lördag 25 december 2010

"Var och en är sig själv närmast"

De flesta människor i Sverige har trots allt ett arbete att gå till. Alliansen erbjöd dessa mer pengar i plånboken. I dagens samhälle är var och en sig själv närmast, av solidaritet finns det mycket lite. Under de senaste fyra åren har vi sett hur det sociala nätverk som byggts upp under decennier snabbt raseras. Hur de svaga i samhället behandlas läste vi om nästan varje dag innan valet, men det hjälpte inte. Några hundralappar mer i plånboken till konsumtion var viktigare än ett rättvisare samhälle. Du och jag, var och en kan en dag stå framför en handläggare på Försäkringskassan som gör tummen ner.
Tuffare skall det bli. Efter nyår är det enbart Försäkringskassans handläggare som skall avgöra om en person kan arbeta eller inte.
I det tysta förbereder Försäkringskassan nya rutiner som ska hindra läkare att skriva utlåtanden om en persons arbetsförmåga.
– Läkarna ska bara göra ett rent medicinsk utlåtande, säger Svante Borg, direktör med nationellt ansvar för sjukförsäkringar.
– Patientens arbetskapacitet är det sedan helt upp till Försäkringskassans handläggare att bedöma. 
Sverige sparar 16,5 miljarder i minskade sjukförsäkringskostnader. Samtidigt bråkar Reinfeldt och Bildt om 300 miljoners nedskärning på regeringskansliet.
Försäkringskassan kollar dig. Men ingen kollar kassan. Det är, för att uttrycka sig som JO, häpnadsväckande. Detta skriver Lena Melin i en kommentar i Aftonbladet. Och det är bara att instämma!
Med hänvisning till kassans betydelse för privatekonomin, och att deras beslut berör en stor del av befolkningen, anser Nordenfelt att det är ”närmast häpnadsväckande att det fortfarande saknas ett ordinärt tillsynsorgan dit enskilda kan vända sig med klagomål på Försäkringskassans sätt att sköta deras ärenden”. 
Nu får vi vänta och se vad ansvarig minister Ulf Kristersson säger om detta. Förmodligen ingenting. Eller som vanlig skylla på någon annan.
Ansvarig minister Ulf KristerssonOm man vill kan man underteckna en protestlista mot Försäkringskassan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.