torsdag 29 december 2011

Ett nytt svidande nederlag för Säpo och terroråklagaren

Expressen blev tvungen att pixla bilden igen

Med stort buller och bång greps fyra personer på Centralstationen i Göteborg av nationella insatsstyrkan. Konsthallen Röda Sten utrymdes. Allt detta spektakulära skedde den 11 september och skulle gälla förberedelser till terrorbrott. Detta fick strax ändras till förberedelser till mord på Lars Viiks. Nu visar det sig att terroraklagaren Agneta Hilding Qvarnström och Säpo inte lyckats leda misstankarna i bevis, trots tre månaders utredande och månader dessförinnan av telefonavlysning. förmodligen kommer de tre av de fyra som så småningom blev åtalade endast att dömas för brott mot knivlagen.
I samband med gripandet i september, skrev jag så här:
"Med tanke hur Säpo hanterat tidigare fall senaste tiden och få stå med byxorna neddragna, som borde de ordentligt på fötterna denna gång. Å andra sidan har man 80 miljoner extra av regeringen, måste man ju också visa framfötterna."
Än en gång har man alltså försökt koka soppa på en spik och att männen släppts ur häktet känns rätt naturligt mot bakgrund av vad som kommit fram från rättegången. En lång kedja indicier, men inget som faktiskt binder männen till det de åtalats för. En rutinerad åklagare borde enligt min mening ha förstått detta och inte gått till tingsrätten. 
Naturligtvis är det så, att med allt buller och bång, så blir det mycket prestige. Förmodligen hade prestigeförlusten blivit mindre om hon lagt ner åtalet.
Nu får vi vänta och se om åklagaren överklagar eller inte. Om så inte är fallet lär männen få skadestånd av staten för tre månader i häkte. De kan kanske också stämma skiten ur Expressen, som publicerade namn och bilder på de åtalade innan ens rättegången var färdig. Nu har tidningen tvingats pixla bilderna igen.
Slutligen kan man väl sig att det här med att avlyssna telefoner inte verkar vara Säpos starka sida och det väcker farhågor för rättssäkerheten här i landet.
Oisin Cantwell på Aftonbladet har skrivit i ämnet.
Mina inlägg i september: här och här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.