tisdag 23 november 2010

Vad pratar du om Billström?

Migrationsminister Tobias Billström går i ett lika mångordigt som innehållslöst debattinlägg i DN i försvar för regeringens politik när det gäller arbetskraftsinvandring. I detta fall menar vi människor som kommer från länder utanför EU. Invandrad arbetskraft från t ex Polen, Estland, Lettland och Litauen omfattas inte av dessa regler. Vad vi kunnat läsa om har många som fått arbetstillstånd kommit till förhållanden som är minst sagt skandalösa. Bärplockare från Thailand och Vietnam har lurats på allt de äger och har. I många fall har jobbet från början varit "Mission Impossible". Många restauranger tar också in arbetskraft. Jag förstår dom till viss del. De får arbetskraft som är villig att jobba 12 timmar om dagen, 7 dagar i veckan. Eftersom man inte känner till sina rättigheter, ropar man inte efter dom heller. När det gäller restauranger med invandrare som ägare, är det säkert också ur andra synvinklar bekvämt med anställda från det egna landet. En tredje kategori är personer som bara "försvinner" när de kommer till Sverige. Det finns ingen arbetsgivare som väntar på dom.
Jag håller med Billström om att dessa arbetskraftsinvandrare knappast tar jobb för svenskar. Ur konkurrenssynpunkt är nog den från forna öststaterna inom EU svårare.
Naturligtvis måste det göras svårare för oseriösa arbetsgivare att importera arbetskraft. Kontroll av ansökningar och uppföljning måste bli bättre. Människor från fattiga förhållanden med låg utbildning får inte luras hit. De skyddsregler som gäller svenskar gäller också för arbetskraftsinvandringen.
Det går dock inte att slå ifrån sig tanken att det i grund och botten handlar lönedumpning, vilket går väl i linje med många andra beslut från Alliansen.
TCO har lämnat en intressant rapport i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.