fredag 30 december 2011

Frivillig sex kan inte vara våldtäkt


Lika för lika, samma lagar skall gälla för kvinnor och män. Så långt kan jag applådera chefsåklagare Fredrik Skoglund, som häktat en 32-årig kvinna, misstänkt för våldtäkt på en 16-årig pojke. Applåderna mattas dock snabbt när det verkar handla om frivillig sex mellan en kvinna och en byxmyndig grabb. Tydligen har åklagaren hittat en paragraf där man inte får ha sex med någon som är i beroendeställning förrän man är 18 år, eller om man står under någons fostran, som det lär heta i lagen. Enligt chefsåklagaren anser sig inte pojken vara utsatt för våldtäkt.
Enligt mitt sätt att se det, kan frivillig sex aldrig vara våldtäkt. Begreppet håller på att urvattnas så det snart inte är något värt. Låt våldtäkt vara övergrepp där våld eller hot om våld förekommer. Nu blir det istället så att man frågar om det är en "riktig" våldtäkt eller något annat.
Frivillig sex kan aldrig bli annat än sexuellt utnyttjande. Tycker man att straffen inte är tillräckligt hårda, får man justera straffskalorna, inte ändra rubriken på brottet. Snart börjar det likna att man ändrar beteckningen på snatteri till grovt rån! Rubriken "våldtäkt mot barn" blir ju helt absurd!
Man kan ha moraliska synpunkter på sex mellan 16-åringar och 32-åringar, oavsett kön, men moraliska värderingar hos vissa grupper skall inte styra lagstiftningen. Man kanske borde skaffa sig en förankring i allmänt rättsmedvetande.
Kvinna som man, så tycker jag detta inte är ett brott man skall behöva tillbringa helgerna i häktet för.
Dala-Demokraten, DN,

5 kommentarer:

 1. Så sant höj straffvärdet snarare än att rubricera att någon våldtagit = med våld tagit när det egentligen handlar om frivilligt sex från den troligtvis glade 16 åriga killen som inte längre är oskuld (eller han lär ju haft sex innan om han inte är klassens tönt..) nåväl inte ska kvinnan dämmas för våldtäkt på barn för att han var elev eller i annan beroendeställing. Reglerna säger tja 32+16 om beroendeställning föeligger....sunt förnuft säger "skämtar ni eller? snubben fick ju ligga"
  Om hon blir fälld hoppas jag att snubben får ett ordentligt skadestånd för sitt lidande. //Pelle

  SvaraRadera
 2. Jag tror den där åklagaren, CHEFS åklagaren Fredrik Skoglund själv skulle vilja ha sex med den där 32-åriga kvinnan, eller varför inte med 16- rige grabben. Då slipper ju chefsåklagaren sitta å runka morgon och kväll, för det gör väl chefsåklagaren? Men den kraken känner väl sig liksom på sidan. Är man åklagare, då är man misslyckad jurist. Skulle man inte kunna göra en insamling till chefsåklagaren Fredrik Skoglund som täcker en riktigt bra horhusresa till Tyskladför den kraken, så kanske han känner sig bättre tillfredställd både i huvudet och i sina sexfantasier.

  SvaraRadera
 3. Ja, den där åklagaren Fredrik Skoglund, född i Falun men finns i Gävel bland alla andra tokiga åklagare. Nåväl, i nån blaska kunde man visst läsa att den där åklagaren Fredik Skoglund föddes med navelsträngen runt halsen. Fick dom inte bort den?

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.