tisdag 21 december 2010

Skall vi vara oroliga, eller skall vi ironisera över det som som Aftonbladet gör? Jag syftar naturligtvis på att åklagarmyndigheten och polisen i Sverige läcker som ett såll. Nu senast är det valda delar av förundersökningen när det gäller misstankarna mot Julian Assange som läckt till the Guardian och Verdens Gang. Konstigt nog inte till några svenska media, eller tycker dessa att det känns bättre att hela tiden citera utländska kollegor i detta ärendet.
Ironiseringen över att Julian Assanges själv råkat ut för läckor och är irriterad över det i Aftonbladet är kanske inte så konstigt, eftersom artikeln är undertecknad av Linda Hjertén. Hon skriver i samma tidning, i samma andetag en artkeln om #prataomdet. Hon har en personlig uppfattning i frågan. Det är okej i en personlig krönika, men diskvalificerar henna från att skriva nyhetsartiklar i frågan.
Hon har lierat sig med den feministmaffia, som gör att det blåser kalla vindar genom landet, inte bara på grund av att det är vinter och -18 grader utanför stugknuten.
Tillbaka till Julian Assange så förstår jag om han inte vill lämnas ut till Marianne Ny. Nu känner hon sig säkert extra kaxig med stöd av #prataomdet. Hennes agenda är att flytta gränsen för vad som är våldtäkt ytterligare ett steg. Det känns nästan som vart enda taskigt knull riskerar hamna i domstolen och flera år i fängelse.
Enligt Anna Ardins numera raderade twitter var hon på krogen tillsammans med Johanna Koljonen, initiativtagare till#prataomdet, i början av augusti, cirka två veckor innan de aktuella händelserna. En händelse som ser ut som en tanke! Å andra sidan är det väl inte fel att ställa upp för en vän, tvärtom!
Nu är det naturligtvis att svära i kyrkan att våga ifrågasätta något i denna typ av mål. Kvinnor är alltid offer...jag vet...
Naturligtvis är det inte bra att polis och åklagare läcker information till media om pågående förundersökningar. Att antyda att detta skulle ha likheter med Wikeleaks, är att ge sig ut på grumligt vatten. Det som nu händer är att det grumlar rättssäkerheten. Hur skall en eventuell rättegång kunna genomföras när lämpliga delar läcker ut? Meddelarfrihet gör det förbjudet att eftersöka läckan. Detta är bra för annars skulle många missförhållanden aldrig komma fram. Om meddelarfriheten används för att tjäna pengar är det mera tvivelaktig. Ännu värre är naturligtvis om läckorna är avsiktliga med myndighetens goda minne.
DN
Här är en intressant artikel i Dagens Juridik om fallet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.