onsdag 29 februari 2012

Varför försöker man skjuta budbäraren?


Den som följer min blogg vet vad jag tycker om svensk gammalmedia av idag. Hur jag helt fjärmat mig från vad som i 40 år gav mig mitt dagliga bröd. En journalistik jag inte känner igen. Agendan har inte längre med nyheter att göra. Istället driver man kampanjer. Vem uppdragsgivaren är får var och en spekulera i.
För närvarande är det åter Julian Assange, som är i skottgluggen. Drevet startades av Expressen och övriga hakar på och fyller i.
DN idag har en osignerad ledare, "Riddare i solkad rustning". Samma ledare har, med små variationer, dykt upp med jämna mellanrum det senaste året. Inte alltid i DN, men argumenten har varit de samma. Beställningsjobb? Hela ledaren är så svag, att jag förstår att ingen vill skriva under.
Varför kommer angreppet precis nu när Wikileaks börjat släppa de 5 miljoner mail från "underrättelseföretaget" Stratfor, som hackats av Anonymous? Vem vill styra bort fokus? Varför letar inte media efter det intressanta som finns i mailen?
Ledaren innehåller i princip bara bottennapp. eEtt av det värsta är angreppet mot Assange och Wikileaks för deras brist på stöd till Bradley Manning:
 "Agerandet gentemot Bradley Manning – den amerikanske soldat som läckte Afghanistan- och Irakmaterialet och som nu riskerar att tyna bort i fängelse – bär drag av ren cynism."
Först kan man ju fråga sig vad DN gjort för Manning? Var är deras kampanj "Free Bradley Manning"? Inte med ett enda ledarstick har man kritiserat USA för behandlingen av Manning.
Eftersom DN tydligen inte har tillgång till Google, kan jag hjälpa till med denna video, där Assange klargör situationen:
Inte är det väl att DN samarbetar med myndigheter i Sverige och säljer ut era källor? Ni skyddar t o m skvallrande poliser som vill tjäna lite extra pengar på lämna hemligt utredningsmaterial.


"Under tiden som domstolsprocessen pågått i London har även Assanges organisation Wikileaks tagit svår skada. Nyckelpersoner har hoppat av och bildat konkurrerande rörelser".
Den man skriver om är Daniel Domsheit-Berg, som dumpades av Assange och skrev en skvallerbok, som media har tagit för sanning och inget annat än sanning, trots att det fanns en agenda. Jag har inte sett ett enda släpp från dennes skapelse Openleaks.
Är det inte märkligt att Ulrika Knutsson på Journalisten hade en krönika med exakt samma budskap 14 februari. Rubriken där var "Assange ingen modern Robin Hood". Även hon tar upp Domscheit-Berg och Bradley Manning.
"Fram tonar bilden av en rättshaverist, en man med drag av förföljelsemani som fäller det ena uttalandet mer bisarrt än det andra. Senast anklagade han Expressen för att tidningen ”arbetar hand i hand med Moderaterna”."
Kan vara intressant att se en video när Assange säger detta:


Hur långt från sanningen var då Assange?
"När Expressens tidigare chefredaktör Olle Wästberg deltog i ett seminarium om yttrandefrihet två dagar efter valet sa han följande:


Expressen har i valrörelsen drivit propaganda för regeringen. Och vad är det för fel på det? Det är självklart att en privat, liberal tidning ska kunna ta ställning. Det finns en föreställning att medier bör vara opartiska och sakliga. Så är det inte. Privata medier kan och bör visa sin identitet och sitt temperament." (Aftonbladet)

"Två av landets domstolar har slagit fast att han ska överlämnas till Sverige för förhör, men Assange överklagar. Och överklagar igen. 
Krumbukterna för att hålla sig undan den svenska rättvisan blir allt märkligare. Fram tonar bilden av en rättshaverist, en man med drag av förföljelsemani"
det är lätt för en anonym skribent att sitta bakom sin skärm och skriva detta. Vederbörande riskerar ingenting, inte ens sitt rykte när man är anonym.
Kanske detta vore något DN att ta tag i:
Fred Burton är tydligen VP på Stratfors avdelning för Counterterrorism and Corporate Security. Tidigare var han chef i statlig underrättelsetjänst rörande counterterrorism, Deputy Chief of the Department of State's (DoS) counterterrorism division for the Diplomatic Security Service (DSS).
Burton mejlade redan för ett år sedan om en Grand Jurys hemliga åtal mot Assange:
Citat:
"Not for Pub -- We have a sealed indictment on Assange. Pls protect." (375123)
"Assange is going to make a nice bride in prison. Screw the terrorist. He'll be eating cat food forever." (1056988).
Genom oss i Sverige eller på annat sätt skulle Assange begäras utlämnad till USA
Citat:
"extradition [to the US is] more and more likely". (373862).

Samma metoder för counterterrorisms används mot Al Qaida och Wikileaks:
Citat:
"Take down the money. Go after his infrastructure. The tools we are using to nail and de-construct Wiki are the same tools used to dismantle and track aQ [Al Qaeda]. Thank Cheney & 43 [former US President George W. Bush]. Big Brother owns his liberal terrorist arse." (1067796)

Assange ska knäckas:
Citat:
"[b]ankrupt the arsehole first, /…/ ruin his life. Give him 7-12 yrs for conspiracy." (1057220)

Och har ni förbindelser med Wikileaks så menar Burton att även ni bör knäckas:
Citat:
"Ferreting out [Julian Assange's] confederates is also key. Find out what other disgruntled rogues inside the tent or outside [sic]. Pile on. Move him from country to country to face various charges for the next 25 years. But, seize everything he and his family own, to include every person linked to Wiki." (1056763)
"… would pursue [c]onspiracy and [p]olitical [t]errorism charges and declassify the death of a source someone which [he] could link to Wiki" (1074383). 

Till sin chef skriver Burton om Stratfors samarbete med australiska säkerhetstjänster för att få slut på Wikileaks och Assange:
Citat:
“We probably asked the ASIS [Australian Secret Intelligence Service] to monitor Wiki coms and email, after the soldier from Potomac was nabbed. So, it's reasonable to assume we probably already know who has done it. The delay could be figuring out how to declassify and use the Aussie intel on Wiki... The owner [Julian Assange] is a peacenik. He needs his head dunked in a full toilet bowl at Gitmo.” (402168)
Wikileaks
Kredit till grävarna på Flashback och framför allt "Nabo".


4 kommentarer:

 1. "Expressen har i valrörelsen drivit propaganda för regeringen. " Påstås jag ha sagt. Vilket jag aldrig gjort. I valrörelsen 1994, då jag var ansvarig utgivare, var Expressen tämligen regeringskritisk på ledarsidan och bedrev vanlig kritisk journalistik. Däremot ligger det i Expressens "gener" att vara Europapositiv. Tidningen startades 1944 i stöd för Västmakterna och för ett demokratiskt Europa. Det präglade hela tidningen under EU-omröstningen.
  Olle Wästberg

  SvaraRadera
 2. Olle Wästberg: Du är alltså felciterad i Aftonbladet?

  SvaraRadera
 3. Visst stinker hela affären. Nu tycker jag nog att det verkar som om Assange har betett sig grisigt mot de här kvinnorna, men hade han varit en vanlig Mr Smith, så hade svenskt rättsväsende lagt ner hela saken ganska snabbt, med bl.a. argumentet att han sannolikt hade blivit frikänd i en svensk domstol.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.