onsdag 5 januari 2011

Vart tog miljarden vägen, Calle?


Utrikesminister Carl Bildt gråter i dagens SvD ut över den elaka oppositionen. "Strategisk dårskap när populister beslutar", skriver han med anledning av kritik för att han stänger ambassaden i Hanoi. Men kära Calle, var tog den miljard vägen som kostnaden för regeringskansliet ökade under förra mandatperioden? Inför Sveriges ordförandeskap i EU beviljades regeringen 300 miljoner i extraanslag för att göra ett bra. Av du ursprungliga 670 miljonerna som de rödgröna ville spara, nöjde man sig med att ta tillbaka de 300 miljoner extra man fick. Den som vill se regeringskansliets budget i siffror kan titta här.
Hur mycket av den miljard som kostnaderna ökat med, har hamnat hos de svenska ambassaderna? Sanningen är att det hamnat i Stockholm för att förstärka den politiska staben.Ett enkelt överslag ger vid handen att det kan röra sig om 1000 personer.
Hur stor stab har nye "PR-ministern" Per Schlingmann fått till sitt förfogande? 24 statsråd, även om inte alla har ett eget departement, kräver också sin personal. Det är lite märkligt att ökningar i Stockholm skall drabba svenska ambassader. Men det är klart den politiska maskinen är viktig för att hålla oppositionen ifrån sig och lägga ut dimridåer. En annan viktig uppgift verkar vara att spela under täcket med amerikanska ambassaden.
Om regeringen väljer att lägga ner ambassader i Hanoi, Buens Aires och Launda är det deras val. Då anser man det vara viktigare än att spara på den politiska staben runt alla statsråd.
Nu kunde neddragningen av regeringskansliets budget ske med stöd av Sverigedemokraterna, som annars i 9 fall av 10 verkar rösta med regeringen. (DN).

1 kommentar:

  1. Ett populistiskt val av Bildt för att kunna spela martyr i media och skylla på oppositionen.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.