fredag 23 mars 2012

Om svettiga män och kvinnlig valfrihet

Sanna Lundell och Mikael Persbrandt 

Sanna Lundell tycker inte om att se svettiga fotbollsspelare i tidningarnas sportbilagor.
"Det har nog inte undgått någon att det i våra dags- och kvällstidningar varje dag medföljer en liten sladdrig bilaga. På förstasidan finns oftast en kille som i obskyr och svettig pose jagar en boll eller viftar med en hockeyklubba och skriker i vinnaryra med en prilla under läppen."(AB) 
Hon kastar bilagan direkt ner i papperskorgen eftersom det nästan aldrig finns något att läsa om hennes favortisporter ridsport och gymnastik. Det är jättemånga som håller på med dessa sporter. Sanna Lundell är krönikör på Aftonbladet, som ger ut den rosa bilagan hon ojar sig över. Ansvarig utgivare heter Jan Helin. Varför inte ta och fråga honom varför Aftonbladet skriver mer om Zlatan än om Rolf-Göran Bengtsson? Säkert får hon svaret att Zlatan säljer fler tidningar, skapar fler klick på Internet än den gode Jerringprisvinnaren. Jan Helins jobb är att sälja tidningar, därför skriver tidningen om sånt som han anser säljer. Logiken är ganska enkel, eftersom det är kapitalet som styr. På samma sätt anser Helin att även Sanna Lundell säljer, sedan om det beror på det hon skriver eller på att hon är dotter till Ulf Lundell och polar med Mikael Persbrandt är en annan femma.


Valfrihet inget för Lena Mellin
Lena Mellin befinner sig högre upp i Aftonbladets näringskedja, som ställföreträdande ansvarig utgivare och kommentator. I sin senaste drapa har hon åsikter om valfrihet. Eller rättare sagt att man inte får välja själv om man väljer fel. (AB)


I går eftermiddag inleddes prins Charles och hertiginnan av Cornwall, vanligen kallad Camilla, sitt tredagarsbesök i Sverige. Camilla får inte enligt Lena Mellin göra de studiebesök hon är intresserad av för genom detta "bidrar hon till en uppvisning i stenhårda könsroller". Mellin gör sig lustig över att hertiginnan tillsammans med drottning Silvia skall besöka brittiska skolan "och lyssnar på sjungande barn. Jo, barnen ska sjunga.". Nästa besöksmål är förskolan Pumpen för barn med särskilda behov. Personligen anser jag de kvinnliga högheternas besöksmål mycket mer behjärtansvärda än prins Charles och kungens besök i ett bostadsområde för att titta på arkitektur.
Lena Mellin visar med all tydlighet vilken tramsig tokfeminist hon är genom att skapa av ett problem som inte finns. Damerna är mer intresserade av barn än av hus, men i Mellins tokfeminstiska hjärna får de inte utöva detta intresse får då cementeras könsrollerna. 
Om Jan Helin har rätt i Zlatan säljer, så är jag mera tveksam till om han säljer nått extra på sina tokfeminister, där Lena Mellin bara är en i raden.
Jag kan inte låta bli att ägna denna klassiker av Cornelis till Sanna och Lena. Inte minst med tanke på den debatt som pågår om ett litet ord. Låtens engelska titel är "Agda the hen":-)

5 kommentarer:

 1. Det är inte ofta numer som jag håller med Lena Melin, men här har hon ju rätt. Tänk vad spektakulärt det hade varit om Silvia och Camilla hade tittat på arkitektur och Knugen och Challe varit på daghem och hört små söta barn sjunga :-)

  Jag tycker att du är tokantifeminist OldWolf. Var du det även i din ungdom?

  SvaraRadera
 2. Spektakulärt? Gäsp!

  Du, Kerstin, är ungefär lika reaktionär som Lena Melin. Ni är fast i era föreställningar om könsroller. Vem annars tror ni bryr sig om dem?

  SvaraRadera
 3. Kerstin:
  Till skillnad från dig anser jag att folk skall få välja själva. Om det innebär att jag i en feminist ögon är en "tokantifeminist" så är det helt ok för mig. Det innebär att det är fritt val att läsa sportbilagan eller Wendela i AB också.

  SvaraRadera
 4. Bra blogg du har, fortsätt skriva med vass penna.

  /erik

  SvaraRadera
 5. OldWolf:
  Men när sade jag att folk inte ska få välja själva, och välja vad förresten? Vilket kön man ska ha?

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.