tisdag 7 december 2010

Det luktar lite rutten fisk om det här


Julian Assange har överlämnat sig till polisen och en domstol i London har häktat honom till den 14 december. Detta är naturligtvis huvudnyheterna i alla vara media. Ingen rapporterar dock på vilka grunder han häktats. Vill man veta det får man gå till utländska medier:
Gemma Lindfield, for the Swedish authorities, told the court Assange was wanted in connection with four allegations.
She said the first complainant, Miss A, said she was victim of "unlawful coercion" on the night of 14 August in Stockholm.
The court heard Assange is accused of using his body weight to hold her down in a sexual manner.
The second charge alleged Assange "sexually molested" Miss A by having sex with her without a condom when it was her "express wish" one should be used.
The third charge claimed Assange "deliberately molested" Miss A on 18 August "in a way designed to violate her sexual integrity".
The fourth charge accused Assange of having sex with a second woman, Miss W, on 17 August without a condom while she was asleep at her Stockholm home.
(The Guardian)
Trots att det är världens mest uppmärksammade rättsfall, har vi fått veta väldigt lite om händelserna 14-18 augusti. Även de märkliga turerna hos diverse åklagare borde gjort att media reagerat kraftigare, liksom att ett av "offren" inte är vem som helst, utan någon som mer heller mindre kan betraktas som en offentlig person.

En av de kvinnor som anmält Julian Assange är Anna Ardin. Hon ställde upp i valet till kommunfullmäktige för socialdemokraterna.  Hon är kristen, feminist, socialdemokrat, djurrättsaktivist och motståndare mot abort,
politisk sekreterare för broderskapsrörelsen och jämlikhetsansvarig på Uppsala UniversitetDet var hon som bjöd in Julian Assange att föreläsa på Uppsala Universitet om medias roll i konflikter.Vad som hände under besöket finns att läsa på bloggen Omvärldsanalys.
Från medias sida har man inte heller brytt sig om att följa upp det faktum att Anna Ardin försökte radera två för henne mycket komplimenterande inlägg på Twitter efter att de påstådda övergreppen mot henne skulle ha ägt rum. Mer om detta har Samtycke nu skrivit.
Ytterligare något att fundera över är hur snabbt första jouråklagaren beslöt att anhålla Assange i sin frånvaro.
Själva polisanmälan registrerades i polisens system klockan 16.11. Åklagarbeslutet att anhålla Assange i sin frånvaro fattas strax därefter, kl 17.00. Förhöret med kvinnan påbörjas 16.21 och avslutas inte förrän kl 18.40!! De uppgifter som låg till grund för anhållandet av Assange på de starkaste misstanksgrunderna måste ha varit ganska ofullständiga.
Mindre än ett dygn senare beslutar också en chefsåklagare att inte bara häva anhållandet, utan också avskriva misstankarna om våldtäkt.
Det var detta beslut som Anna Ardin och Sofia Wilén advokat och partivän till Ardin, Claes Borgström sedan begärde överprövning på och fick med sig åklagaren Marianne Ny på tåget.
En annan omständighet värd att notera, är att Anna Ardin publicerat en 7-stegsmodell för laglig hämnd på otrogna män. Om denna finns att läsa i "Skumt som tusan".
Utomlands skakar man på huvudet åt hela historien och åt det svenska rättssystemet. Här är en artikel i Crikey i Australien.
Varför har allt detta undanhållits den som bara läser traditionella media? Förmodligen för att man inte vill/vågar ifrågasätta kvinnliga "offer" av rädsla att få hela feministmaffian över sig.
Jag tycker dock det luktar rutten fisk lång väg.
DN, AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.