måndag 5 mars 2012

Wikileaks tänker inte smutskasta Sverige

Kristinn Hrafnasson, Julian Assange och Jennifer Robinson
"Trots att vi kategoriskt avfärdade Expressens påståenden om “Wikileaks storkrig mot Sverige” lade Expressen ut historien. Det uppstod storm i ett vattenglas med reaktioner från utrikesminister Carl Bildt, som blivit illa berörd inför utsikten att bli utsatt för personlig smutskastning. Denne store man med oklanderligt anseende! Vilken fars. Viftar hunden med sin svans – eller tvärt om?
Expressen har inte tillmötesgått WikiLeaks enkla begäran: Publicera det påstådda WikiLeaks-PM:et där riktlinjer dras upp för den påhittade förtalskampanjen. Men Expressen vägrar och kommer att vägra av den enkla anledningen att PM:et inte finns. Och lika säkert är det att de inte har någon “insiderkälla inom WikiLeaks”. De åberopar källskydd, men denna ursäkt duger inte. Visst kan de publicera det påstådda interna PM:et och samtidigt skydda sin källa. Det är vad WikiLeaks och andra medier ständigt gör.
Men vad som kom som en stor och bedrövlig överraskning är att andra journalister faktiskt tycks ha tagit Expresens Rove-spinn på allvar. Detta är djupt oroande. Men svenska läsare är väl vana vid Expressens påhitt (de falska påståendena om Persbrandt, de fabricerade fotona av kungens påstådda besök på sexklubb, med mera)."
Det är en kraftig bredsida som Wikileaks avlossar mot Expressen. Organisationen bekräftar vav gammelvargen skrivit i de senaste dagarna:
"Varför försöker man skjuta budbäraren?"
"Vad är de rädda för?"
Emanuel Karlsten

Till listan av svenska journalister som förtalar Julian Assange kan nu också läggas Emanuel Karlsten. Han är inbjuden till Gomorron Sverige den 29 februari. Tydligen som någon sorts expert. Karlsten hävdar att Wikileaks har förvandlats "till en propagandaorganisation för en enskild persons fall, har skadat, försvagat och "dragit ner Wikileaks".
Emanual Karlsten var med och startade #prataomdet:
emanuelkarlsten emanuelkarlsten
RT @jocxy: Hej! Twitter har kollektivt beslutat att #prataomdet – sexberättelser i tidningarna hela nästa vecka, och alla kan ju börja här.
16 Dec 
http://data.fuskbugg.se/dipdip/jocxy...prataomdet.jpg

emanuelkarlsten emanuelkarlsten
BBC ringde nyss och bad mig vara med live imorgon och berätta om svenska reaktioner ang #assange. Jag lovar ta upp #prataomdet
16 Dec Favorite Retweet Reply 
http://data.fuskbugg.se/dipdip/prata...till%20bbc.jpg

AnnikaBeijbom Annika Beijbom
@
@emanuelkarlsten Ta med @jocxy då! Hon har gått på Oxford. Torde BBC kunna gilla.. #prataomdet
http://data.fuskbugg.se/dipdip/joxcy%20till%20bbc.jpg

ulul Ulrika Nulty
@
@emanuelkarlsten @joxcy @elingrelsson @mymlan tänkte försöka sprida taggen #talkaboutit oxå, tror det finns många som vill prata där ute...
http://data.fuskbugg.se/dipdip/sprid...0it%20till.jpg
 Emanuel Karlsten  DN 17 maj 2011
Varför Wikileaks förlorat fotfästet
Alltså inget nytt under solen när det gäller Karlsten och hans förhållande till Julian Assange och Wikileaks.

9 kommentarer:

 1. Jag tycker #prataomdom är en mycket bättre kampanj. Den lär aldrig vinna några journalistpriser vilket är ett betyg så gott som något.

  www.prataomdom.se

  SvaraRadera
 2. Hallå, om du fortsätter din research ser du säkert att jag var väldigt tidig med att hylla Wikileaks också.
  Tänker generellt sett att det är viktigt att hålla isär Assange från Wikileaks. Det problematiska är när man förminskar en organisation av (kanske?) tusentals celler till en personfråga.

  SvaraRadera
 3. Emanuel: Tack för din kommentar. Du är journalist och medverkar i ett TV-program med stor genomslagskraft, utan att ha läst på, utan att ifrågasätta Expressen. Därmed är du med i drevet mot Assange och Wikileaks. Det är ni journalister som minskar det till en personfråga, inte Wikileaks.

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte varför du tror att jag inte har läst på, men mitt perspektiv handalde inte om Wikileaks anklagelser mot Expressen (de är nog så intressanta) utan hur de hanterat Assanges situation. Det är vad jag kritiserat i det program som du hänvisar till.

  SvaraRadera
 5. Nu handlar det väl inte om Wikileaks anklagelser mot Expressen, utan Expressens anklagelser mot Wikileaks. Du stödjer ju dessa i programmet och ger dem ytterligare legitimitet i form av "expert". Med facit i hand, borde du sagt det du sa?

  SvaraRadera
 6. Emanuel, du verkar intresserad av hur Wikileaks hanterar Assanges situation. Jag antar du menar situationen utifrån sexanklagelserna?

  Isåfall, vad är din tolkning av HäPM? Tänker speciellt på den DNA-fria kondomen, SWs omöjliga tidsschema morgonen för den påstådda våldtäkten samt sov som i SMS och övriga vittnesförhör är "halvsov".

  Dessutom så beror ju hela situationen på att svenska åklagare (felaktigt) påstår att de inte FÅR förhöra Assange utanför Sveriges gränser.

  Du kommer inte att svara :)

  SvaraRadera
 7. Wolf: Vad är det för citat, exakt, som du syftar på?
  Molok: Jag har ingen aning om Assange är skyldig eller inte. Min poäng är att sättet Wikileaks hanterat situationen solkar ner Wikileaks. Om Assange är skyldig så bevisas det i rätten, annars går han fri. Men oavsett det skulle Wikileaks kunna hantera det som de flesta org skulle gjort: Ställt Assange åt sidan och låtit rätten ha sin gång meda verksamheten fortsatte. Det kanske är naivt, men jag har fortfarande tilltro till det svenska rättsystemet,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan göra olika bedömningar av hur Wikileaks hanterade anklagelserna. Låt oss anta, för resonemangets skull, att du har rätt i att man borde ställt Assange åt sidan. Tycker du då att det fel man i så fall gjorde, när man inte ställde honom åt sidan, rättfärdigar den ledare DN publicerade 29/2? (http://www.dn.se/ledare/huvudledare/riddare-i-solkad-rustning-1) Där används både ditt ord "solkad" och 30-talets favoritord "stinkande". Det talas om rättshaverism (en bedömning som knappast delas av brittiska högsta domstolen, för inte brukar de väl bry sig om rättshaverister?) och moraliskt förfall.
   Självklart sägs inget om den illegala bojkotten ot Wikileaks från betalkortföretagen, inga krav ställs heller på svenska politiker om att försäkra att utlåning till USA inte sak tillåtas. Sanslösa påståenden görs om att Assange skulle ha svikit Manning. (Denna populära myt vederlades senast i gårdagens Aftonbladet av Oscar Swartz.)

   Min poäng är: Assanges och Wikileaks eventuella fel rättfärdigar inte denna smutskastning. Och då har jag inte ens nämnt Expressens rena påhitt. Tyvärr kommer vi aldrig att i någon svensk tidning få läsa Wikileaks syn på saken:
   http://wikileaks.org/Press-release-WikiLeaks-on-Recent.html
   Och med denna mycket uppenbara bias i svensk media är det ju inte konstigt om Assange får en märklig uppfattning om Sverige...
   Det är mot denna bakgrund som det blir rimligt att när man kritiserar Assange också ställa frågor till det svenska rättsväsendet. Varför förhördes inte Assange i London under denna långa tid? Varför har pressen inte ens frågat om åklagaren om detta? Osv.

   Radera
 8. Emanuel!
  Du har ingen kuk. Tyvärr är det min enkla sammanfattning av dina "skriverier"
  Du behöver flytta till ett land som kan få dig att bli man.

  mvh worldcitizen

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.