tisdag 16 november 2010

Vart har miljarden tagit vägen?

Under de senaste fyra åren har kostnaden för regeringskansliet stigit med 1 miljard kronor från 5,5 miljarder 2006 till 6,6 miljarder i nästa års budget. Regeringen verkar ha svårigheter att presentera vart pengarna tar vägen. Det skriver Per Hultqvist (s) i ett debattinlägg i Aftonbladet. Enligt Hultqvist verkar regeringen inte ens veta hur många anställda kansliet har. Helt klart är att det finns 24 statsråd, även om inte alla har ett eget departement att basa över.
Hultqvist tror att regeringskansliet tillförts 1.000 nya tjänster den senaste mandatperioden. Samtidigt har neddragning gjorts bland servicepersonalen. Om Hultqvist har rätt, så använts pengarna till att förstärka de politiska staberna runt statsråden.
Regeringen har idag lidit sitt första politiska nederlag under mandatperioden. De rödgröna och sverigedemokraterna röstade för en neddragning på budgeten för regeringskansliet med 670 miljoner kronor(DN). Omröstningen skedde i konstitutionsutskottet och ärendet har en en runda att vandra innan den slutligen avgörs.
Det är bra att det finns en motkraft mot regeringen i den här frågan och att Alliansen dubbla budskap förs fram i ljuset. Samtidigt skall det bli intressant att se vad konstitutionsutskottet granskning av de svällande regeringskansliet kommer fram till. Kanske får vi åtminstone reda på hur många anställda man har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.