onsdag 15 februari 2012

Vad vet Bildt om oppositionen i Syrien?

Syriens demokratiska opposition?

Ibland måste man nypa sig själv i kinden och undra om man verkligen hörde rätt. Som t ex nu när vår utrikesminister Carl Bildt (m) säger följande:

"Sverige kommer att delta i den vängrupp för Syrien som ska bildas vid ett möte i Tunis den 24 februari.Och vi tillsätter en ambassadör för att utveckla dialogen med och stödet till den demokratiska syriska oppositionen, sade Bildt." (DN)
Detta sade Calle när han presenterade regeringen utrikespolitiska deklaration idag. På vilket sätt är oppositionen i Syrien demokratisk? Vet Calle vilka grupper som ingår i den s k oppositionen? Vem har valt dessa? Hur kan desertörer ur en armé kallas demokratiska? Hur vet han vilken agenda denna opposition har?

"Stridslystna överstar, exilrevolutionärer, ickevåldsaktivister, äldre och nyare islamister, etablerade aktivister, kompromissvilliga poeter och patriarker – den syriska oppositionen utgör en nästan osannolik mix av disparata aktörer. Inte blir det begripligare av att den nya paraplyorganisationen Syriens nationella råd har deklarerat att dess enda mål är att störta Assad"
Så beskrivs oppositionen av Utrikespolitiska Institutet.
"Abdulhakim Belhadj, head of the Tripoli Military Council and the former leader of the Libyan Islamic Fighting Group, "met with Free Syrian Army leaders in Istanbul and on the border with Turkey," said a military official working with Mr Belhadj. "Mustafa Abdul Jalil (the interim Libyan president) sent him there." (The Telegraph).


Denna uppgift är mycket intressant:"Bashar al-Assad skulle förmodligen vinna om det hölls fria och demokratiska val i dag, anser han och får stöd av en nyligen gjord opinionsundersökning av en stiftelsen The Doha Debates, som finansieras av kungafamiljen i Qatar, Assads kanske värsta vedersakare i området. Undersökningen visade att 55 procent av syrierna stödjer Bashar al-Assad. Stiftelsen har inte gjort mycket för att sprida resultatet, utan gömt undan nyheten i en notis på sin hemsida. Det är heller inget som svenska medier har rapporterat om, trots det intensiva fokuset på Syrien och Bashar al-Assad."(Nyhetsbanken)
The Doha Debates valde följande rubrik på undersökningen:

Arabs want Syria's President Assad to go - opinion poll

Likheterna med Libyen blir allt mer uppenbara! Sveriges roll som en liten knähund fortsätter! 

1 kommentar:

  1. Jag har precis samma åsikter om Syrien. Visst är Assad en dålig härskare, och visst lider syriens folk under hans diktatur! Men att sonika ersätta honom med en helt okontrollerad samling av gevärsviftande opportunister är rent, skärt, vansinne.

    Visst är det en svår fråga. Om vi inte gör något kommer tusentals människor att dö när Assad slår ned upproren i sitt land. Men VAD ska vi göra? skicka in soldater som separerar vissa områden till "fria" syrien och "assad" syrien, för all framtid? Ska vi stödja "rebellerna" som vi vet inget om för att kunna störta Assad?

    Ministrar i EU verkar tro att "oppositionen" är en samling mödrar och barn som tysta tågar i demonstration, och när de ges chansen skapar de ett nytt fritt samhälle grundat på mänskliga rättigheter och jämnlikhet. I själva verket är oppositionen en grogrund för de starka, de hänsynslösa, manipulativa, roffare, och banditer.

    Självklart finns det en majoritet i oppositionen som är oskyldiga människor som bara vill ha ett demokratiskt samhälle, men de kommer att bli totalt överkörda av minoriteten opportunistiska våldsmän.

    Sen har du ju hundratusentals människor som står på assads sida. som kommer att gå man ur huse för att behålla sina privilegier och säkerhet som försvinner med Assad. DÅ kan vi snacka inbördeskrig.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.