fredag 25 november 2011

#tackanna!!!!

#tackanna

Klubben för inbördes beundran tilldelade som väntat #tackanna...  förlåt #prataomdet Journalistpriset, som årets förnyare. En skickligt upplagd PR-kampanj till stöd för Anna Ardin och som fick sin näring ur en smutskastning av Julian Assange, är alltså årets "förnyelse". Man häpnar, men är inte förvånad. (DN)
Denna "storm" som drog genom landet och ut över världen, var ingen storm, utan en bris, frampiskad av en vänskapskorruption bland radikalfeministiska kollegor på Södermalm. En storm på twitter är inget annat än en liten vindfläkt i verkligheten, även om det är svårt för twitterfolket att acceptera detta.
Även en twitterlös gammal varg fattar att det inte går att berätta några historier på det utrymme man förfogar över i ett twitter och mediet är inte avsett för detta, utan för snabba korta meddelanden. Däremot finns det andra möjligheter att på Internet berätta sina upplevelser. Jag återupprepar därför hur denna lilla rännil såg ut i slutet av januari.
"#prataomdet skall enligt kampanjmakarna följts av en störtflod av människor som vill berätta om sina erfarenheter. En egen hemsida gjordes i ordning för att att visa alla dessa berättelser. Denna innehåller idag 209 inlägg. 94 är gjorda av bloggare, 44 av media av olika slag. 37 direkt knutna till folk bakom #prataomdet. 34 är vad man kan kalla övriga berättare."
Jag avslutar med ett citat från GoodwinStrawman på Flashback:
"De riktiga grävande journalisterna, ni vet den där i princip utdöende arten, måste känna sig hånade in i benmärgen av Bonniers 2011.
Det Stora journalistpriset 2011 är inte annat än ett cyniskt förakt för de demokratiska medborgarna som tror och hoppas på att journalisterna ska bidra till att stärka demokratin och inte tvärtom."
HusvagnSvensson skriver så här:
"Starta en driven och planerad kampanj, kalla den spontan gräsrotsrörelse och få dina kompisar att göra reklam för den i krönikor, radioprogram, tv och seminarier och få stora journalistpriset?
Jag som i min enfald trodde att journalistik gick ut på att granska makten, rapportera om nyheter som har inträffat på riktigt och inte skapats av journalisterna själva, belysa missförhållanden, göra avslöjanden och sådant.
Där fick näthatarna så de teg! Grattis tjejer, väl genomförd reklamkampanj"

Mina tidigare blogg inlägg i frågan hittar ni här:
#prataomdet en lyckad smutskastningskampanj (19 januari 2011)
Sanningen om #prataomdet (21 januari 2011)
Sanningen om #prataomdet del 2 (28 januari 2011)

Jag avslutar som Svensson sa i en kommentar till min förra artikel:
"Att som Koljonen älta tio år gamla ligg...? I rest my case."

Fotnot: #tackanna var på förslag som namn på kampanjen, men man avstod eftersom det då blivit allt föfr uppenbart varför den drogs igång. 

5 kommentarer:

  1. Kort och kärnfull kommentar som täcker allt, bra att du igen visar för dem som kanske inte visste vad kampanjen från början var tänkt att heta och vilket syfte den hade/har!

    Om det gick bra att för ca 1 år sen göra en krok som trycktes till varje publicerad artikel i generellt samtliga dags- och kvällstidningar i Sverige, och som nämnde Julian Assange, och de båda ledarna av kampanjen tillsammans med hela kampanjen hävdar att det inte alls hade något med honom att göra och att de absolut inte tog ställning i skuldfrågan, fastän det var precis det de gjorde när de hängde ut honom med namn, anklagad av deras vän, inte åtalad, och bredvid hans namn fylldes berättelser på om bland annat groteska våldtäkter, ja i sånt fall kan de väl inte ha något emot att göra en likadan men byta ut namnet mot en som är tagen på bar gärning och har erkänt och har initialerna KB, eller?!

    "I spåren av misstron mot de anställda som på på bar gärning tog K...a B...s, twittrade för några dagar sen mottagaren av stora journalistpriset om gränsdragningar och att respektera andras egendom. En flod av twitter följde. Nu finns #respekteraandrasegendom över hela Sverige, ja hela världen. Först ut är samtliga Sveriges dags- och kvällstidningar som vågar säga nej till att vara klåfingrig. Häng på och visa att du också vågar #respekteraandrasegendom."

    GammalFeminist

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg!
    Dock, kan du inte även lägga till twittertrådarna och uppstarten av #Prataomdet i en "faktaruta" eller liknande?

    /Kotte

    SvaraRadera
  3. Medan i Sverige det stora journalistpriset går till två personer som startat en kampanj mot en person som är anklagad av en av deras vänner men däremot inte åtalad och än mindre dömd - så går i Australien ett pris, verkar vara deras motsvarighet till Pulitzer-priset, till WikiLeaks för "most outstanding contribution to journalism". Ankdammen Sverige har aldrig varit mindre eller sunkigare!

    http://www.walkleys.com/2011winners#most-outstanding-contribution-to-journalism


    Inte helt orelaterat är artikel skriven av Rick Neuman om kredikortsföretagens blockad av WL, och som delvis förklarar varför det inte blivit någon diskussion om detta, utifrån bland annat våldtäktanklagelse och misstankarna mot JA att dessa "smittar ner organisationen", kort utdrag;

    "Vad anser Salman Rushdie och Bernard-Henri Lévy, som bägge brukar värna om det fria ordet, och vad säger Publicistklubben, Svenska Pen, Författarförbundet, Journalistförbundet och Grävande journalister? Ingenting.
    –Det är märkligt att ingen debatt har uppstått, säger Nils Funcke, expert på tryckfrihet.
    Han anar att en förklaring rör anklagelserna mot Julian Assange, som misstänks för två våldtäkter i Stockholm. Misstankarna ”smittar ner organisationen”, menar Funcke. Wikileaks får dåligt rykte, blir något man inte vill ha att göra med.
    Där finns en pågående offentlig diskussion, men den handlar om privatpersonen Assange, vem han är och vad han har gjort, och skymmer förstås ”kampanjen för att strypa en viktig röst”.
    Flera internationella sammanslutningar har dock protesterat, som FN och Organization of American States, men kan inget göra, förutom att uttala sig."


    http://www.svd.se/kultur/kreditkortsforetag-stryper-wikileaks_6665978.svd


    /GammalFeminist

    SvaraRadera
  4. JA-fallet blir alltmer lustigt eller rättare sagt olustigt, om det stämmer att nu har tagit in Rigmor Robért!

    http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3355593.ece

    Rigmor Robért är känd för sin syn att hon anser att "kvinnligt" och "manligt" är något biologiskt och således "medfött", och att det därmed inte på något vis har med föreställningar i den aktuella tidsandan att göra och vad som just då ses som vara "kvinnligt"/"manligt". Något hon på mitten av 1990-talet gjorde två filmer om tillsammans med Marianne Ahrne "Gott om pojkar -ont om män?" och "Flickor, kvinnor - och en och annan drake". Kritik för sin kvinnosyn och manssyn fick hon från både äldre forskare som skolungdomar, som bland annat hävdade att hon låste in kvinnor och män i gamla "könsroller" (kvinnan ska vara snäll och timid och ta hand om barnen, laga mat, baka m.m. och mannen ska vara och göra motsatsen).

    http://www.moviemakers.se/cinema_movies/flickor_press.html

    Hon har också gjort sig känd för att hävda att det inte ligger i kvinnans "natur" att vara våldsam, varför hon i en artikel i Newsmill skriver att "Lisbeth Salanders karaktär är inte kvinnlig.” Hon får även här rejält av mothugg i kommentarerna av både kvinnor och män.

    http://newsmill.se/artikel/2009/09/14/darfor-ar-lisbeth-salander-inte-en-riktig-kvinna

    Men kanske har JA hittat "rätt kvinna". Han har enligt andra men också själv yttrat sig om att kvinnor och datorer inte är "naturligt" (inte kanske med precis de orden), att kvinnor inte har samma matematiska kunskaper relaterat till bland annat programmering osv. Rigmor Robért har hävdat att kvinnor som har mindre/plattare byst är bättre på matematik än kvinnor som har större byst och att detta bevisas genom att studera hur kvinnorna på KTH ser ut (någon forskningsstudie som bekräftade detta fanns självklart inte). Angående hennes syn på kvinnor och datorer presenterade hon den redan år 1995.

    'Rigmor Robert, läkare och forskare, förklarar stora delar av kvinnors ointresse för olika tekniska områden med att deras hormoner inte är lämpade för dessa. I kvinnotidningen Amelia nr 1/1995 säger hon bl a att könshormonet östrogen gör att kvinnor har svårt för datorer.
    "De [datorerna] är påhittade av män, de är en produkt av männens fantasi, och därför är vi varken intresserade av dem eller förstår oss på dem." (Amelia nr 1/95)'

    Jag vet inte om man ska skratta eller gråta över dessa uttalanden! Men jag kan lugnt säga att hennes syn på "kvinnan" och därmed också "mannen" inte är min! Men kanske har JA i henne hittat "rätt kvinna" att samarbeta med. Trodde att hans uttalande om Sverige och feminism och Saudiarabien var lågt och osmart, men detta samarbete, om det är sant, slår detta!

    Jag börjar alltmer hålla med dem som kritiserar JAs val av medarbetare utanför det juridiska, som bland annat Göran Rudling och i denna artikel (med vissa undantag) Carina Rydberg.

    http://www.boktipset.se/blogg/carinarydberg/2011/11/29/det-senaste-i-fallet-assange-och-det-ar-knasigare-an-nagonsin/

    /Gammal-Feminist

    SvaraRadera
  5. Dock att ni glömmer kommentarerna. Ca 400 just nu, väldigt många av dem är berättelser. Där har du lätt 200 till om du orkar räkna.

    Hur många det var på twitter går som bekant inte att återfinna pga kasst söksystem, och finns inte dokumenterat eftersom alla flashbackgrävare var så upptagna med att söka upp kommentarer från irrelevanta personer i periferin.

    God jul.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.