måndag 10 januari 2011

På lördag smäller det...


På lördag inleds årets vargslakt. 20 vargar skall skjutas av 3000 jägare med hjälp av snöskotrar, kommunikationsradio och precisionsvapen. Att jakten är en eftergift för den starka jägarlobbyn råder det ingen tvekan om. EU är starkt kritiska till jakten. 
Unionens miljölagstiftning förbjuder vargjakt å det strängaste; den får bara bedrivas under snävt definierade kriterier. Mycket tyder nu på att EU:s miljökommissionär kommer att anmäla Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning (DN). Sverige brukar normalt sätt vara "bäst i klassen" och snabbt foga sig efter direktiv från Bryssel, men så inte nu. Ett kritiskt brev från EU till den svenska regeringen skickades den 7 december i fjol, men diariefördes inte förrän den 17 december, eller samma dag som beslut om jakten togs. Den 22 december fanns brevet hos Naturvårdsverket, men inte diariefört (Annika Rullgård). Mygel?
Så här skriver Svenska Rovdjursföreningen:

Förra vinterns jakt ledde till att många alfadjur sköts och att en kull årsvalpar lämnades föräldralösa. Inga tecken tyder på att valparna klarade sig. Dessutom sköts för många vargar i relation till vargstammen storlek samtidigt som dödligheten har varit ovanligt hög efter jakten. Vargstammens svåra genetiska situation har inte förbättrats och all jakt försämrar läget ytterligare. Om en genetisk förstärkning kommer att fungera vet man ännu inte.

Under 2011 ska 20 vargar skjutas i de sex länen Dalarna, Gävleborg, Västra Götaland, Värmland, Örebro och Västmanlands län. Ånyo ska runt 10 % av vargstammen skjutas bort, trots att vargen är en starkt hotad art i Sverige. Jakten kommer att gå till på samma sätt som förra vintern utan några restriktioner som tar hänsyn till vargarna. Varken föräldrapar med valpar eller avkommor till invandrade vargar skyddas.

Licensjakten, som saknar både laglig och vetenskaplig grund, går inte att överklaga i Sverige. Därför anmälde Svenska Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Djurskyddet Sverige förra vinterns vargjakt till EU-kommissionen. Besked från Kommissionen väntas.

Regeringen motiverar jakten med att den skapar acceptans för vargen. Men en majoritet av svenska folket, även i vargbygderna, är redan positiva till varg i vårt land! Och det finns inget som tyder på att de minoriteter som inte accepterar varg har blivit mer toleranta sedan förra årets vargjakt.

Miljöminister Andreas Carlgren har varit väldigt nonchalant i sitt agerande mot EU, men verkar nu börja bli lite lös i magen. I ett långt och som vanligt ganska innehållslöst inlägg i DN försöker han försvara regeringens agerande. Jinge.se kommenterar ministerns agerande på ett bra sätt.
Annika Rullgård har lyckats få fram Carlgrens svar till EU-kommissionären. Detta var tydligen inte så lätt, eftersom Miljödepartementet verkar sätta i system att inte diarieföra varken ingående eller utgående handlingar. I hennes blogg finns en länk till hela Carlgrens svar. Där finns också en länk till kommissionären Janex Potocniks hemsida. På denna sidan kan man läsa dennes var till Carlgren, skrivet 7 januari, men som ännu inte finns hos Miljödepartementet. 
Det är starka lobbykrafter som styr regeringens beslut i många frågor. Det är bäst jag håller mig inne under helgen.....

1 kommentar:

  1. Carlgrens svar på EU-komminssionärens brev från den 7 dec gömdes i 19 dagar på departementet. Läs vidare på http://hilbertshotell.net/page36.php?post=181

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.