måndag 13 december 2010

"Kabel-Internet är redan här!

För ett tag sedan skrev jag att kritiker varnade för att att Internet skulle förvandlas till kabel-TV, där de stora bolagen styrde vilka sidor vi skulle få besöka. Då visste jag inte att "Kabel-Internet" redan var här. Detta i form av Apples Ipad! Jag visste då inte att Apple bestämde innehållet hos de medier som fått tillåtelse att använda appen.
- Apple är tydligt med att man vill ha total kontroll över det som distribueras på deras läsplattor, skriver Svenska Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom-Hulhtén i en debattartikel. Ett brittiskt modemagasin fick retuschera bort en väsentlig del av Madonnas bröst för att få vara med. Apple har sagt nej till danska kvällstidningen Ekstrabladets version för Ipad eftersom tidningen har lättklädda damer på sidan nio.
Apple ogillar också – vilket de flesta tycker är allvarligare ur yttrandefrihetssynpunkt, även om principen är densamma – dem som driver med offentliga personer. Man vill heller inte vidareförmedla religionskritik.

Det är alltså inte ansvariga utgivare på de tidningar som teknik avtal med Apple, som bestämmer vad som får visas i din Ipad.
Appar som konkurrerar med Apples egna produkter accepteras inte. Det kan vara allt ifrån operativsystem till program som hanterar e-post.
Klagomålen från läsare spelar en betydande roll för var smärtgränsen för Apple ska vara:
– Det finns en gräns för apparna där vi får klagomål från kvinnor som menar att innehållet är degraderande och gör dem till objekt. Vi får också klagomål från föräldrar som är upprörda över vad deras barn kan se, förklarade Apples vice vd för produktlansering, Phil Schiller till New York Times. (DN).
Jag som inte är någon "teknik-nisse" kände inte ens till att Ipad är en sluten plattform. Jag trodde i min enfald att om jag köper en Ipad kunde jag surfa mitt fria Internet.
Hur som helst innebär det ändå att Apple, som privat företag, gör ett inskränkande på yttrandefriheten och på ett fritt Internet. En följd kunde bli att Apple helt plötsligt förbjöd att det skrevs om Wikileaks i sina appar. Tack och lov har fler och fler media nu ställt upp till försvar för Wikileaks och det fria ordet. Senast SvD, där man bl a skriver:
Internet är en arena med ett otroligt stort skyddsvärde i sig. Om inskränkningar av det skyddsvärdet ska börja diskuteras måste man också resonera kring vad man förlorar på kuppen. I fallet Wikileaks är det tydligt att man eldat under en brasa man nu inte längre kan kontrollera.

2 kommentarer:

  1. Du skriver "Jag som inte är någon "teknik-nisse" kände inte ens till att Ipad är en sluten plattform. Jag trodde i min enfald att om jag köper en Ipad kunde jag surfa mitt fria Internet.".

    Då du inte är någon "tekniknisse" vill jag bara upplysa om att du fortfarande har full tillgång till ditt fria Internet, även via webbläsaren i en iPad. Det Apple vill kontrollera är de program för iPaden (appar) man kan ladda ned genom företagets sk. appstore. Det finns ingen begränsning på vilka webbsidor du kan titta på, åtminstone inte från Apples håll, sådant sysslar bara svenska staten och våra ISP:er med.

    SvaraRadera
  2. Tack för upplysningen! Man skall nog inte blogga om det man inte förstår:-)
    Alltid lär man sig något nytt varje dag.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.