Inte som DN påstå att man hittat en. Som jag skriver, sanningen har inte varit rebellernas bästa gren.
  Eftersom man säger sig hahittat 1207 kroppar i grushögen, hävdar man väl någon form av utgrävning

  SvaraRadera
 4. Se även Wikipedia om fängelset Abu-Salim: http://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Salim_prison
  "Human Rights Watch believes that 1,270 prisoners were killed. However, its estimate is mostly based on the account of a single former inmate"-
  Värt att notera är att 200 av fängelsepersonalen också dog i fängelsekravallerna samt att händelsen utspelade sig för 10 år sedan (!) och således är känd av omvärlden. Dessutom var några av fångarna transferfångar överförda från ett annat hemskt fängelse nämligen Guantanamo. Huruvuda "massgraven" verkligen finns, är en vanlig kyrkogård eller är ett påhitt framgår ej och vi har inte fått se några bilder eller bevis. Nu skriver pro-rebell-bloggar att Abu-Salim-upproret är själva ursprunget till den ilska som fått igång det rebell-ledda kriget. Snacka om att efterfabricera! Bilder som nu printas i storformat på fångarna (de flesta aggressiva islamister/jihadister) som om det är en nutida händelse. Att saken utspelade sig 1996 får man söka länge för att få veta. Som jag ser det har NATo ännu inte presentera några som helst bevis om att Khadaffi anfallit sitt folk. Tvärtom visar bilderna i media bara rebeller som mer eller mindre slummässigt avfyrar grova vapen ofta rakt in mot centrum av Libyska städer. Vem som orsakat civila förluster är ganska enkelt att se. Kriget har inget med skydd av civila att göra utan är enbart en ursäkt för att 1) få tillgång till och säkra oljeexporten samt 2) få bort Khadaffi som ledare för ett land som på 40 år gått från att vara Aftikas fattigaste till rikaste land. Att sjukvård, skola och boende var gratis under Khadaffis styre är det få som vet, likaså hans arbete för kvinnors lika rättigheter. Har svårt att se hur rebellerna kan göra ett bättre jobb att få Libyens alla stammar/klaner att leva i fred i ett välmående samhälle, framför allt som det är ytters osäkert vem rebellerna är, hur många de är (100 eller 1000?) och om de har stöd av Libyens sex miljoner invånare..
  /Fredrik R

  SvaraRadera
 5. Kommer ni ihåg amerikanen Matthew VanDyke som befriades från Abu-Salimfängelset för några månader sedan. Jag har saknat en interview eller uppföljning om honom. Hur kommer det sig att en amerikan sitter i ett libyskt fängelse? Svaret får man bland annat här i http://www.globalpost.com/dispatches/globalpost-blogs/the-casbah/american-man-joins-libyas-rebels
  Detta skriver inte tidningarna något om. Kanske för att en mer närgående analys inte hade varit fördelaktig för rebellerna?
  /Fredrik R

  SvaraRadera
 6. @ Anonym

  "Human Rights Watch" är ännu en amerikansk organisation som arbetar för CFR (Leds av Rockefeller & Rotschild) som är förälder också till CIA. HRW ombildades från amerikanska Helsingforskommitten, grundad av Robert Bernstein. HRW finansieras av amerikanska kapitalister typ George Soros, Denne donerade 100 miljoner dollar till HRW år 2010 vilket täcker deras utgifter i drygt ett par år. Inte förvånansvärt så är Soros en ledande medlem av CFR som anses vara CIA:s verkliga grundare.

  HRW har vidare förekommit i ett flertal politiska skandaler där det är uppenbart att organisationen är djupt infiltrerad av de som sympatiserar med CFR eller CIA. Ett exempel är Marc Garlasco som tidigare ledde "highvalue targeting" i Irak och tillika knäckte extra som "förhörsexpert" i något 50-tal fall.

  Jag är inte förvånad över att en ny "massgrav" har upptäckts. Jag hade förväntat mig att rapporter därom snart skulle börja sippra ut. Det är typiskt för de stater som angrips i samband med CIA_operationer. Särskilt när CIA har ett starkt behov av att fläcka ner en politisk gruppering som annars misstänks ha ett folkligt stöd. Jag anser att vi inte kan fästa tilltro till några som rapporter som involverar amerikanska styrkor och som inte kan vetenskapligt bekräftas.

  SvaraRadera
 7. Tyvärr använder media Human Rights Watch och Amnesty som säkra källor som aldrig ifrågasätts. Se fram till 01:15 på http://www.youtube.com/watch?v=paR5_hu64H0&feature=results_main&playnext=1&list=PL00105748743D18F3 där Amnesty Internationals Researcher on Syria, Neil Sammonds får presentera teser som används som bevis. Nu tror jag att inte mycket gott om Syriens stadsledning, men att media blint återger uttalanden som inte är förstahandsinformation tycker jag är osmakligt. På Rapport igår: 12000 lik hittade i massgrav. Strax innan vädret: Siffran ändrades till 1200. Idag: utländska medier skriver om att de få ben man hittat kan vara från djur..
  /Fredrik R.

  SvaraRadera
 8. Jagär lite för trött att leta länkar just nu, men var det inte rapporter från en enda representant för HRW, som var en av ursäkterna för hela Nato-kriget mot Libyen?

  SvaraRadera
 9. OldWolf:
  Det var inte mindre än 70 (!) organisationer för icke-statliga mänskliga rättigheter och humanitära organisationer som undertecknade det ödesdigra brevet som blev Säkerhetsrådets beslutsunderlag för resolutionerna.

  Problemet är bara att de undertecknade brevet i en bilaga som var daterad redan en vecka innan upploppen började. DEN 12/2!!
  De visste naturligtvis vad som skulle hända ...

  ANNEX: SIGNATORY OF THE URGENT LETTER FOR ACTION ON LIBYA
  February 12, 2011 – Geneva, Switzerland


  http://libya360.wordpress.com/2011/09/24/libya-and-the-big-lie-using-human-rights-organizations-to-launch-wars/

  SvaraRadera
 10. off topic men oldwolf lär gilla denna msmjournalist
  http://www.youtube.com/watch?v=meT8CJgEBQw&feature=player_embedded

  SvaraRadera
 11. Erik H: Tack för informationen och länken.Nu tror jag dock 12 februari är ett litet misstag. Det skall vara 21 februari, men många tänkvärda ord är det

  SvaraRadera
 12. worldcitizen: Tack för länken. När man ser sånt så kanske det finns ett litet hopp nånstans.

  SvaraRadera
 13. Så visade sig alltså att de där benen var kamelben. Inte nog med att Ghadafi massvrättat människor, han har massavrättat kameler också, som Björn Nilsson så träffsäkert påpekar här:
  http://metrobloggen.se/thirdworld/libysk-sa-kallad-massgrav-med-kamelben/#comments.

  SvaraRadera
 14. Massavrättade kameler och förfalskade bilder. Hur kan media fortsätta att skriva allt som rebellerna säger utan att blinka?

  SvaraRadera
 15. Tahrir:

  Almost two weeks into an anti-greed sit-in, the 'leaderless resistance movement' is at a crossroads.

  * Day 13 of Occupy Wall Street begins with a march through the streets of Lower Manhattan around the time the opening bell rings on the stock exchange.

  Day 13 of Occupy Wall Street begins with a march through the streets of Lower… (Carolyn Cole, Los Angeles Times)

  http://articles.latimes.com/2011/sep/29/nation/la-na-wall-street-protest-20110930

  SvaraRadera
 16. Situationen i Libyen ser ut så, att jag inte tror att det behövs någon förlängning. Det andra är helt enkelt att vi åkte dit med ett FN-mandat i ryggen som gick ut på att skydda civila. Man kan inte med bästa vilja i världen säga att det som pågår är bara att skydda de civila.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.