måndag 17 januari 2011

Inrikespoltiskt utspel

Varför gömma sig bakom EU-flaggan? Utspelet är inrikespolitiskt

Helena Rietz, ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, varnar samtidigt på Försvarsmaktens hemsida för att förstora upp hotbilden.
– Cyberkriget är inte här och de attacker vi sett har inte varit särskilt sofistikerade. I dag är det största cyberhotet spionage från statliga aktörer mot industri, forskning, militära och politiska strukturer, säger Helena Rietz. (DN).
USA och Israel ligger bakom ett sabotage mot Irans påstådda försök att utveckla kärnvapen, skriver The New York Times. Tillsammans ska de ha utvecklat den avancerade datamasken Stuxnet. (DN.

Man kan lugnt tala om dålig timing eller kanske okunskap när EU-kommissionären Cecilia Malmström i dagens DN i en debattartikel vill ha ett ökat samarbete mellan enskilda länder, EU och Nato
"Vi bör utveckla samarbetet med USA. Cyberbrott och cybersäkerhet är gränsöverskridande och kräver internationellt samarbete. Jag har drivit på för att EU och USA ska bilda en gemensam arbetsgrupp för cyberbrott och cybersäkerhet, vilket också blev verklighet när EU:s ledare mötte president Obama i november."
USA stod med all säkerhet bakom attackerna mot Wikileaks i slutet av förra året. 
Men det kan förstås vara ärligt att visa samarbetet öppet med världens största cyberbrottsling och världspolis USA. Detta är också ett sätt att ta oss in bakvägen till Nato, i den mån vi inte redan är med där.
De som skapade Stuxnet hade tillgång till Microsoft källkod. Vilket hot från USA:s regering låg bakom att Microsoft lämnade ut den? Eller hade man ägnat sig åt industrispionage? Välj vilket alternativ ni tror på. Sätt detta i realtions till agerande från PayPal, Visa och Mastercard när det gäller Wikileaks. För mig känns det säkrast att lämna alla företag som har med USA att göra, men tyvärr har landet sitt finger i allting.
Tyvärr Cecila Malmström, jag tror du har en dold agenda. Därmed inte sagt att datasäkerheten hos företag och myndigheter inte behöver förbättras.
Det hela känns ändå som ett inrikespolitiskt utspel.

3 kommentarer:

 1. Mycket bra sagt. själv kunde inte ha sagt det bättre

  SvaraRadera
 2. Klockrent! (men tragiskt)

  SvaraRadera
 3. Lite kuriosa:

  “…The arrogance of the Wiki-Hydra is astounding in its enormity. It is now protected by the century-old gang of thugs, mass murderers and mob lawyers known as the ADL..”

  Veterans Today Exclusive
  http://www.veteranstoday.com/2011/01/20/jonathan-azaziah-wiki-hydra-israels-favorite-psyop-just-wont-die/

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.