onsdag 24 november 2010

Vem styr Sverige?

Frågan om partibidragen är åter på bordet (DN) och (DN). Kristdemokraterna verkar vackla från sin tidigare ståndpunkt och då står Moderaterna ensamma för motståndet mot en öppen redovisning tillsammans med Sverigedemokraterna.
Sverige  är tillsammans med Schweiz, San Marino och Malta ensamma bland västeuropeiska länder att inte ha lagstiftat på området. Detta är knappast hedrande för ett samhälle som vill kalla sig öppet.
Frågan är principiellt viktigt. Vi medborgare måste vara säkra på vem som styr Sverige. Är det regeringen eller Shell?
 Vad vill man ha i utbyte mot bidraget? Finns det en koppling mellan bidrag och politiska beslut? Det har vi rätt att veta. Detta gäller bidrag till såväl partier, som enskilda politikers personvalskampanjer. Vill/vågar man inte berätta varifrån bidragen kommer, finns en misstanke om att inte mjölet är helt rent i påsen.
I fallet med Sverigedemokraterna kan det helt enkelt vara så att många bidragsgivare inte öppet vill synas tillsammans med ett främlingsfientligt parti.
Socialdemokraterna får bidrag från fackföreningsrörelsen för att bedriva en arbetsvänlig politik och detta redovisas öppet. Varför är näringslivet så rädd för att visa sina bidrag till Moderaterna för att bedriva en politik som gynnar näringslivet? Är det kanske för att bilden av "det nya arbetarpartiet" skulle solkas?
Kanske skulle eventuella frågetecken till politikers sponsrade resor rätas ut på ett eller annan sätt om bidragen redovisas. Gör man inte det finns misstankarna alltid kvar om vem som egentligen styr Sverige.
Alliansfritt Sverige har också bloggat i frågan
Ledare i AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.