fredag 21 januari 2011

Sanningen om #prataomdet

Johanna Koljonen gillar att twittra

Svenska Dagbladet kommer idag med nya avslöjanden från Wikileaks. Det är uppgifter som visar hur migrationsminster Tobias Billström och utrikesminister Carl Bildt fört svenska folket bakom ryggen. Detta är ytterligare en i raden av avslöjanden som tidningen gjort tack vare Wikileaks. Wikileaks har med andra ord varit nyttigt för tidningen, liksom för andra tidningar, t ex Dagens Nyheter.
Nu skall man inte blanda ihop Wikileaks med Julian Assange, även om det är lika svårt att inte göra det. Man tar tacksamt emot läckorna (med ett märkligt undantag), men tiger eller spelar med i underligheterna kring hur fallet Assange handhas av svenska myndigher. När det gäller smutskastningskampanjen #prataomdet, spelar man aktivt med.
Jag har tidigare skrivit om #prataomdet som en lyckad smutskastningskampanj och fråga mig varför inte gammalmedia har ifrågsatt relationen Johanna Koljonen/Anna Ardin/Sofia Mirjamsdotter. Nu är jag egentligen inte så förvånad. Efter att ha tagit del av Johanna Koljonens (@jocxy) twittrande förstår jag bättre. Denna visar också att hela kampanjen var ett stöd för Anna Ardin och målsättningen var att smutskasta Julian Assange. 14 december drogs planerna upp. Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman fick på kvällen en förfrågan från Johanna Koljonen:
"@sannarayman skulle du vilja skriva om det hos er?

"Jag tycker #tackanna är en lite fin tag men låter som att ta ställning i skuldfrågan. Jag gillar Jag är Anna Ardin också men samma problem?


Isobel Hardley-Kamptz
På kvällen twittrar Johanna Koljonen  till Isobel Hardley-Kamptz, som bl a skriver på Expressens kultur- och ledarsidor:
Ja @isobelsverkstad jag tänker mig att 12 främst kvinnliga skribenter skriver i var sin tidning. Och att bloggosfären hakar på.
2010-12-14 20:23:03 via Twitter for iPad in reply to isobelsverkstad."

"danielbjork @elingrelsson @jocxy Det sagt så tror jag att alla som skriver på måndag ska vara tydliga och hålla allt till något nära Assangesituationen.
"Vad tror ni följderna skulle vara om jag skrev om det här tex på DN Kultur - eller på debattsidan i en kvällstidning? Jag får om jag vill.
2010-12-14 20:09:18 via Twitter for iPad".
Denna artikel ingick i hela denna "spontana gräsrotsrörelse".
Ytterligare ett exempel är denna twitter till Julia Skott, bl a krönikör i Aftonbladet:
"Jo @juliaskott jag tänker att alla som har en hemredaktion vänder sig dit i morgon. Vi styr upp typ en mailinglista också som förmedling. .
Här följer en lista på personer som deltog i twittrandet och som sedan #pratadeomdet:
Ivar Arpi, statsvetare, frilansskribent, bloggare 
Ellinor Siljeström 
Linus Fremin, journalist, föreläsare
Rebecka Edgren Aldén, redaktionschef på M-magasinet bl a
Lisa Magnusson, tidigare blogg- och kulturredaktör på Aftonbladet, nu på Rodeo 
Isobel Hadley-Kamptz, skriver bl a på Expressens kultur- och ledarsidor
Julia Skott, bl a krönikör på Aftonbladet
 TidningPhilip Teir, kultur- och nyhetsjournalist på Hufvudstadsbladet i Helsingfors.
Sofia Mirjamsdotter, bloggare och föreläser om hur man kan utnyttja sociala medier i sin marknadsföring.
Elin Grelson, bl a kolumnist  på Aftonbladet, skribent på GP-kultur, krönikör i Borås tidning och ledarskribent på Kyrkans Tidning.
Isobel Hadley-Kamptz och Lisa Magnusson är medlemmar i Julia gruppen. Två andra medlemmar, Marcin de Kaminski och Karin Ajaxon, var också med och twittrade den 14 december. En femte medlem, Johanna Nylander, skrev den 15 december att hon gjort slut med Wikileaks.

Uppdatering
Vi känner alla till ur Anna Ardin försökte radera sina twitter. Nu verkar Martin S Halldin, som bl a gör tidningen ETC har raderat alla sina inlägg på twitter mellan 7 december och 19 januari. julia Skott har har rensat alla sina twitter före 20 december. Varför?
Läs mera här 
 En tredje person som tagit bort allt sitt twitter före 22 december är Anu Koivunen. Hon är mediaforskare vid  filmvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet. En lämnar följande kommentar i en artikel i SVD:
"Som många andra ser Anu Koivunen nätmobbningen i Bjästa, mot en våldtagen flicka, som det närmast jämförbara med vad de två anmälande kvinnor utsattes för".


21 kommentarer:

 1. Bra. Sedan är det bara att krydda denna "gräsrotssoppa" med Prime och Billy McCormac så är anrättningen färdig att serveras.

  SvaraRadera
 2. Bra att några bloggare dokumenterar konspirationen, för gammelmedia, som är insyltad till halsen, lär ju inte göra det.

  SvaraRadera
 3. Det här är mer pinsamt än Bildt:s senaste bravad med Irak-dokumentet.
  I åratal har journalister klankat ner sociala medier typ Flashback som en stor pöbel och angivit olika kriminalfall som inträffat i Sverige. Nu ser man klart att den största pöbeln är gammelmedias egna journalister som med hjälp av modern teknik typ Twitter lägger ut rökridåer och smutskastar någon för sin egen vinning eller en nära kollegas egna agenda. Är det för mycket begärt om den nya världen gör ett upprop där man helt enkelt publicerar listor på de s.k journalister som kör med lånta kläder.

  SvaraRadera
 4. http://polytrop.wordpress.com/2010/12/26/128/

  "Kvinnofrid utlyste Magnus Ladulås 1280. Våld och oförrätter mot kvinnor pågår likväl i Sverige och alla ska ställa upp för kvinnofrid. Men du kvinna, på vilket sätt tar du ett eget personligt ansvar för dina handlingar? Du är ju inte bara ett rö som driver efter mannens andhämtning."

  SvaraRadera
 5. Ja jisses. Sätt på dig foliehatten och kryp tillbaka under den sten du kom från, kackerlacka.

  SvaraRadera
 6. Jag är personligen kränkt av att inte listas på denna lista av deltagare!

  Also what part of "en lite fin tag men låter som att ta ställning i skuldfrågan" var det du inte fattade? Foliehatt ger cancer och hjärnröta.

  SvaraRadera
 7. @Grovt Initiativ:
  Nej, det är klart man inte ville skylta med att man tagit ställning. Men "alla som skriver på måndag ska vara tydliga och hålla allt till något nära Assangesituationen."

  SvaraRadera
 8. Ojdå, vad konstigt du tänker!

  "alla som skriver på måndag ska vara tydliga och hålla allt till något nära Assangesituationen."

  ...för att visa på hur svårt det är att avgöra om övertramp/övergrepp gjorts, när det handlar om gråzonerna...

  Jag ser det varken som stöd eller smutskastning.

  SvaraRadera
 9. Du kan liksom inte föreställa dig att fokus, i den mån det hade med fallet i sig att göra, kan ha legat på att rentvå hans anklagare, snarare än att smutskasta honom?

  SvaraRadera
 10. De flesta berättelserna var antagligen påhittade. Journalisterna som startade kampanjen ombads ju att skriva ihop berättelser som liknade den som Anna Ardin och Sofia Wilén hade pratat ihop sig om innan de anmälde Assange till polisen.

  Eftersom Anna Ardin är kompis med Johanna Koljonen och flera av de andra journalisterna så hade hon säkert beskrivit sin historia för dom. Då var det lätt för journalisterna att hitta på egna historier som liknade den.

  SvaraRadera
 11. @felmoftan: Att rentvå Anna Ardin och Sofia Wilén är att ta ställning i frågan. Det är att hävda att deras historier är den absoluta sanningen och att försöka förskjuta hela skulden på Assange. Det är ett typexempel på en smutskastningskampanj!

  SvaraRadera
 12. Sverige tillhör i dag de länder i världen som tar emot flest flyktingar från Irak. Uppskattningsvis bor det cirka 100000 irakiska invandrare i Sverige. Alltid samma historia när det blir krig någonstans på andra sidan jordklotet. Sverige ska ta emot mest och flest. Riktig galenskap är vad det är. Irakierna borde flytta till sina grannländer istället för till Sverige. Till länder med liknande bakgrund, traditioner och religion. Här hamnar de bara i någon redan invandrartät förort där majoriteten av dem kommer att leva på bidrag. Det är ett faktum att det är svårt att integrera irakiska invandrare, det har Bildt och Billström rätt i.

  SvaraRadera
 13. Alltså. Om #prataomdet nu var en kampanj för att rentvå Assanges anmälare eller smutskasta Assange, så verkar det inte ha varit en speciellt lyckad kampanj. Diskussionen kom ju att handla om gråzoner i sexuella situationer, och hur man kan tolka och hantera dem. Är inte det ganska schysst, ändå? Oavsett om de som satte igång det hela själva hade någon åsikt om skuldfrågan i Assange-fallet.

  SvaraRadera
 14. Nej, det är inte "schysst" att framställa det som att det är den svenska opinionen, när det i själva verket är ett dussin feministers opinion.

  SvaraRadera
 15. Hej,

  Du, Flashback och andra på nätet nationellt och internationellt ska ha stort cred!

  Skulle vara mycket tacksam om du skulle kunna tänka dig att lägga in nedanstående länk - som är en mycket bra sammanfattning på engelska och som innehåller bland annat en länk till en engelsk översättning av flertalet twitter från den 14 dec 2010 - på FB (är inte medlem och det tar 3 dagar innan man kan kommentera) i tråden
  https://www.flashback.org/t1433249

  http://ivanjohnson.wordpress.com/2011/01/25/internet-forum-uncovers-media-campaign-to-influence-assange-sex-case/

  SvaraRadera
 16. Hej igen,

  Såg att länken till ivanjohnsons mycket bra sammanfattning på engelska ligger ute på flashback sen i morse, så jag behöver inte din hjälp trots allt!

  https://www.flashback.org/t1433249p23

  SvaraRadera
 17. Jag såg det också, så jag brydde mig inte om att länka vidare.

  SvaraRadera
 18. Hej, fortfarande inte gått 3 dagar, så om du vill får du gärna sprida vidare i dina nätverk (citaten är från länkarna nedan)

  Sänds torsdag 27 januari kl 21.03 i P1

  ”Världens bästa sex - Det pågår en sexualpolitisk revolution. Plötsligt pratar vi om det som är så svårt att sätta ord på; sex, sexualitet och den gången vi gick över gränsen. Eller när någon gick över vår gräns.
  P3-profilen Johanna Koljonen var en av initiativtagarna bakom Twittertaggen #prataomdet, som startade som en reaktion på diskussionen kring våldtäktanklagelserna mot Wikileaksgrunaden Julian Assange i fjol. Debatten om negativa sexuella upplevelser och om att gå över gränsen växte sig snart stark i sociala medier och vidare in i de traditionella.
  Nu flyttar diskussionen vidare in i radion. UR sänder imorgon 'Världens bästa sex – UR pratar om det' i P1 med Sonja Schwarzenberger vid rodret. Programmet summerar debatten kring Prata om det och blickar framåt. Frågan om varför det är viktigt att ha ett språk för sex diskuteras med koppling till skolans sex- och samlevnadsundervisning.”

  "Medverkande: Gustav Almestad, sexbloggare, Ylva-Maria Thompsson, debattör och konstnär, Mian Lodalen, författare, Hans Olsson, sakkunnig på RFSU, Agneta Nilsson, sakkunnig på Skolverket, Anna-Karin Linder, teaterpedagog, Sakine Madon, debattör och redaktör på Newsmill och Maria Sveland, författare”

  http://www.ur.se/Sexualkunskap/Skaffa-sexualkunskap/Program/Varldens-basta-sex/
  http://www.ur.se/Sexualkunskap/Skaffa-sexualkunskap/Program/Varldens-basta-sex/

  OBS! När jag läste på deras hemsida för bara några dagar sedan var inte kopplingen till kampanjen #prataomdet på något vis så här tydlig, orden nämndes men inte hashtaggen eller kampanjen, det var samma programledare men inte varken deras kampanj eller Koljonen eller Wikileaks eller Assange var nämnda! Intressant också att de vid det här laget bevingade orden "i spåret av misstron mot kvinnorna som anmälde..." är borttagna! Skrämmande hur Sveriges Television, finansierad av medborgarnas skattemedel, i olika program tar ställning i ett fall där en enskild individ inte ens är åtalad, än mindre dömd. Samhället idag påminner alltmer om 70-talet och de forna öststaterna. En mycket skrämmande "utveckling".

  Är inte det här fallet mer relevant?
  ”13-åringen borde gjort mer motstånd”
  16-åring tvingade 13-årig flicka till analsex – frias från våldtäkt
  ” Vid flera tillfällen sa och skrev flickan att hon dock inte ville ha analsex, något som utdrag ur de bådas nätkorrespondens bevisar.
  Ändå tvingade sig skolkamraten på henne och hade analt samlag med flickan mot hennes vilja. Även under övergreppet bad flickan pojken vid upprepade tillfällen om att sluta.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8464728.ab

  Även om M Moore hade en del fel, så hade han också mycket rätt. Se även exv. "Solna-fallet" som det skrevs om igår; 3 inbrott med 2 grova våldtäkter och 1 "avbruten" våldtäkt samt 1 överfallsvåldtäkt (S:a 3-4 st) - dom 6/7 år! Borde varit den domen för 1 av dessa grova våldtäkter, slutsats; ju flera grova våldtäkter en person begår desto lägre straff. Sen jämför detta och alla andra fruktansvärda våldtäktsbrott med det vi diskuterar idag, och man blir återigen djupt skrämd och ledsen för det svenska samhället och rättsväsendet, sett utifrån olika perspektiv. Man kan hoppas att dessa två (13-åringen och Solna) och även tidigare fall i Sverige når internationell spridning, och det snabbt!

  SvaraRadera
 19. Om nu media inte tycker att de gjort något fel. Varför var de då inte öppna med upplägget? Varför tramsade man om att "en gräsrotsrörelse... började på twitter ... spred sig til landra medier..." etc etc. När det nu står klart att det var allt utom en gräsrotsrörelse. Det fanns knappt ej heller några utanför "kärnan" som skrev när media spred lögnen om denna gräsrotsrörelse. Pinsamt dåligt!

  OCH, varför var man så kean på att få Guardian i England att ta upp det hela? För att #Prataomdet eller för att smutskasta Assange?

  SvaraRadera
 20. Stort tack för din vidarebefodran om UR!

  Här hittar man en del roligt att läsa.

  http://search.twitter.com/search?max_id=30358847717646336&page=2&q=%23prataomdet&rpp=20

  Några exempel (men finns också diskussion om FB "infiltratörer" där);

  truedson: @lajvsonja Är ni så snabba att UR-programmet är forts på #prataomdet? Eller lite efterkonstruerad vinkel i DM? http://bit.ly/hN0iG7 (expand )
  @truedson Vi var snabba, eller rättare UR´s webb var jävligt snabba, de ringde mig dagarna innan jul och sedan jobbade jag med det sen dess.

  Tänkte bara meddela att Expressens artikelserie om nätmobbing är #prataomdet-maffians motdrag mot Flashbacks "granskning" av #prataomdet.
  http://twitter.com/danielswedin
  @GabrielHolm Hur JAG tänkte? Detta är straight outta Flashback. about 4 hours ago via web in reply to GabrielHolm

  PS. Kanske är du intresserad; i Kvällsöppet 22.40 i kväll på TV4 ska näthatet diskuteras, med vissa "bekanta" från pratomdet-nätverket!

  SvaraRadera
 21. Hej igen!

  Bra och härliga kommentarer av dig på FB idag!

  Du får gärna föra infon nedan vidare, om det finns något nytt. Vet som sagt inte om detta redan varit uppe, men det tycks som att både Metro och senare Rapport var ute med detta redan den 16/12 och där koppling görs direkt till Julian Assange, även av bl.a. Mirjamsdotter som intervjuas, så nog var det medvetet alltid!
  http://www.metro.se/2010/12/16/11051/nu-vill-alla-prata-om-det-pa-twitter/
  http://svt.se/2.22620/1.2272406/prata_om_det_-_snackis_pa_twitter

  Framgår nedan att Johanna Palmström tipsade Jessica Valenti, England (finns fler bloggar och artiklar som ref. till kampanjen och som också nämner att skälet till att starta kampanjen var att försvara en av kvinnorna som har anklagat Julian Assange. Detta tycks vara den officiella historien i åtminstone England (seBBC intervjun med Koljanen där intervjuaren presenterade kampanjen på liknade vis) och det är ju faktiskt också detta motiv som har framträtt i deras Twittertrafik från bl.a. den 14 dec!
  http://jessicavalenti.com/2010/12/17/swedish-feminists-defend-assange-accuser-with-talkaboutit-campaign/

  Här diskuterar någon med Koljonen om kampanjen från ikväll.
  http://www.twingly.com/search?p=2&q=CJN75&sort=published&content=microblog

  Träffar på Google (går nog att göra bättre sökning) ang. kampanjens medvetna och lönsamma sammankoppling med namnet och personen Julian Assange:
  In the wake of the doubt and skepticism directed toward the women who filed charges against Julian Assange, journalist Johanna Koljonen recently tweeted… / 63 st
  i spåren av misstron mot kvinnorna som anmält julian assange skrev johanna koljonen / 566 st
  i spåren av misstron mot kvinnorna som anmält julian assange / 2090 st (här kommer troligtvis vissa ”felaktiga” träffar också med eftersom det är så många fler jämfört med ovan)

  I den s.k. ”faktarutan” som samtliga tidningar som den inre kärnan publicerade sina texter i, och de är knappast få och sträcker sig över hela Sverige samt i bl.a. England, Tyskland och Norge, står det ju i princip samma text (någon lägger även till ”Wikileaks grundare...”). Tror de seriöst att människor är så dumma att de inte förstår att denna text har nätverket själva författat, annars skulle den inte vara i princip identisk! ”Faktatexten” har upprepats som ett mantra, ibland även med bild på Julian Assange. Vikten av att upprepa sitt budskap är grundläggande kunskap i marknadsföring, och lärs ut termin 1! Att skylla på att tidningarna redan publicerat hans namn är helt oacceptabelt, likaså när de hävdar att det inte tar ställning i skuldfrågan. Vad de inte tycks eller bättre inte vill förstå är att varje gång i de skrivna och på olika sätt publicerade texterna och även muntligt i olika media som TV/radio både nationellt och internationellt som de kopplar sin kampanj i relation till den namngivna enskilda individen, som inte ens är åtalad, så tar de de facto ställning i skuldfrågan, även om det ibland är mer av implicit karaktär. De nämner aldrig kvinnorna med namn i ”etablerad media”, en som däremot nämnde As och Ws hela namn i en artikel i USA blev av med sitt jobb! Ett enkelt knep för dem att förstå detta är att byta ut Julian Assanges namn mot namnet på deras make, sambo, partner, bror, vän osv., och reflektera över hur denna person, de själva m.fl. skulle uppleva detta. Sen, nätverket skulle knappast gjort detta om det inte gällde deras vän och inte heller om mannen hade hetat Anders eller Achmed. De utnyttjar Julian Assange och Wikileaks varumärke (eftersom dessa ibland kopplats ihop i denna kampanj), därmed borde de stämmas, bl.a. i relation till varumärkesintrång/skydd och marknadsföringslagar men även anklagan om förtal, eftersom han inte ens är åtalad, borde kunna fungera.

  PS. Ang. listan som diskuteras på FB, var det väl sambandet mellan Isobel och AA som var intressant?

  Tack för all din hjälp! Hoppas snart kunna "klara mig själv", men fortsätter att titta in på din bra blogg!

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.