fredag 28 januari 2011

Sanningen om #prataomdet Del 2

Nu har det gått några dagar sedan sedan första delen presenterades. Genomslaget har blivit ganska stort bland sociala medier. Det har twittrats och kvittrats flitigt om denna och andra bloggar. Mycket av det material som skrivits har hämtats från Flashback och de duktiga grävarna där. Reaktionerna har varit olika, ända från Cissi Wallins twitter:

"cissiwallin Önskar ju att jag var en del av en stor manshatisk konspiration. Ännu mer efter att ha följt tråden. Skär av dom ballen ba. #prataomdet 17 minutes ago via Echofon"
Cissi Wallin, är programledare på P3 och frilansskribent, bland annat åt Metro och Veckorevyn

Gustav Almestad (Grovt Intiativ) hade följande kommentar:
"Jag är personligen kränkt av att inte listas på denna lista av deltagare!Also what part of "en lite fin tag men låter som att ta ställning i skuldfrågan" var det du inte fattade? Foliehatt ger cancer och hjärnröta."22 januari 2011 17:15
Gustav Almestad är med i programmet från UR, där man skall #prataomdet. Feminist och sexbloggare, som vännerna brukar anlita som expert. Jag ber Gustav om ursäkt att jag inte uppmärksammade honom från början, men jag kan trösta honom med att han är med på listan nu!

Man kan väl sammanfattningsvis konstatera att kampanjmakarna gottar sig åt sin egen förträfflighet. Man kan också konstatera att dom inte missar en mening av vad som sägs på Flashback. Det lite märkliga är att man inte vill förstå att tråden i Flashback består av många olika aktörer som tillsammans försöker föra tråden framåt. Ibland går man runt i cirklar, ibland hamnar man i en återvändsgränd, men ibland tar man ett steg framåt.
Föga förvånande hur Gustav Almestad reagerar, när någon från Flasback vill att medierna skall granska sig själva:
"GrovtInitiativ Lol!!!!! https://www.flashback.org/sp28486190 Har vi någon redaktion som fått detta "tipsmail" som kan vb:a det till mig pga vill skratta.






Hur spontant var det? Eller var hela twittrandet planerat från början?
"Vad tror ni följderna skulle vara om jag skrev om det här tex på DN Kultur - eller på debattsidan i en kvällstidning? Jag får om jag vill.
Björn Wiman

"Kulturchefer och hugade skribenter kan ju höra av sig till mig. Just a thought.
 
"Ja @isobelsverkstad jag tänker mig att 12 främst kvinnliga skribenter skriver i var sin tidning. Och att bloggosfären hakar på.

"Jag tycker #tackanna är en lite fin tag men låter som att ta ställning i skuldfrågan. Jag gillar Jag är Anna Ardin också men samma problem?
via Twitter for iPhone 
...vi siktar på måndag och då måste alla prata med sina redaktioner senast torsdag. Oavsett vad tidningarna säger kan vi ju blogga på måndag via Twitter for iPhone"
Det var väldigt viktigt att sprida #prataomdet till England med taggen #talkaboutit. Drivande i detta var Ulrika Nutly, journalist, TV-producent och anställd på UR.
@mediaguardian in swedish #prataomdet also on prataomdet.se - most major newspaper will publish stories as well. Check it out, it's big.
12:07 AM Dec 18th, 2010 via TweetDeck in reply to mediaguardian
@mediaguardian have you seen #talkaboutit in Sweden? A Twitter-quake, personal stories about sex & boundries, re Assange alligations...
12:05 AM Dec 18th, 2010 via TweetDeck in reply to mediaguardian
@emanuelkarlsten @joxcy @elingrelsson @mymlan tänkte försöka sprida taggen #talkaboutit oxå, tror det finns många som vill prata där ute...
Thu Dec 16 2010 18:26:04 (V�steuropa, normaltid) via Twitter for iPhone in reply to emanuelkarlsten
@ensmula inte tar ställning i skuldfrågan, mer som en support att de vågat anmäla alfahannen, sånt man själv aldrig skulle våga göra.
5:38 PM Dec 16th, 2010 via Twitter for iPhone in reply to ensmula
Hur mottogs då detta på de brittiska öarna? Säkert precis om kampanjmakarna hoppats på.:
Lajvsonja/SonjaSchwarzenberger väljer att retweeta denna:
@RachelSzala
Rachel Szala
Swedish tweeting in defense of Assange accusers. http://bit.ly/dSMBjZ Sexual harassment stories, anger, thoughts, etc using #talkaboutit
17 Dec via web 
"Swedish feminists defend Assange accuser with #talkaboutit campaign"
http://jessicavalenti.com/2010/12/17/swedish-feminists-defend-assange-accuser-with-talkaboutit-campaign/
#prataomdet skall enligt kampanjmakarna följts av en störtflod av människor som vill berätta om sina erfarenheter. En egen hemsida gjordes i ordning för att att visa alla dessa berättelser. Denna innehåller idag 209 inlägg. 94 är gjorda av bloggare, 44 av media av olika slag. 37 direkt knutna till folk bakom #prataomdet. 34 är vad man kan kalla övriga berättare.
Axess pratar om det.Bloggaren drar exakt samma slutsatser som den gammelvargen gjort::
"Nu ser jag att en del information framkommit som visar att kampanjen inte alls var av det slag som det påstås i SvD. Och att det primära syftet inte var att skapa ett forum för kvinnor och män att berätta om sina erfarenheter av sexuella gråzoner. Av diverse Twitter-flöden och skärmdumpar visar det sig nu att #prataomdet-kampanjen initierades i syfte att skapa opinion till förmån för en av de två kvinnor som anklagat Julian Assange för våldtäkt. Initialt var det tänkt att kampanjen skulle ha taggen #tackanna."








.

7 kommentarer:

 1. keep upp the good work ;-)// espressino

  SvaraRadera
 2. Bra sammanfattning Oldwolf

  SvaraRadera
 3. Mycket bra - snyggt jobbat!

  Texterna som följde med nästan ordagrant till i princip samtliga artiklar i svensk och utländsk media är mycket intressanta, de tydliggör och betonar verkligen kopplingen till Julian Assange:

  "I spåren av misstron mot kvinnorna som anmält Julian Assange, skrev Johanna Koljonen på Twitter öppet och personligt om gränsdragningar, gråzoner och glasklara övertramp i sexuella situationer. Hundratals följde hennes exempel på Twitter under rubriken #prataomdet. Nu publicerar bland annat DN, SvD, Expressen, City, SVT Debatt och Bang texter på ämnet."

  "In the wake of the doubt and skepticism directed toward the women who filed charges against Julian Assange, journalist Johanna Koljonen recently tweeted openly and intimately about drawing lines, gray areas, and crystal clear violations in sexual situations. Hundreds followed Koljonen’s example on Twitter under the hashtag #prataomdet (”#talkaboutit”). As a result of this debate, several Swedish magazines, newspapers and other media outlets are publishing pieces on the subject. In a matter of days international media, such as The Guardian, Die Welt, BBC World Service, Norway’s Dagbladet, Finland’s Helsingin Sanomat, and others have followed."

  SvaraRadera
 4. Gustav Almestad är också pojkvän/sambo med Elin Grelsson (@elingrelsson). Hans blogg finns på http://paparkaka.com/.

  SvaraRadera
 5. Tack för din länk på FB där du skriver ’"Knulla med P3" tänker fortsätta #prataomdet, eftersom dom tycker det börjar bli för tyst’

  http://sverigesradio.se/sida/artikel...rtikel=4321787

  Som vanligt känner man igen texten, i princip samma som hos all tidigare texter publicerade i olika mediasammanhang i relation till prata-om-det-kampanjen, och tillsammans med en bild på Julian Assange;

  "Det har aldrig pratats så mycket om sexuella övergrepp och gråzoner som den här vintern. I spåren av misstron mot kvinnorna som anmält Julian Assange för våldtäkt drogs debatten #prata om det igång. Överallt delade personer med sig av sina erfarenheter av sexuella övergrepp, gränsdragningar och gråzoner."

  Intressant att de fortfarande kan skriva samma "dynga" och till och med på samma dag som Förundersökningen hittat ut på nätet, och som du skriver om i ett annat av dina blogginlägg!

  SvaraRadera
 6. Bra sammanfattning. Du borde lägga till skärmdumparna som syn i tråden då och då, där det är så tydligt vad alla säger, som länkar.

  SvaraRadera
 7. Förtalskampenjen fortsätter:

  http://www.svd.se/kulturnoje/tv/en-dorroppnare-for-prat-om-sex_5907957.svd

  Men här finns i alla fall ca 54 kommentarer vid länken nedan, där majoriteten är kritiska, så det finns hopp om det åtminstone delar av det svenska folket!

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3940&artikel=4321787

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.