torsdag 24 februari 2011

Tankar från skogsbrynet


Jag sitter i min stuga i skogsbrynet och filosoferar. Elden sprakar muntert i den öppna spisen. Det är varm och ombonat. Ute är det drygt tio grader kallt. Det hindrar inte två rådjur att para sig under ett av de gamla äppelträden. Det känns enkelt, primitivt och framför allt konfliktlöst. Efter fullbordad akt går de fram till fågelbordet och äter de frön som fåglarna sprätt ut. Sedan skrittar de sakta in i skogen...här behövs ingen samtyckeslagstiftning...deras liv är okomplicerat..
 Jag återgår till min dataskärm och läser att Julian Assange som väntat kommer att utlämnas till Sverige (DN) (SVD) (GP). Han har sju dagar på sig att överklaga, vilket han med all säkerhet kommer att göra. Marianne Nys glidning från att han skulle utlämnas för att bara förhöras till att förhöras och åtalas har haft stor betydelse. Likaså att man från svensk sida hävdar samlag med sovande person.
Jag fortsätter med att läsa Göran Rudlings utmärkta och kritiska artikel om förundersökningen. Kan dock inte avhålla mig från att kommentera att Erika Lejnefors inte är ansvarig för utredningen. Förundersökningsledare är Marianne Ny. Biträdande förundersökningsledare är Erika Lejnefors och Marianne Ny. Nu är det väl så att Lejnefors sköter markarbetet, men kan inte göra något utan att fråga "mamma". Jag är tillbaka i den komplicerade mänskliga vekligheten..

Utvecklingscentrum

Marianne Ny är överåklagare och chef för Utvecklingscentrum i Göteborg. Hon är inte längre operativ åklagare. Att hon utnämner sig själv till förundersökningsledare är extremt ovanligt. Enligt uppgifter jag fått verkar detta vara enda gången hon gör det under 2010.
Utvecklingscentrum Göteborg har följande ansvarsområden: våldsbrott inklusive fridskränkning, ofredande och olaga hot, sexualbrott samt lagarna om könsstympning och besöksförbud.   
Utvecklingscentrumet arbetar vidare med ärenden om besöksförbud, människohandel, kriminaltekniska frågor, inklusive DNA, rättsintyg samt barnkonventionen. Utvecklingscentrum Göteborg handlägger dessutom brottsofferfrågor.
Dess uppgift är att bedriva metod- och rättsutveckling inom olika brottsområden och svara för den samlade kunskapen inom sitt ansvarsområden. Utvecklingscentrumen arbetar med metodutveckling, kunskapsuppbyggnad och samverkar med andra myndigheter inom sina verksamhetsområden.
En av utvecklingscentrumens huvuduppgifter är att fånga upp sådant som har stor betydelse för det dagliga åklagararbetet. Utvecklingscentrumen kan sprida kunskaper, analysera rättsläget, ta fram riktlinjer eller se till att mål förs till Högsta domstolen.
Rättslig uppföljning och tillsyn bedrivs också här. Ett exempel är att alla överprövningar av åklagarbeslut handläggs av utvecklingscentrumen.
Ett tillsynsprojekt om tvångsmedelsanvändning samt frister i relationsvåldsmål och sexualbrottsmål har bedrivits under 2009. Det har visat på behov av metodutveckling av arbetssätt.
En modell för snabb handläggning och hög kvalitet i bevissäkringen i ärenden om brott i nära relationer och sexualbrott ska utarbetas under 2010 och 2011 och därefter utvärderas och utvecklas. Under den sista fasen ska resultaten analyseras och sammanställas.
 En fråga som osökt kommer upp, är om Julian Assange är del av ett projektarbete på Utecklingscentrum?

En lite märklighet är Åklagarmyndighetens verksamhetsmål:
“Ett av Åklagarmyndighetens verksamhetsmål är att fler brott ska leda till lagföring.
Åklagarmyndighetens verksamhetsmål är att lagföring ska ske för fler brott och att fler personer ska lagföras. Lagföring vid Åklagarmyndigheten är vanligen att en person blivit åtalad men innefattar även utfärdande av strafföreläggande och åtalsunderlåtelse.”

Jag trodde i min enfald att verksamhetsmålet var:
1. att göra bättre utredningar om våldtäkter
2. därmed få fler våldtäktsmän dömda, inte lagförda

Att lagföra, åtala, är ju en exklusiv åtgärd som bara åklagarmyndigheten kan göra. Har man då uppnått vad Marianne Ny skrev i Domstolsverkets rapport om kvinnofridslagen 2001:
"Först då mannen frihetsberövas och kvinnan i lugn och ro hinner få lite perspektiv på sin tillvaro, får hon en chans att upptäcka hur hon egentligen behandlas”. ”Marianne Ny menar att lagföringen har god effekt som skydd för kvinnan, även i de fall gärningsmannen åtalas men inte döms." (Domstolsverket)

Sexualbrottsutredning
Marianne Ny har suttit med i 2008 års sexualbrottsutredning. Denna syftar till att stärka brottsoffrens position och flytta gränserna för vad som skall betraktas som sexbrott.
I 2008 års utredning, som nu är ute på remiss föreslås flera förändringar i sexualbrottslagstiftningen, bland annat att:
 • våldtäktsbestämmelsen utvidgas så att fler fall av sexuella utnyttjanden blir att bedöma som våldtäkt,
 • ett helt nytt och samtyckesbaserat brott - sexuellt övergrepp - införs,
 • tillämpningsområdet för bestämmelsen om våldtäkt mot barn utvidgas,
 • straffskalorna för sexuellt utnyttjande av barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn skärps, samt att
 • bestämmelsen om sexuellt ofredande utvidgas.
Redan lagändringen 2005 urvattnades våldtäktsbegreppet, vilket vi nu har lärt oss genom Julian Assange. Ny och de andra utredrna vill göra soppan ännu vattnigare.

"Alla sexualbrott måste utredas"
Uttalandet kommer inte från Marianne Ny, utan från Claes Borgström, som i Assange-fallet representerar målsägarna:
– Alla sexualbrott måste utredas. För om killarna där ute vet, att de här brotten alltid får en grundlig utredning och att risken är stor för straffpåföljd så kommer det att få en såväl normbildande som avskräckande inverkan.
Han fällde detta yttrande i samband med 2005 års sexualbrottsutredning. Han var ensamutredare och samtidigt jämställdhetsombudsman, Jämo.
Marianne Ny säger följande:
– Vi kunde lista ett antal åtgärder som bör göras. Man hade inte vänt på alla stenar, och det ska man göra innan en sådan här utredning läggs ned, säger Ny.(SVD)
 Redan för 2 år sedan säger Marianne Ny till Metro:
"Vanligaste felet är att vittnen eller den misstänkte gärningsmannen inte hörs. Enligt Marianne Ny, vice överåklagare på UC i Göteborg, är utgångspunkten att alla vittnen ska höras.
Claes Borgström är socialdemokraternas talesman i jämställdhetsfrågor. 2010 vill partiet tillsätta en granskningskommission om varför så många våldtäktsanmälningar inte utreds ordentligt.
En liten parantes är följande citat
"Under år 2007 polisanmäldes över 3 500 våldtäkter. Mörkertalet är stort och det egentliga antalet våldtäkter beräknades år 2007 vara uppemot 30 000."
Ett sådant påstående hade inte överlevt 30 sekunder på Flashback utan källhänvisning.

Hur väl Marianne Ny och Claes Borgström känner varandra och hur mycket de samarbetat sedan tidigare, vet jag inte. Att de är två trosfränder är uppenbart och båda driver en radikalfeministisk agenda med samma mål i sikte, att flytta gränser för vad som är sexualbrott och därmed kunna lagföra flera.
För Borgström finns det naturligtvis ett ekonomiskt incitament också. Han tjänade 74 900 kronor i månaden som Jämo. Dessa pengar och lite till måste han dra in själv nu.

Vad händer nu?

Julian Assange kommer att utnyttja varje möjlighet att undvika att komma till Sverige. Han vet att han kommer att låsas in med restriktioner under kanske upp till en månad. Marianne Ny har målat in sig i ett hörn och är tvungen att åtala, oavsett vad Assange säger i förhöret. Han kommer att få sitta i förvar i kanske upp till en månad innan det blir rättegång.
Förundersökningen kommer att sekretessbeläggas. Rättegången kommer att ske inför lykta dörrar. Försvaret beläggs med yppandeförbud. Allmänheten kommer inte att få veta någonting. Efter rättegången kommer tingsrätten med ett beslut, som kommer att vara extremt kortfattat.
Jag skulle göra allt för att så länge som möjligt slippa Kronobergshäktet. Vad vi vet är att all världens fokus kommer att ligga på Sverige och hur brottsmål sker i hemlighet. Detta är något vi kritiserat många länder för tidigare.

Jag går ut och fyller på mat till fåglar och rådjur. Det susar i trädkronorna...vinden viskar mitt namn....

6 kommentarer:

 1. Fint skrivet, tack från en vän i vinden.Det var en gång ett land som hette Sverige där hederliga människor bodde och inte ljög om sina lustar till kvinnor och män....

  SvaraRadera
 2. Thank you for your article, feel free to have a look at my attempt to clarify some issues that remain elusive still: http://davidkramer.wordpress.com/2010/12/19/julian-assange-what-really-happened-in-sweden/

  SvaraRadera
 3. Intressant. Målsägande 2 - MsA - började twittra igen, och redan dag 3 kände hon att hon inte kunde hålla sig undan - alla vet vi vem!

  please!! give your money to the right lawyers http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8652420.ab about 17 hours ago via web
  http://twitter.com/therealardin

  SvaraRadera
 4. Bra kommentarer från dig och andra vid Mirjamsdotters genomruttna artikel!

  Den här kommentaren är visst inte uppmärksammad på FB. Det märks att JA absolut inte har något med #prataomdet att göra! Intressant också att jämföra 'statistiken' Mirjamsdotter/Koljonen!

  Skrivet 6 mar 2011 05:58 Keepitreal (Ej registrerad)
  "emanuelkarlsten
  @mymlan Och om det inte handlar om Assange, varför är det nödvändigt att sprida det till England?
  16 Dec Favorite Retweet Reply
  in reply to ↑
  Sofia Mirjamsdotter
  @emanuelkarlsten Det är viktig fråga att prata om i hela världen. Assange eller ej. Han är bara en liten lort i sammanhanget."
  mymlan Sofia Mirjamsdotter"
  Källa: twitter.com

  För att vara som du skriver på Twitter "bara en liten lort i sammanhanget" har Julian Assange och anklagelserna mot honom i Sverige varit mycket gynnsamma för väldigt många, inte minst dig själv!
  (lort, skitstövel, rutten - absolut ingen SMUTSkampanj! No way!)

  Träffar Google 6/3 2011:

  Julian Assange; 20,100.000,
  Julian Assange+rape;1,790.000
  #prataomdet; 90.000,
  #prataomdet+JulianAssange;361.000,
  #prataomdet+Sofia Mirjamsdotter;176.000,
  #prataomdet+Johanna Koljonen; 5.330
  Sofia Mirjamsdotter;159.000,
  Julian Assange+Sofia Mirjamsdotter; 280.000
  Johanna Koljonen; 247.000,
  Julian Assange+Johanna Koljonen; 32.300

  Såg att Domscheit-Bergs roll diskuterades på FB. I den tyska TV-intervjun med D-B säger han angående anklagelserna mot JA, att han tror att om JA hade bett om ursäkt hade de båda kvinnorna inte gått till polisen och anmält honom. Nu är det några veckor sen jag lyssnade på den, men minns att jag slogs av två saker: 1) om du verkligen har blivit utsatt för något som du anser dig behöva gå till polisen för, då är du rimligen inte från den misstänkte förövaren mottaglig för en URSÄKT! 2) hur kunde han ha sådan ”inside-info-kunskap”, av vem?

  SvaraRadera
 5. Ojdå - jag skulle i min kommentar 14:14, ha lagt in en radmatning till innan sista stycket, som alltså inte har något med den inkopierade kommentaren från Mirjamsdotters artikel att göra!

  SvaraRadera
 6. Om du vill framföra till #prataomdet-kampanjarna på FB, så är det den 16 december i intervjun med BBC, runt 9.20, som Julian Assange säger att en ny smutkastningskampanj är på gång. Det är precis efter att han släppts ut mot borgen på dryga 20.000 pund från fängelset där han suttit i 10 dagar i isoleringscell, och där han efter intervjun fick den elektroniska fotbojan påsatt tillsammans med kravet att personligen varje dag infinna sig vid polisstationen.
  Det är 3 månader nu.

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-12015140
  http://www.youtube.com/watch?v=gX03YUwg2Gc

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.