torsdag 16 december 2010

Europarekord i klantighet


Medan de svenska handbollsdamerna charmar oss och ger Sverige utmärk PR genom sina insatser i Handbolls-EM, passar den svenska åklagarmyndigheten på att sätta europarekord i klantighet. Man kan nog utan att ta i konstatera att firma Borgström/Ny inte klarade av att hantera ett högprofilfall som Julian Assange. I sin iver att fälla 18-taggaren missade man tydligen de mest elementära regler. Dessutom försöker man skjuta bytet med granatkastare istället för gevär.
Detta uttalande är knappast någon fjäder i hatten för paret:
Mr Jusitce Ouseley said: "The history of the way it [the case] has been dealt with by the Swedish prosecutors would give Mr Assange some basis that he might be acquitted following a trial." (Guardian). En annan artikel i Guardian talar om "Misuse of the European arrest warrant", eftersom Assange inte är åtalad för något brott.
Att Assange nu friges mot borgen innebär inte att rättsläget i egentligen förändrats, även om jag är övertygad om att beslutet inte här till nackdel för honom. Däremot betyder det naturligtvis oerhört mycket för personen Julian Assange som slipper tillbringa jul och nyår i fängelse. Jag kan hålla med Jinge.se om att borgenssystemet har mycket i övrigt att önska när det gäller jämlikhet. Det är bara rika personer, eller personer med rika vänner som kan utnyttja det. Med tanke på vad jag tidigare skrivit i frågan tycker jag dock att det är skönt att Julian Assange slipper tillbringa helgen i isoleringscell.
Nu händer inget förrän den 10 januari, då fallet tas upp igen i brittisk rätt. Vad som händer då och vilken skillnad det är mot vad som hänt nu, vet jag inte. Det finns säkert all anledning att återkomma till det.
Det finns mycket som sägs och tycks i fallet Assange. Jag har inte tagit ställning i sakfrågan, skyldig eller inte, bara konstaterat att det skett en urvattning av vad som är våldtäkt och att detta kanske inte helt är förankrat i det allmänna rättsmedvetandet. Det som ändå vara rimligt att vi får ifrågasätta och peka på konstigheter även om det handlar om sexbrott, utan att få "Bjästa" nerkört i halsen. Även i när det gäller denna typ av brott, är den misstänkte oskyldig tills han döms. Även i sexbrott måste kravet vara att den misstänkte är skyldig "bortom all rimlig tvivel". Idag är det många som ifrågasätter om detta verkligen gäller för denna typ av brott och hur det är ställt med åklagarnas objektivitet.
Mycket intressant information går att få från Samtycke.nu, där man nu tagit del av de första förhörsprotokollen. Detta är läsning som rekommenderas. Detta är också något som var nytt för mig.
DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.