tisdag 28 december 2010

Högt förtroende i brist på konkurrens

I en mätning som Aftonbladet och Sifo gjort säger 72% av de tillfrågade att de har mycket stort förtroende för statsminister Fredrik Reinfeldt. Två kommer miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand med 57%. Det framgår inte av artikeln hur många som är tillfrågats, men undersökningen är förstås fullt jämförbar med tidigare undersökningar. Vad svenska folket egentligen säger vet vi bara i en folkomröstning.
Över 50 procent av Aftonbladets läsare som svarat på en klickfråga tror att Reinfeldts fina siffror beror på bristande konkurrens. Det ligger nära till hands att tro att så är fallet. För på den politiska himlen har inte mycket hänt sedan valet som motiverar denna framgång.
"Var och en är sig själv närmast", skrev jag den 25 december med anledning av att Försäkringskassan ytterligare skärper till det för de som hamnat i deras klor. 2/3-dels samhället håller på att komma allt närmare, men många bryr sig inte så länge man är frisk, har jobb och därmed får någon extra tusenlapp att konsumera för.
Den som vill kan skriva på en protestlista här om "Försäkringskassans sjuka sjukskrivningar".
Socialdemokraternas famlande efter en politik och en partiledare hjälper naturligtvis Reinfeldt på traven. Så länge det inte är klart hur man landar, kommer det nog bli svårt att hitta någon utmanare. Till detta kommer att miljöpartiet skall välja nya språkrör nästa år. För dessa, liksom var den nye (s)-ledaren behövs sedan en startsträcka för att bygga upp ett förtroende. För övrigt kanske miljöpartiets modell med en man och en kvinna i toppen vore något for sossarna att ta efter. Då slipper man det eviga tjafset om man/kvinna.
Naturligtvis kan det komma nya avslöjanden från Wikileaks, men Reinfeldt har hittills varit duktig på att hålla sin händer rena. Det har hela tiden funnits fackministrar redo att ta alla smällar.
På tal om Wikileaks är det konstigt att dessa avslöjanden som Rick Falkvinge i Piratpartiet fått tillgång till inte fått större spridning i svensk media. Innehållet är lite svårt att smälta men det verkar vara svart på vitt att Sveriges regering agerade på direkta direktiv från USA när IPRED infördes och razzian mot The Pirate Bay. Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström har skrivit en kommentar till detta hela. En nyhetsartikel finns på Nyheter24.
DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.