tisdag 14 december 2010

Skall vi egentligen vara förvånade?


Bomben i Stockholm verkar vara ett slag mitt i solarplexus på det svenska samhället, men skall vi egentligen vara förvånade? Vi krigar i ett främmande land långt borta, där tiotusentals civila har dödats av en invasionsarmé. Kanske borde vi tänkt tanken att någon skulle vilja hämnas dessa oskyldiga offer på andra oskyldiga offer? Ansvaret för att vi krigar ligger hos våra politiker och deras välvilja att göra USA till lags. Nu öppnar också Säpo alla dörrar för för FBI och släpper in deras utredare att rota i alla arkiv.
Bombaren i Stockholm var förblindad av sin "uppgift" och hade inte förmågan att se klart om vilken björntjänst han gjorde mot det öppna samhället och alla muslimer som lever i detta och inget annat önskar att få leva i fred långt borta från de krig och elände de flytt ifrån. Nu är de plötsligt i mångas ögon presumtiva självmordsbombare var och en.
FBI agenterna i Stockholm är ett exempel. Socialdemokraten Morgan Johanssons avhopp från kongressbeslutet att riva upp FRA-lagen är ett annat.(DN). Det är många bloggare, inte minst socialdemokratiska som har åsikter om detta. Mer finns att läsa i Martin Mobergs blogg, där det också finns länkat i ett antal andra bloggar i frågan.Jonas Morian är också kritisk i sitt inlägg i AB idag
Vi hade av allt att döma tur när det gällde bombaren i Stockholm. Nu blev han själv det enda dödsoffret.
Bombaren var säkert övertygad om att det han gjorde var rätt, utifrån sin egen värld och sina egna värderingar. Ur allmän uppfattning var det naturligtvis sinnessjukt. Lika sinnessjukt som en knäppgök går in i en skola med en pistol och skjuter alla han ser, eller att någon skjuter invandrare i ryggen.I det här fallet tror jag inte det var en knäppgök, men ett offer sina egna värderingar, som fördunklat hans seende.Många försök till beskrivning av gärningsmannen har gjorts. en av dem av Jan Hjärpe professor emeritus i islamologi, Lunds universite.
Kildén & Åsman har också skrivit en blogg i ämnet som jag rekommenderar.Jag tror på ett öppet samhälle och jag tror på demokrati. Krig är det mest fasansfulla som finns. Det drabbar alltid de oskyldiga civila hårdast. Det som hände i Stockholm var uppenbarligen en del av det krig som Sverige medverkar i. I sin tur bottnar detta i USA:s behov att kontrollera allt som sker och där västvärlden är lydiga lakejer.
Jag förstår om Julian Assange är orolig för att utlämnas. Slutligen tycker jag Lars Viiks får mycket större uppmärksamhet än han förtjänar. Vad hade hänt om han valt att måla en jude i form av en äcklig lismande råtta istället? Hur många tidningar har publicerat hans teckning "Judesuggan"?

2 kommentarer:

 1. "Hur många tidningar har publicerat hans teckning "Judesuggan"? "

  Du missförstår poängen.

  I fallet med Vilks rondellhund publicerades den av ett fåtal tidningar EFTER att ursprungskällan stod under hot som sympatiåtgärd för att yttrandefriheten stod under hot.

  Det handlar om yttrandefrihet och att det finns grupper som tar till våld mot oliktänkande som vågar säga vissa saker.

  Det skulle säkert väcka protester med judesuggan - men du skulle inte få se några hot - framförallt inga självmordsbomber.

  SvaraRadera
 2. Ska man lyssna på Sven-Erik Österberg har Johansson stöd i kontentan, man är bara upprörd över att det inte hunnit "förankrats". Antagligen är de rädda för att Johanssons utspel ska göra det svårare för S att driva den linje han talat för. Komiskt nog blir därmed Johansson den som (ofrivilligt?) gör att S inte kan göra den vändning i frågan som S-ledningen uppenbart egentligen stödjer. S är så himla tråkigt och formellt, för mycket hyckleri, för mycket formalia... Återstår det några priniciper i partiet förutom att följa vad som genom tiderna blivit partiets ibland mycket osunda ritualtänkande?

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.