onsdag 16 februari 2011

Gammelvargen, gammalmedia och Flashback


Gammelvargen har jobbat 40 år i gammalmedia. Min ledstjärna har varit att vara ärlig mot mina läsare och mot mig själv. Den dagen jag upptäckte att detta inte längre var det som gällde på redaktionen, så drog jag mig tillbaka till skogsbrynet. Jag kände jag gjorde detta med hedern i behåll. Gammalmedia har sedan dess fjärmat sig allt mer från den journalistik jag har bekänt mig till.
Sociala medier var länge något okänt för mig. Visst hade jag hört talas om något som heter bloggar, Twitter, Facebook med mera, utan att engagera mig i det.
Vändningen kom med Julian Assange. Redan när jag läste om det första gången 21 augusti verkade det vara något konstigt. Jag följde turerna i gammalmedia, som inte skrev speciellt mycket i frågan. När Marianne Ny utfärdade sin EAW i slutat av september, läste jag en kommentar till AB:s artikel som väckte min nyfiken. Den handlade om att man nog borde titta till mera på en av målsägarna.
Googlandet förde till Flashback. Det dröjde inte lång stund innan jag förstod att det som skrevs i gammalmedia, bara var toppen av ett isberg. Under ytan dolde sig massor av intressant information. Stanken av rutten fisk slog emot mig, och det blev min första blogg i frågan.
Olle Andersson - Respekt

Jag upptäckte det samma med Flasback, som förre TV-journalisten Olle Andersson har gjort:

"För min del är saken enkel och komplikationsfri. Jag deltar i Flashback för att sprida information om Assange och Wikileaks. Jag är partisk på så sätt att jag har dubier om vår våldtäktslagstiftning. Jag tror att få svenskar känner till lagens implikationer när det gäller vår vardagliga samvaro. Jag tror att mina synpunkter är ovälkomna på andra håll.  Jag anser att Assange ska dömas om domstolen finner att brott har begåtts.  Jag tror att misstag begåtts under förundersökningen.
Flashback är den enda alernativa rösten i Assangefallet. Somligt är pissoarklotter, annat är information jag inte hittar någon annan stans. Hundratals länkar till all världens tidningar, tidskrifter och inflytelserika bloggar som det skulle ta mig månader att hitta själv, jurister, samhällsvetare, journalister (som säger här vad dom inte får skriva om på den egna tidningen) och politiker som lärt mig allt jag behöver veta om EAW, åklagarhandboken, sexualbrottsbetänkandet, utlämningsavtal mm. Lagtexer, domstolspraxis, våra grundlagsfästa rättigheter, allt in extenso och med källanvisningar. För att inte tala om alla nya Wikileaksavslöjanden som svenska medier slutat rapportera om. Ingen läser the Telegraph eller der Spiegel på redaktionerna."
Läs hela Olle Anderssons utmärkta artikel i Newsmill.
Förtroendet för gammalmedia fick ytterligare en törn i samband med att de började #prataomdet, en gemensam kampanj, som saknar motsvarighet i svensk mediahistoria. Detta är/var en kampanj till stöd för kompisen Anna Ardin och en smutskastning av Julian Assange. Med hjälp av Flasback och andra bloggare har detta resulterat i tre artiklar från min sida:
"#prataomdet en lyckad smutskastningskampanj"
"Sanningen om #prataomdet"
"Sanningen om #prataomdet Del 2"

#prataomdet är intressant så till vida att kampanjen avslöjar vilket liten radikalfeministisk ankdamm gammalmedia är. Hur det visar sig alla alla känner alla och hur stark ställning radikalfeminsterna har på landets ledande redakttioner.
Detta förklarar den i det närmaste totala tystnaden när det gäller att skriva om Assange-fallet. Inte ens när Häktningspromemorian blev tillgänglig, reagerade gammalmedias nyhetsredaktioner. Den letade sig istället till radikalfeministiska kulturredaktörer.
Likaså valde man att inte publicera Wikileaks dokument som var mycket komplimenterande för regeringen. Det senaste är att man valt att inte publicera det samordnade försök, som gjorts att knäcka Wikileaks från mäktiga krafter i USA. Flashback har naturligtvis haft full koll på detta och Olle Andersson skriver en ny utmärkt artikel i Newsmill.
Här kommer plötsligt den tyska avhopparen från Wikileaks, Daniel Domscheit-Berg in i bilden. Han ger ut en bok vars syfte är att smutskasta Julian Assange. Han får okritiskt breda ut sig i svenska medier. Än en gång sviker gammalmedia sitt ansvar. SVD ställer åtminstone en kritisk fråga och redogör lite för bakgrunden.

Skall man få veta vad som händer måste man hålla andan och dyka ner under ytan. Precis som Olle Andersson gjort och som jag har gjort. Tillsammans med andra försöker vi bringa klarhet i det som gammalmedia förtiger. Nu finns det säkert mycket skit på Flashback, men precis som på nätet i övrigt väljer man själv vad man vill läsa och i vilka trådar man vill deltaga.
När första, andra och tredje statsmakten pratar samma språk har de sociala medierna en oerhört viktig uppgift om sanningen skall komma fram.
Undrar om den gammalmedia jag i stort sett ägnat hela mitt yrkessamma liv åt, någonsin kommer att återfå mitt förtroende? Jag är mycket tveksam.

7 kommentarer:

 1. FB skulle kunna bli mycket bättre om moderatorena gjorde ett bättre arbete än vad som sker idag. Tag bort alla dessa meningslösa upprepande trådar med meningslösa inlägg som florerar varje dag. Det finns ett antal användare som ohämmat tillåts "spamma" trådar varje dag med irrelevanta inlägg.

  Klagar du på detta så är det du som angrips inte spammarna. Åldersgränsen skulle verifieras och alla som inte har åldern inne skall ut, så sker inte idag. Klagar du på det, är du som angrips inte de som inte har åldern inne.

  FB är en bra idé, men styrningen dålig.
  Tjolahopp

  SvaraRadera
 2. Det är bara bra att det florerar massa skit och dravel på Flashback, den som vågar sig dit får då en förstaklassig utbildning i att lära sig sålla, sortera, jämföra källor och lära sig att se kritiskt på olika uppgifter, vilket oftast sätter dagspressen i klistret för de avslöjas numera dagligen med att frisera-ändra-lägga till och ibland även uppfinna nyheter och personer.

  Den som tvivlar behöver väl bara se på den senaste ankan om Reinfelts uttalanden om hyresrätter i Stockholm innerstad, där det nu gått så långt att han lät lägga ut bandinspelningen av intervjun då DN/Bonnier ansåg annorlunda och han fick en KU-anmälan på sig direkt av V-anhängarna i detta ämne.

  Svenskarna har de politiker och journalister som de förtjänar, för majoriteten av folket ids inte bevaka sina demokratiska rättigheter, och det är då som andra krafter med andra agendor gör entre.

  SvaraRadera
 3. Härligt att ni gamla journalisträvar med erfarenhet och klara huvuden , kommer till Flashback och deltar i debatten. Ni är välkomna.
  Vi har ylat mot månen i många år ;)
  Men folkets röster kanske till slut blir en faktor att räkna med..?
  Nåja man kan väl få drömma i alla fall..? :)

  /som vanligt anonym tråddeltagare

  SvaraRadera
 4. Det är fantastiskt att så många gräver och att ni även är flera journalister som hjälper till!

  Dessa tankar har varit uppe, men i retroperspektiv kan det vara intressant att igen titta på de allra första artiklarna från augusti 2010; VAD som skrivs, HUR skrivs det, NÄR skrivs det, VEM skriver det.

  Och fråga sig exv.: Vem är det som är ”nära” bägge målsägare? Varför uppger denne att målsägarna känner varandra? Varför tar Expressen direkt fasta på just makt/ledarskap/rädsla-perspektivet (något som också återfinns i senare artiklar skrivna av andra), Varför poängterar Expressen att båda kvinnorna bara ville ”rådfråga” (medan bl.a. MÄ2 säger motsatsen), Varför publicerar Expressen några minuter efter avslöjandet även en ”konspirations”-artikel (före nyheten har nått internet)? Varför återfinns den journalist som skriver denna också senare i prataomdet-twittret och där starkt driver att bakgrunden, kopplingen till JA ska fram när det lanseras, bl.a. till BBC? Varför skrevs efter bara några dagar artiklar av två av dem som kom att utgöra kärnan inom prataomdet? Varför nämns Piratpartiet på olika sätt i flera av artiklarna? Vad har dessa artiklar och skribenter för olika och flerfaldiga syften?

  Självklart kan man lätt i efterhand se konspirationer, men det finns faktiskt länkar mellan olika skribenter och det finns också omgående mycket misskreditering mot JA generellt, inte bara i anslutning till anklagelserna, och även mot WL. Sen har bl.a. FB utöver detta också konstaterat samband mellan fd WL-arbetare, bokförlag, PR-byråer mm, mm. Det tycks gå lite väl snabbt för att vara bara slump!

  Expressen skrev ju den första artikeln och när den publiceras vid 23-tiden på fredagen hade de redan hunnit intervjua jouråklagaren och ytterligare 1-3 källor, varav åtminstone en ”nära” båda målsägare.
  Diamant Sahliu & Niklas Svensson, Publicerat 20 aug 2010 23:18 Uppdaterad 21 aug 2010 16:06
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.2104976/wikileaks-grundare-anhallen-for-valdtakt

  Bara några minuter efter den första artikeln, publicerades en artikel som är den första att nämna ”konspiration” och som fastlår att, citat; ”Anklagelsen mot Julian Assange kommer att slå ner som en bomb i internetvärlden. Och dela den.” och ”Givetvis finns ingen skyldig innan dom har fallit. Lika lite som att någon är oskyldig. Det faktumet kommer att splittra den hittills unisona hyllningssång som sjungits om Julian Assange.” (Journalisten återfinns senare i prataomdet och intervju med BBC därom)
  Emanuel Karlsten, Publicerat 20 aug 2010 23:22 Uppdaterad 21 aug 2010 17:38
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.2104978/emanuel-karlsten-konspirationsteorierna-kommer-att-floda

  Sen visar Expressen hur snabbt deras avslöjande sprider sig över världen med hjälp av twitter. Igen nämns hur detta negativt påverkar organisationen WL, och felaktigt nämns vad JA är misstänkt för.
  Håkan Wikström, Publicerat 21 aug 2010 11:06 Uppdaterad 21 aug 2010 16:08
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.2105185/nyheten-om-assange-sprider-sig-over-varlden

  Målsägande2, 30+, är i kontakt med Aftonbladet på lördagen för intervju (före EF lade ned MÄ1s fall)
  Jessica Balksjö, Publicerad: 2010-08-21 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7652935.ab

  Målsägande1, 20+, tycks vara intervjuad, men det finns bara ett citat, i Expressen publ. tidig söndag.
  Niklas Svensson, Publicerat 22 aug 2010 07:26 Uppdaterad 22 aug 2010 11:04
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2105783/kvinnan-han-gick-for-langt

  Redan den 25/8 ser vi en ’förtrupp’ som tar fasta på vissa perspektiv som senare skulle bli #prataomdet (se även journalisten från Expressen ovan). Nedan finns också vidare länkar till texter från två inom kärntruppen i nätverket prataomdet;
  Isobel Hadley-Kamptz och Sofia Mirjamsdotter.
  http://eriklaakso.voltaire.se/?p=142

  SvaraRadera
 5. <Erik Laakso, som skrev inlägg, typ #prataomdet redan den 25 augusti avslöjades i Primegate. Han var en av de som drev politk inom (s) mot betalning från Prime. Sen dess har han tydligen försvunnit under radarn

  SvaraRadera
 6. Läste på www.samtycke.nu denna kommentar "...Båda kvinnorna i fråga är, med förlov sagt, tunga namn med erfarenhet inom politiken..."

  Stämmer detta? Är eller har varit även Ms W politiker? Har inte sett något om detta på FB.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte sett något som tyder på att SW har varit aktiv inom politiken.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.