fredag 9 mars 2012

Thomas Mattson - en geting utan sting!

Expressens chefredaktör Thomas Mattson fortsätter sin kamp mot Wikileaks och Julian Assange. Det blir dock allt mer uppenbart att det är en geting utan sting. Han påminner allt mer om en grälsjuk bloggare och hans argument är på sandlådenivå. 
I bloggen "Vad är de rädda för?" redogjorde jag för Thomas Mattsson och Expressens krypskytte på Wikileaks och Julian Assange, som handlade om att Wikileaks skulle starta en smutskastningskampanj mot Sverige och att man hade komprimenterande dokument om Carl Bildt.
"I ett internt Wikileaks-dokument som Expressen tagit del av hotar Wikileaks att offentliggöra en hittills okänd amerikansk diplomatrapport där utrikesminister Carl Bildt pekas ut som informatör för USA sedan 1970-talet."
Allt detta förnekades av Wikileaks på Twitter:
"The journalist writing the Expressen article is said to be in Bildt's london hotel. #svpol No WikiLeaks officials have spoken to Expressen".
Detta visade sig dock lite förhastat eftersom Expressen talat med Wikileaks talesperson Kristinn Hfransson, vilket denne bekräftar i ett debattinlägg i SVT.
"Jag befann mig i brådska på Paddingtons järnvägsstation i London när Expressen ringde. Det var sent, kvällen innan Expressen skulle publicera sin stora uppdiktade historia. Trots att omgivningen var bullrig är jag säker på att journalisten fick svar på sina frågor. Nämligen att WikiLeaks inte vill ha strid med svenskar och att organisationen absolut inte planerat någon “förtalskampanj mot Sverige”"(SVT).
Wikileaks krävde att Expressen skall redovisa de interna dokument man säger sig inneha. Detta vägrar Mattsson med hänvisning till källskyddet. Fine, jag kan köpa detta om det finns risk att källan röjs. Samtidigt drar jag mig till minnes ett inlägg på Newsmill, som gamle kollegan Olle Andersson skrev förra året och som bl a handlade om Mattssons lilla favorit, tillika Assange-hataren, kulturchefen Karin Olsson:
"Men, Karin Olsson på Expressen, du som i en ledare ville att Wikileaks skulle avslöja källorna så att dessa kunde hyllas som de verkliga hjältarna (sic): hur är det med din egen öppenhet. Hur resonerade du när ni hängde ut Wikileaks ryske representant som antisemit och sen refuserade hans replik?  Vem avgör vad som skickas i papperskorgen, du eller någon annan. Om jag kommer till dig på kulturen och vill veta hur det kommer sig att vissa saker står i tidningen och andra inte, lovar du då att slå på 100-wattarna på nyhetsdesken? Vem tipsade om Tobleroneaffären? Låt oss få "hylla den verklige hjälten" istället för den reporter som stal applåderna."
Detta är är bara ett exempel på den värld Thomas Mattsson och Karin Olsson framlever sina dagar, där dubbelmoralen bara är en av ledstjärnorna i deras smutsiga värld.
Thomas Mattsson

Själva telefonsamtalet med Hrafnsson säger sig Expressen ha spelat in. Vad sa Hrafnsson? Detta borde vara lätt att bevisa genom att lägga ut samtalet på nätet, men Mattsson vägrar. Varför får vi ingen förklaring till. Den enda logiska slutsatsen måste vara att samtalet inte innehåller det Expressen påstår att det gör. Om så är fallet, varför skall vi då tro Mattsson på hans ord när det gäller dokumenten?


Lögn
Uppgifterna om att Carl Bildt varit amerikansk informatör sedan 1973 kommer från en intervju med Julian Assange i tidskriften Rolling Stone. Nu refererar Thomas Mattsson till denna i ett svar Till Hrafnsson i SVT. Där skriver Mattsson:
I debattartikeln hos SVT står exempelvis inte att Julian Assange själv – till tidskriften Rolling Stone – påstått att Wikileaks har dokument som pekar ut Carl Bildt som USA:s ”informatör”.

Undrar om Thomas Mattsson hört talas om Pinoccio, som fick en lång näsa när han ljög?
Förmodligen har Mattsson hoppats på att ingen skulle orka leta i den 7 sidor långa intervjuen. Vad säger Assange?
"The Swedish foreign minister responsible for extradition, Carl Bildt, became a U.S. Embassy informant in 1973 when he was 24 years old. He shipped his personal effects to Washington, to lead a conservative leadership program, where he met Karl Rove. They became old friends and would go to conferences together and so on" (Rolling Stone)
Här finns inte ett ord om några hemliga dokument. alltså ljuger Mattsson sina läsare rakt i ansiktet.

Bakgrunden till Assange påstående är att Carl Bildt 1973 inbjöds, innan han ens var riksdagsman, att besöka amerikanska militära installationer, tex ledningscentralen för amerikanska strategiska bombflyget i Omaha, Nebraska. Där diskuterade han svensk försvarspolitik
Det var ett viktigt år för den då 24-årige Bildt. Han blev ordförande för Fria Moderata Studentförbundet, redaktör för deras tidskrift och dessutom politisk sekreterare under Gösta BohmanKarl Rove, å sin sida, är bara ett år yngre än Bildt. Just 1973 lyckades han bli vald till ordförande för Republikanernas studentförbund. Även Roves illustra karriär tog fart där och då. Att Rove och Bildt haft kontakter med varandra sedan 1970-talet är känt sedan tidigare, och att det kan ha börjat just det året framstår som helt logiskt.
10 år senare, lämnade Bildt information från ubåtskommissionen direkt till Pentagon och till dess Defense Information Agency. Det gav upphov till den sk Bildt-affären i Sveriges riksdag.


"En av medlemmarna i ubåtskommissionen var nuvarande utrikesminister Carl Bildt, som då var enskild riksdagsman. Ett par dagar efter det att kommissionen presenterat sin rapport åkte Bildt till Washington och pratade ubåtar och säkerhetspolitik med amerikanska säkerhetsexperter.
Det ledde till en offentlig bannbulla från regeringen Palme och gjorde i ett nafs Carl Bildt känd för en större krets. Bildt har därefter vid upprepade tillfällen hävdat att Sovjetunionen och senare Ryssland kränkt svenska vatten, även efter Hårsfjärden."(Aftonbladet)

Carl Bildts kontakter i USA har varit allmänt gods för oss som var med redan på den tiden. Thomas Mattsson var bara 13 år när U-båtskommissionen kom med sitt betänkande. När andra kommissionen kom 1995 hade han hunnit bli 24 år och var verksam som journalist.
Dokumenten Mattsson hänvisar till finns förmodligen bara i hans fantasi.
När Wikileaks ville dementera Expressens påståenden vände man sig genom sin svenska PR-byrå Ullman PR av naturliga skäl till just Expressen. Där ställde Thomas Mattsson som villkor att organisationen skulle be om ursäkt för sitt första twitter. Detta krav gick inte Wikileaks med på, utan man gick sig istället till SVT.


Fåfänga
Expressens smutskastning av Wikileaks och Assange når 945.000 läsare.(Expressen). 153 131 svenska twitterkonton var registrerade i december 2011. 63 801 av dessa hade varit aktiva senaste veckan. 23 089 ytterligare hade varit aktiva senaste 30 dagarna. 18 112 användare har aldrig skrivit något inlägg.(Blogg Vk)
För att få reda på vad Wikileaks skriver måste man "följa" deras twitter. Twitter eller tweeds kan också twittras vidare, alltså vidarebefodras. Jagt har inget twitterkonto själv, men brukar gå in och "tjuvläsa". Wikileaks har drygt 1,4 miljoner följare worldwide. Om 5 procent av Sveriges aktiva twittrare följer Wikileaks, innebär detta 6 750 personer och låt oss vara generösa med att ytterligare 6 750 personer nås av deras budskap på olika sätt vi uppe i 13 500. Det är 1,43 procent av det antal som nås av artiklarna i Expressen.
Nu framstår Thomas Mattsson mer och mer som en ganska fåfäng person. Twitter är vanligare bland journalister än bland vanligt folk. Mattsson själv twittrar och då är det lätt att tro att man befinner sig i världens  centrum på samma sätt som kampanjledarna i #prataomdet.


Mattssons fåfänga visar sig också när Expressen låter publicera sig på engelska för att vidga  kretsen av mottagarna för lögnerna. Påståendena kring "kartläggningen av svenska journalister" har jag tittat på här


Professorns Blog uppmärksammade på något jag missat:
"The material to which Expressen, awarded "Editorial Team of the Year" in 2011 by the Swedish Newspapers Association, and 1st Prize Winner in the international INMA Awards for its coverage of the latest Swedish general elections, has become privy shows that the finances and private lives of the Swedish journalists have been reviewed."
Man kan lätt luras att tro att det är ett pris för framstående journalism och att man fått prisen för just framstående journalistiska prestationer, eftersom man väljer att lyfta fram dem i en nyhetsartikel för en internationell publik. Inte heller här har inte Mattsson räknat med att bli synad.
"Valstugan var en unik satsning som Expressen gjorde i valspurten. Aldrig tidigare har en tidning haft en valstuga mitt i Stockholm. I valstugan kunde läsarna och väljarna möta politiker, ställa frågor och diskutera politik med allt från partiledarna från riksdagspartierna till företrädade för Expressens ledarsida." (Expressen)
Med andra ord handlade det mera om marknadsföring än journalistik.


Thomas Mattsson skriver i sin blogg att han har tackat nej till att möta Kristinn Hrafnsson i debatt i SVT, men..
"Jaja. Om ledaren för Wikileaks, Julian Assange, åker till Göteborg för att debattera nyhetsjournalistik så lovar också jag, som chefredaktör för Expressen, att komma till SVT-studion. Det är väl ändå rimligt? Men att sätta mig där med en talesperson för en organisation som far med osanning? Nänä"
Julian Assange sitter i husarrest i England. Därmed är Thomas Mattsson inlägg så oerhört korkat, att man saknar ord. När sedan mannen som inte sagt ett sant i ord i fråga, beskyller motståndarna  för att ljuga förbättrat inte mitt omdöme - en geting utan sting!
Mattsson fundera varför kvällstidningar ligger i bott på svenska folkets förtroendebarometer?

Vi avslutar med Robert Gustavsson som Carl Bildt. I det här fallet är kopian betydligt roligare än originalet:6 kommentarer:

 1. Hej Old Wolf
  Du har här avslöjat Thomas Mattsson som : Operation Mockingbird was a secret Central Intelligence Agency campaign to influence media beginning in the 1950s.
  Must eller KSI ELLER ANNAN UNDERRÄTTELSEOFFICER I KONUNGARIKET SVERIGE.
  Det var Expressen som startade drevet.
  mvh, vad bra jurnalist du är!

  SvaraRadera
 2. Enligt senaste budet i tråden kan Ask vara drivande, ja, det låter trovärdigt då Bildt är teflonskyddad....... Billström måste vara den som dödade Julians migrationsärende ...... eller möjligtvis handelsminister Ewa Björling, den mest korrupta människan på 2000-talet(minst) Dessa 2 är nog sköldar för herr bildt, vv skicka till tråden. Mer än Ask som under hela hennes verkställighet har varit under lupp pga hennes oerhörda kunskapsluckor. Bildt skulle inte satsat sin heder på henne.

  SvaraRadera
 3. Ewa Björling är högintressant

  SvaraRadera
 4. Press release
  15 February 2012
  Ministry for Foreign Affairs
  Ewa Björling launches initiative for free trade with US

  On 15 February 2012, Minister for Trade Ewa Björling is presenting the conclusions of a new report by the Transatlantic Task Force on Trade and Investment. The report proposes how an open market for trade and investments could be created between the EU and the US.

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/15845/a/186316
  Contact
  Karin Nylund
  Press Secretary to Dr. Björling
  +46 8 405 37 11
  +46 70 252 87 52

  extra.....
  On 1 July, changes to the Electronic Communications Act (2003:389) took effect. This means that visitors to a website may have to actively consent to the website storing cookies on their computer.

  Cookies are used on sweden.gov.se to ensure that the website is as accessible and usable as possible. Some cookies are necessary for sweden.gov.se to work and have already been temporarily stored on your computer. They are deleted when you close your web browser. You can block other cookies, but then some sections of the website may lose some functionality. More information about cookies on sweden.gov.se
  Enligt Operation Want!

  to learn more about the Minister's efforts to double the Swedish export by 2015. "Sweden has to increase its export by 15% on average each year in order to reach the target 2015...
  http://www.sacc-dc.org/SAGA%20PIC%201.jpg
  (nedan)

  http://sacc-usa.org/currents/business/the-minister-for-free-trade-goes-even-greener/

  The U.S. is Sweden’s 4th largest export market. Exports increased by 31% in 2010 compared with 2009, while imports decreased by 3%.


  "- In my new position, I will work within the framework of the SAGA program
  -------
  http://www.ct.gov/dss/cwp/view.asp?a=2353&q=305152
  25 Sigourney Street Hartford, CT 06106-5033 / Toll-Free: 800-842-1508
  -------
  , says Eva. I will work in close contact with the Swedish Trade Council and other actors such as SACC as well as with American counterparts to create opportunities for Swedish environmental technology companies to increase their market shares in the U.S. My interest is also to facilitate knowledge exchange between governments, universities and other organizations."

  SvaraRadera
 5. worldcitizen6 april 2012 05:49

  Detta hamnar i Operation Want.

  http://www.sacc-dc.org/pastevents.html
  http://sacc-usa.org/currents/business/the-minister-for-free-trade-goes-even-greener/
  http://www.ct.gov/dss/cwp/view.asp?a=2353&q=305152

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.