tisdag 7 februari 2012

När verkligheten och kartan inte stämmer överens

Vilken roll spelar "The free Syrian armé"?

När jag en gång i tiden gjorde värnplikt i vad så då var en försvarsmakt och inte en krigsmakt, fick vi lära oss att "om kartan och verkligheten inte stämde överens, så skulle vi gå efter kartan". Detta är precis vad Arbabförbundet har gjort i Syrien. Man har stoppat en rapport från förbundets egna observatörer, eftersom "kartan och verkligheten" inte stämde.
The free Syrian armé. Homs 31 jan 2012

Observatörerna fann nämligen inte ett folkmord på den egna befolkningen av regimen. Istället fann de beväpnade gäng som spred död bland civila och regeringssoldater. (NSNBC).
Jag skall erkänna att jag inte är lika inläst på Syrien, som jag är på Libyen, men jag ser allt för mycket som går igen. I stort sett all rapportering bygger på information från regimmotståndare.
 Vad gällde fallet Libyen, “litade” man på en nyuppfunnen Libyan League for Human Rights  som bestod av ungefär samma personer som TNC och vad gäller Syrien “litar” man, USA:s politiker och massmedia, på Rami Abdul Rahman, som kallar sig Syrian Observatory for Human Rights och som sitter i London och fabulerar lika effektivt som “källorna” fabulerade om Libyen.
Idag vet vi att USA/Nato och vår gammalmedia faktiskt ljög om hur det gick till i början av upproret i Libyen och om Ghadafis påstått våldsamma svar på “fredliga demonstrationer”, att han bombade sin egen befolkning. att hans soldater begick organiserade gruppvåldtäkter m m. Det gjorde han inte. Det var rebellerna som tog till vapen först. Den bistra sanningen är att Nato ljög och Gaddafi talade sanning.
Det verkar som Ryssland och Kina lärt sig läxan från Libyen. En flygförbudszon, som respekterades av Gaddafi, förvandlades till ett anfallskrig på en suverän nation.
Beväpnande rebeller bland vanliga deomnstranter


Läser man kommentarer till artiklar om Syrien, är dessa mycket mera skeptiska till medias rapportering, än de var vid samma tidpunkt av konflikten i Libyen. Detta är ytterligare ett bevis på att förtroendet för gammalmedia sviktar. Kanske har man ropat "vargen kommer" en gång för mycket?
Naturligtvis skräms också många av det kaos som idag finns i Libyen. Det är idag ett land utan lag och ordning, ett land utan regering värt namnet. Ett sönderbombat land, där "segermakterna" slåss om de lukrativa kontrakten på olja och få vara med och bygga upp det man bombat sönder.
Spåren efter Afghanistan, Irak och Libyen förskräcker, vilket Kina också på¨påpekat. I syrien måste man försöka hitta en annan lösning.
Krigshetsaren Anders Lindberg på Aftonbladet har inte lärt sig något av kriget i Libyen, som han var en av regeringens största medlöpare i. Nu hetsar han till krig i Syrien.(AB)
(AB), (DN)
Bra bloggar för den som vill få en annan sida än gammalmedias rapportering: Motvallsbloggen, Maverabloggen 

7 kommentarer:

 1. Underbart inlägg. Fortsätt skriv sanningen så att fler slutar lita på den köpta/korrupta krigs-median. Tack!!

  SvaraRadera
 2. Tack, det är alltid kul att få uppskattning för det man skriver

  SvaraRadera
 3. Skratt retande att DN, AB bygger upp sina påhittade historier genom att använda en partisk och fabriserad källa i form av syrian observatory for human rights. Tack för att du belyser verkligheten..

  SvaraRadera
 4. ja situationen är ganska intressant från ett skrivbordsperspektiv. Det är lite obehagligt att MM använder ord som "massaker på civilbefolkningen" för att beskriva situationen. Klart att ett enda civilt liv i en konflikt är en tragedi, men MM använder detta som ett rubrikbete. Visst borde Syriens folk få ha demokrati och få avsätta Assad under fredliga omständigheter. Nu har de fått nog, och vill avsätta honom med våld, och han svarar med samma mynt.

  Rebellerna är smarta och ser till att det inte blir ett öppet krig, utan ses som en slags civilbefolkning-mot-armé konflikt. Vi kommer nog inte att få se några utsmugglade bilder på rebellsoldater som beskjuter arméfordon med RPG.

  En av artiklarna jag läste hade ett utbränt fordon, typ humvee, på bild. Har rebellerna tillgång till dessa? Artikeln läser "Rebellerna har inte mer vapen än några kalashnikovs" det stämmer inte då... Vems var det förstörda fordonet? Arméns? Hur hade det beskjutits? Artikeln ville mena på artillerield. suck.

  Jag tror inte Assad kommer att hantera detta "bra", och jag tror att världens makter gärna vill få bort honom från makten, förutom ryssland förstås. Men vad gör vi? Inte kan vi stå på sidan och låta rebellerna förlora? eller kan vi det? Om vi hjälper rebellerna, kommer de onekligen att göra sina egna massakrer på uppsatta inom regeringen och oliktänkande civila.

  svårt det här. lätt i MM.

  SvaraRadera
 5. Pelle: Tack för intressanta synpunkter. Det sorgliga i denna soppa, precis som i Libyen, är att vi inte kan lita på rapporterna i MM, utan måste söka bland alternativa medier för att få en bredare bild av det som händer.
  Svenska journalister kan i bästa fall kallas översättare, annars handlar det mest om copy and paste.

  SvaraRadera
 6. mycket okontrollerat skjutande från rebeller i dessa videos. http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16941209

  SvaraRadera
 7. Som syrier blev jag oerhört glad när jag läste det du skrev. Det media skriver är är inget annat än rena lögner. Jag pratar med mina släktingar i Syrien och dom berättar för mig om skräcken från dom beväpnade gängen, dom som väst världen stöttar och som man ibland kallar för demokratikämpar.

  Jag som kristen syrier har aldrig, när jag varit i Syrien, oroat mig för att jag är kristen. Men nu när jag pratar med mina släktingar hör hur oroliga dom är och om hur rebellerna attackerar kristna, bränner upp kyrkor och tar deras egendom såsom hus m.m. Inget av det här får man se i väst.

  Rebellerna vill skapa en sunni muslimsk stat där varken shia muslimer, kristna eller druser är välkomna.

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.