onsdag 21 december 2011

"Kungajakten" ett Högmålsbrott!!

Jag tycker Kungen utsatts för högmålsbrott

Jag skulle inte ha något emot att se den sköna kvintetten Thomas Mattsson, Jan Helin, Thomas Sjöberg, Jeanne Rauscher och Mille Marcovic åtalade för högmålsbrott. Anledningen är att de medverkat i en attack mot vårt statskick för att bredda väg för republik. Ett högmålsbrott är en attack mot statsöverhuvudet, vilket närmast kan liknas vid vad som en gång i tiden kallades majestäts brott. Med termen åsyftas brott i syfte att omstörta statsskicket, alltså den konstitutionella monarkin. (Wikipedia). 
Möjligtvis kanske inte kvintetten förstår vad dehåller på med, men okunskap brukar inte vara någon ursäkt när man begår ett brott. Det är svårt att se något annat syfte med den vidriga "Kungajakten", som började med Sjöberg/Rauschers "Den motvillge monarken".
Inget av det som statsöverhuvudet beskylls för är brottsligt, ändå har jakten varit grotesk. Man har tvingat fram honom att försvara sig, vilket förmodligen bara kan hända i det flata landet Sverige. Vad man inte förstår är att när man pissar på kungafamiljen, pissar man också på en majoritet av svenska folket. Kungahuset är något vi har gemensamt och som de flesta respekterar. Det gäller även många republikaner, som vill se en förändring av statsskicket, men som tar kraftigt avstånd från "kvintetten" och Republikanska Föreningen. 
Som jag tidigare konstaterat, är det ingen tillfällighet att kvällspressen ligger i botten på förtroendebarometern. Detta borde vara något som allvarligt bekymrar herrar Helin och Mattsson. När räddas de av att de tillfredsställer läsarnas dagliga behov av återkopplingar till olika TV-program, som Idol, Bonde söker fru, Robinson och andra ofta intelligensbefriade nöjesprogram.
Trots en smutskastningskampanj, som saknar motstycke i svensk historia, visar undersökning efter undersökning av svenska folket vill behålla kungahuset. Man vill ha ett statsöverhuvud, som inte är politiskt tillsatt och står över vardagens käbbel. Folket vill ha lite glitter och flärd, men framför allt tror jag att man vill hålla fast vid traditionen. Därför vill man också att kungahuset skall visas respekt och inte dras i smutsen värre än den värste maffioso.
En del ropar högljutt på att kungens skall abdikera till förmån för Viktoria. Har inte Viktoria viktigare saker att tänka på just nu? Hon och Daniel står inför det största som kan hända, nämligen bli föräldrar. Detta är naturligtvis lika stort för de kungliga, som det en gång var för dig och mig. 
Jag är uppväxt i ett arbetarhem. Min far var socialist. Han var motståndare till kungahuset och ville införa republik, även om det var en folkrepublik. Han visade dock kungahuset och det statsskick vi valt respekt. Vi kan ha olika åsikter i sakfrågan. Jag respekterar folk som tycker att en monarki är odemokratisk och man inte skall kunna bli född till ett ämbete. Själv kan jag hålla med i detta resonemang, men hitta andra fördelar, som överväger detta. Dessutom är en förändring av statsskicket något som svenska folket skall få bestämma i en folkomröstning. Jag har svårt att se en avdankad politiker som högsta representant för Sverige.
Så länge vi har det statsskick vi har skall vi visa respekt mot det och inte dra det i smutsen. Det har i vissa kretsar blivit fult med allt som är svenskt och våra svenska traditioner. Detta är istället något vi skall vara stolta över och dela med oss av till de som kommer hit från andra länder. I grund och botten lever vi trots allt i Sverige. Med detta sagt vill jag poängtera att vi också skall visa respekt mot andra kulturer och andra traditioner.
Jag är gift med en kvinna från ett annat land med en annan religion och en annan kultur och andra traditioner. Vi visar båda varandra respekt och hon älskar Kungahuset......
Jag skrev en del om "sanningsvittnet" Mille Marcovic i juni i denna artikel:
"Granskande journalistisk är att gräva i skiten själv"
Debatten på Newsmill tangerar det jag menar med tradition

6 kommentarer:

 1. Att majoriteten bestämmer är en sak. Men varför ska jag visa respekt för en gammal rest av ståndssamhället som vi inte hade förstånd att bli kvitt 1917 när vi hade chansen?

  Underdånighet under överheter är något perverst som kan förmå människor att göra de gräsligaste saker. Det borde vi rensa ut. Kan schweizarna klara sig utan sånt så kan vi.

  SvaraRadera
 2. Jag respekterar din åsikt, även om jag inte delar den. Att visa respekt för vårt statskick är inte det samma som att vara underdånig. Underdånighet under vissa presidenter har visat vara ännu mer förödande och det i modern tid.

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte att syftet med kampanjen är att införa republik. Det handlar nog snarare om att man vill byta ut kungen mot Victoria för att därmed förnya monarkin och göra den mera populär.

  Och ett radikalfeministiskt land som Sverige bör naturligtvis ha en drottning som statschef.

  /E

  SvaraRadera
 4. God jul och gott nytt år!
  /Skvitt

  SvaraRadera
 5. Syftet med det hela är att jaga lösnummerköpare och att hävda den journalistiska chauvinismen. Det finns inga som helst skillnader mellan att jaga Carl-Gustaf och att jaga Håkan och att jaga Mona. Drev som drev. Och givetvis borde det bedömas efter samma måttstock: köpbojkott!

  Det enda som är uppmuntrande i den sorgliga historien är att det börjar råda jämlikhet åtminstone mellan kändisar. Mer oroväckande är förstås den mur av alienation som byggs upp mellan kändisar och alla oss andra.

  SvaraRadera
 6. Jan Wiklund: uppmuntrande är också att allt fler börjar tycka illa om dessa drev.
  Jag håller dock fast vid att landets statschef inte skall behöva driva förtalsfrågor själv, utan det borde ligga på riksåklagaren eller justitiekanslern. Samma sak skulle gälla om vi hade en president.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.