Vad skulle hänt med "Uppdrag Granskning" i den statscensurerade TV-kanalen? |
Efter folkomröstningen om svensk medlemskap i EU bar jag en t-shirt med texten: "Skyll inte på mej, jag röstade nej"! Efter det senaste idiotiska utspelet från alliansregeringen känns det åter på sin plats att bära en t-shirt med texten: "Skyll inte på mej". När jag i DN läste att regeringen beslutat att förhandsgranska nya programförslag från SVT, SR och Utbildningsradion trodde jag att jag läste fel.
Regeringen beslutade på torsdagen att införa ett system med förhandsprövning för nya programtjänster i alla tre public service-bolagen – Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. I klartext handlar det om en åtskillnad av public service och andra medieaktörer. Public service-bolagen ska inte syssla med sådana program och medietjänster som, enligt regeringen, förstör marknaden för de kommersiella kanalerna. När SVT har en ny programidé ska den anmälas till regeringen som låter tjänstemännen på den nya Myndigheten för radio och tv godkänna eller underkänna.
Anledningen till att införa förhandsprövning formulerar kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) så här i ett pressmeddelande:
– Det är viktigt att hitta en balans mellan bolagens utvecklingsbehov och skyddet för övriga aktörer på mediemarknaden.
Man häpnar! Hade det varit i DDR eller i forna Sovjetunionen, eller Hitlers Tyskland kunde man kanske förstå det, men Sverige 2010!!! Sveriges Radios VD Mats Svegfors anser beslutet är ett brott mot grundlagen.
Så mycket inflytande har alltså Bonniers direkt in i regeringskansliet. Kanske är det detta en liten avbetalning på stödpengar till Moderaterna inför valet?
Av 20 bloggare i DN, var det ingen som applåderade regeringens beslut. Det är åtminstone uppmuntrande att regeringen blivit KU-anmälda, men Moderaternas lydpartier vågar väl i vanlig ordning inge säga emot "pappa"?
Vilken anledning finns det för oss medborgare att betala avgifter till en statscensurerad "state service"?
Martin Moberg skriver att "Oberoende radio och tv snart är ett (m)inne blott".
Lars-Erick skriver att "Regeringen vill att public service skall vara husbondens röst"
Martin Moberg skriver att "Oberoende radio och tv snart är ett (m)inne blott".
Lars-Erick skriver att "Regeringen vill att public service skall vara husbondens röst"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.