måndag 31 januari 2011

Förundersökningen mot Assange väcker nya frågor

Ofta har det sagts när det gäller anklagelserna mot Julian Assange, att vi vet ju inte vad dom hänt. Det mesta har härrört sig från hörsägen och rykten, bl a från läckor ur förundersökningen. Nu behöver vi inte gissa längre. Hela förundersökningen finns på nätet. I förundersökningen, som ligger som underlag för att tingsrätten och hovrätten beslutat begära Julian Assange, har i alla fall målsägarna Anna Ardin och Sofia Wilén fått berätta sina historier. Jag måste säga att jag blir rädd a rättsstaten Sveriges vägnar. Jag är visserligen inte jurist, för att travestera på Claes Borgström, men jag förstår att åklagaren Eva Finné lade ner hela historien med motiveringen att "brott föreligger inte". Läs och begrunda. Är det detta vi i Sverige kallar våldtäkt? Har detta någon förankring förutom hos radikalfeminister? Är det förankrat i allmänt rättsmedvetande? För mig är det lika lite som att teckningar kan vara barnporr och domen mot Magnus Hedman och denna bisarra sexköpslagen.
Åklagaren Marianne Ny beslutade att driva fallet vidare, sedan målsägande biträdet Claes Borgström, begärt överprövning av Finnés beslut. Marianne Ny lovade då vända på varje sten. Så mycket matnyttigt verkar hon dock inte ha hittat. Några som däremot vänder på varje sten och hittar mycket matnyttigt är grävarna på Flashback.
Ardin och Wilén går inte till Norrmalms polisstation, när de skall göra anmälan, som ligger i närheten och har öppet på kvällen. Paret går heller inte till Södermalmspolisen, som ligger närmast Ardin.
Man väljer istället Klarapolisen, strax innan de ska stänga. Där arbetar denna dag Irmeli Krans. Hon är aktiv inom socialdemkraterna, precis som Anna Ardin. Hon bor på Södermalm, precis som Ardin. Sannolikheten för att de två inte känner varandra sedan tidigare är obefintlig. Sannolikheten är väl också ganska stor att Ardin och Krans pratat med varandra innan på telefon.
Det kan väl kännas tryggt att vända sig till någon man känner i ett sådant här ärende. Jag hade förmodligen gjort samma sak. Alltså inget konstigt med det.
Kanske borde Krans ha övervägt om det är lämpligt att hon håller förhör med Sofia Wilén? Men detta kan jag också låta passera. Däremot händer det något i nästa skede, som man kan ställa sig frågande till.
Förhöret med Wilén genomfördes som s k konceptförhör. Det innebär att förhörsledaren för anteckningar under förhörets gång, som sedan tolkas och renskrives av förhörsledaren. Förhöret finns alltså inte inspelat.
Förhöret skrevs in på datorn den 20 augusti. När Krans sedan skulle renskriva detsamma den 23 augusti, kunde hon inte komma åt det i datorn. Först den 26 augusti skrevs förhöret in på nytt utifrån de anteckningar som gjorts. Anteckningarna är då 6 dagar gamla, men hon får ändå ihop 5 sidor väldigt utbroderande text. Det gjordes också vissa "nödvändiga ändringar". Denna text har inte lästs och godkänts av Wilén, vilket är brukligt.
Till saken hör att det var den 25 augusti som Finné tog beslut att lägga ner utredning, eftersom det inte förekommit något brott. Ett beslut hon grundade på Ardins och Wiléns berättelser, som hon fann trovärdiga.
Finné måste alltså ha tagit del av Krans första rapport från den 20 augusti, den som helt plötsligt inte fanns tillgänglig för Krans den 23.
Marianne Ny har den nya versionen när hon fattar sitt beslut den 1 september. Vad skiljer de båda versionerna åt? Blev version 1 raderad? Av vem i så fall? Vilken roll spelar polisens familjevåldsutredare Mats Gehlin i denna soppa? Hur ser sosselinjen Ardin-Krans-Borgström ut?
Claes Borgström hävdar i en intervju med Expressen att ett andra förhör hölls med en av målsägarna den 2 september. Något sådant förhör finns inte i förundersökningen.
(DN), (SVD)

11 kommentarer:

 1. MEDIA hallå! Ska ni vakna snart??

  (kommer dock bli pinsamt om ni sätter Aftonbladet/Expressen/Dn/SVD -avslöjar...)

  SvaraRadera
 2. Det talas om ev tjänstefel då ett manligt vittne återger att Ardins utsago var att hon suttit ihop med Wilen under första förhöret och flikat in uppgifter. Förhöret skedde alltså med båda tillsammans där Anna hade hjälp till med teknikaliteterna.

  Om nu dessa uppgifter har grund är det en rättskanal utan dess like och ett tränat öga som Marianne Ny borde redan initialt ha sett detta och de tidsangivelser som helt felar i det första förhöret. Det är knappast troligt att en utredare snickrar ihop 5-6 fulla sidor på 21 min, sen avbröts förhöret abrupt då förhörsledaren fick veta att Assange hade häktats i sin frånvaro.

  Vad som dock måste tas stor hänsyn till är de mystiska omständigheter som den hemligstämplade förundersökningen nu finns på nätet, allt pekar på att någon försöker förstöra för försvaret då dokumenten är Hurtigs privata som kommit på avvägar under en faxning till london.

  SvaraRadera
 3. Det här är så genant.

  Anna Ardin förhörs registreras 20/8 16.31 av Linda wassgren. Rubrik Ofredande.
  Beslut 16.30 att Julian Assange är skäligen misstänkt för Anna Ardin anmälan.
  Snabbt jobbat! Wilén besökte Klaranärpolis och anmälningen registras 16:11; Ardins 16:31. Varför har polisen så bråttom?
  Kl 17 inleds en förundersökning, beslutet taget av Johan Hallberg.
  Det var också inte illa i snabbhet.....
  Finné lade ner åtalent 22/8, så det är fyra dagar efteråt som polisen "nekades tillgång till förhöret" och därför skriver "ut" ett nytt den 26/8 där tiden "skall vara 16.21 till 18.40 den 20 aug."


  Varför skrevs ett helt nytt förhör fyra dagar efter att Finné lagt ned åtalet?

  SvaraRadera
 4. Tack för ännu en mycket bra bloggpost och vidarebefodra gärna också mitt stora tack till Flashback!

  Min väg in i detta kom i december då jag läste Koljonens artikel. Den chockade mig djupt, då jag insåg att det inte alls handlade om våldtäkt eller andra sexualbrott, vilket jag som ”gammal-feminist” självklart trott på, då våldtäkt är ett av de grövsta brott du kan utsättas för och som därmed även används som krigshandling. Istället visade artikeln att det handlar om kvinnor som inte tycks veta vad de vill och om de skulle veta inte kan uttrycka detta och kvinnorna tycks, utifrån en bristande självkänsla, se sig som legitima att inte heller behöva ta ansvar och uttrycka detta m.m. Jag chockades också över att man fick anknyta med namn till en enskild individ som inte ens är åtalad, och allt detta i s.k. etablerad media. Efter den artikeln har jag följt detta "baklänges", dels i s.k. etablerad media dels i s.k. social media, nationellt och internationellt. Det har varit både intressant och skrämmande läsning och ett på olika sätt verkligt starkt och omskakande uppvaknande.

  Ni som på olika sätt står bakom och stöttar pratomdetkampanjen, och alla andra, borde verkligen läsa hela det 100-sidiga förundersökníngsdokumentet, och ni, och andra som läser, kommer att få se att det finns en helt annan bakgrund i det här ”fallet” än den som ni och andra inom s.k. etablerad media m.fl. vill påskina och återge, och ironiskt nog är den enda som faktiskt uppmärksammar signaler, som ställer frågor till sin sex-partner, som därmed alltså faktiskt pratar-om-det, istället just den som står anklagad; Julian Assange!

  Prataomdet-kampanjen och det mesta som har återgivits i s.k. etablerad media och från annat officiellt håll och som nu förstärks till det yttersta efter att förundersökningen finns att tillgå, gör att jag som "gammal-feminist" gråter ännu mer för alla som verkligen blivit och blir våldtagna samt utsatta för olika former av sexuellt relaterade brott och tillika för dem som efter det här ”fallet”, och som det har hanterats från olika håll, ännu mindre kommer att våga anmäla, och som också gör att jag gråter över vad, två kvinnor och en utvald grupp media- och politikerfeminister tillsammans med s.k. etablerad media och givetvis tillsammans med polis- och åklagarmyndigheter, har lyckats göra mot kvinnor idag och mot alla de kvinnor som under historiens gång har kämpat för halva befolkningens värde och position i samhället, och jag gråter också över de personer (män och kvinnor) som blir hotade med att en polisanmälan ska göras om de inte går och testar sig för exv. HIV (vilket faller under olaga hot och är straffbart och därmed borde kunna åtalas i det här fallet), och jag gråter över de personer (män och kvinnor) som blir falskligen anklagade, framförallt som här i stigmatiserande sexualbrottsmål.

  Det sätt det här "fallet" har hanterats från olika håll är inte värdigt ett land som säger sig värna om jämställdhet och som säger sig vara en rättsstat. Detta är en backlash, och skrämmande nog en backlasch som vissa feminister och mer specifikt vissa inriktningar inom feminismen står bakom. Det gör det hela ännu mer sorgligt, åtminstone för mig som ”gammal-feminist”.

  #TackJulianAssange för att du genom detta "fall" väckt oss och visat oss att vi i Sverige inte längre lever i en rättsstat, varken för män eller kvinnor, och att det behövs stora förändringar – nu!

  SvaraRadera
 5. Tack för ett mycket läsvärt inlägg, som skickats vidare till grävarna på Flashback

  SvaraRadera
 6. Tack tillbaks

  /en av de grävande feministerna på Flashback

  SvaraRadera
 7. Tips till old wolf.
  lägg in länken till denna blogg längst ner i den ruta som du får varje gång du gör ett inlägg - lite jobbigt att leta efter länken bland alla dina inslägg.
  Gå in på dina inställningar så står det hur man gör

  SvaraRadera
 8. Old Wolf,

  Som svar till ditt; Tack för ett mycket läsvärt inlägg, som skickats vidare till grävarna på Flashback 31 januari 2011 18:59, så säger jag stort tack för att du vidarebefodrade det! Måste ta mod till mig och bli medlem på FB, men till dess kanske jag "trackar" dig med ngt mer, om det är okej?! / hälsn. "Gammal-feminist"

  SvaraRadera
 9. Hur ser sosselinjen Ardin-Krans-Borgström ut?
  Ardin-Krans-Borgström-Bodström ut? skulle jag tillägga...

  SvaraRadera
 10. Idag, 04:47
  Anteaus
  Medlem
  Anteauss avatar
  Reg: Feb 2007
  Inlägg: 1 916

  Hamilkars inkorg är lika full som vanligt, så finns det någon som vet varför denna tråds rubrik under några timmar igår var ändrad till "Wikileaks grundare Julian A**ange eftersökt för våldtäkt i Sverige [FUP, se TS/Mod]"? (de två s:en i "Assange" var alltså utbytta mot asterisker...)
  __________________
  The very young do not always do as they're told.
  Maybe one day you will learn that your way is not the only way.

  Projekt FB-märkning av sedlar! - Träffar

  SvaraRadera 11. Detta för att informera allmänheten om att det enkla lånet nu ges ut med 2% ränta, bara seriösa personer behöver för att anmäla sig. kontakta email: ELITE_FINANCE@OUTLOOK.COM, ELITEFINANCE2000@GMAIL.COM, Whatspp nummer: + 1-631-858-4522.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.