måndag 6 december 2010

Världens politiker visar sitt rätta ansikte

Kritiken har varit hård mot länder som Kina och Thailand för att länderna censurerar Internet. Nu visar också västvärldens politiker att det inte är ett dugg bättre. När nu Wikileaks gör det möjligt för världens nyhetsmedier att publicera hemliga brev, som läckt ut från det amerikanska utrikesdepartementet, bölar s k demokratiskt valda personer på censur och straff, minst livstid, helst dödsstraff för att de påträffats med byxorna nere.
Det är naturligtvis mänskligt att alltid skylla på andra. Att datasäkerheten varit lika med noll är så pinsamt att man på alla sätt försöker släta över frågan genom att vända all fokus på läckan och hur den hotar hela världens säkerhet. Statliga hackare arbetar övertid med att stänga ner Wikileaks sidor, men i ännu snabbare takt speglas sidorna. Det pågår ett cyberkrig just nu mellan stater och gerilla för friheten på Internet.
Fortsätter det som nu kan vi komma att se det internet som kritikerna ofta liknar vid kabel-tv. Tanken är skrämmande för oss som vant oss vid och uppskattar ett fritt Internet. Ännu mera skrämmande är att det är inte illvilliga diktatorer som vill ta det ifrån oss, utan folkvalda politiker i länder som kallar sig demokratiska.
ansvaret för det som publiceras i olika nyhetsmedia, ligger inte hos Wikileaks, utan hos varje nyhetsredaktion. Trots att man fyller sina tidningar, sajter och kanaler, ställer man väldigt lite upp för Wikileaks och försvarar yttrandefriheten och meddelarskyddet. I mångt och mycket är det medlöpare och snyltare. Det fria ordet borde vara heligt och försvaras till varje pris, även om även s k seriösa media mer och mer tenderar till att bli "kabel-TV" på en allt mer kommersialiserad scen. I det perspektivet finns det ännu större anledning att slå vakt om ett fritt Internet, även om det innehåller saker och åsikter man inte delar.
Kredit till "Reportrar utan gränser", som visar en mycket klarsynthet än sina redaktionsledningar. Lite märkligt är att DN just nu blockerar det flesta bloggar som länkar till deras artiklar. Åsa Lindeborg Aftonbladets kulturchef har åsikter som jag inte alltid stämmer in i. Denna gång skall hon dock ha ett stort plus för sitt försvar för budbärararen.
Julian Assange är budbäraren, men det är media som för ut budskapet. Ännu kan ingen peka på ett enda fall där någon enskild person skadats av läckorna. Den enda skada som åstadkommits är på politiker och diplomater. Det är svårt att känna någon sympati med dessa.
För övrigt har jag avslutat mitt PayPal-konto idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.