fredag 2 mars 2012

Vem är Stratfors informatör SW501?

Har du en katt bland hermelinerna, Carl?

I gårdagens blogg skrev jag om Expressens osminkade försök att smutskasta Wikileaks och Julian Assange. Bl a gjorde man detta med att påstå att:
"I ett internt Wikileaks-dokument som Expressen tagit del av hotar Wikileaks att offentliggöra en hittills okänd amerikansk diplomatrapport där utrikesminister Carl Bildt pekas ut som informatör för USA sedan 1970-talet."
Detta skulle vara en del av en smutskastningskampanj mot Sverige, som Wikileaks och Assange förberedde. Att någon sådan kampanj var på gång förnekades av Wikileaks, som också förnekade att någon talesperson på organisationen varit i kontakt med Expressen. Som framgår av gårdagens blogg förtjänar Expressen åtminstone februari månads "Foliehatt".
Februaris "Foliehatt" till Expressen
Vad som däremot var på gång, var att Wikileaks skulle börja släppa en del av de 5 miljoner mail, som hackergruppen Anonymous kommit över från underrättelseföretaget Stratfor. Företaget håller sig med ett stort antal informatörer av olika slag. I gårdagens blogg berättar jag att israeliten Yossi Melman är en sådan. I de mail som hittills släppts figurerar Carl Bildt på flera ställen.
25-talet mindre nyhetsorganisationer, ingen i Sverige, fick tillgång till mailen i Sverige.
De mail som hittills släppts är inte speciellt komprimenterande för Bildt.
I ett mail som nu läckts är från en person som för Stratfors räkning träffat en EU-parlamentariker som beskrivs som utrikesminister Carl Bildts ”främsta allierade”. Källan ska ha beskrivit Bildt som ”superlång”, ”väldigt smart” och med ”fotografiskt minne”. I brevet står bland annat att Carl Bildt tycker att Sverige borde bli en världsmakt, att han inte gillar kroater och albaner, att han kämpar för att EU ska utvidgas och att han kallat Rysslands president Putin för en ”chetnik” (serbisk nationalist).
På Twitter reagerar Bildt på uppgifterna: ”Wikileaks har släppt obskyra mejl som säger att jag är 'väldigt lång, har fotografiskt minne och är väldigt smart'. Är inte detta lite löjligt,”.(SVD)
Varken Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, som intervjuas, eller artikelförfattaren Karin Thurfjell, funderar över EU-parlamentarikern roll. Denne är nämligen inte bara någon man stött på i korridorerna i Bryssel, utan en av Stratfors källor:
"SOURCE CODE: SW501 (SW501 is a very well connected Swedish MEP with
extremely close links to both the FM Carl Bildt -- his closest ally
basically -- and the Balkans)."
Det är väl långsökt att tro att SW står för Sweden och MEP stpr Member of European Parlament. Eftersom källan är Bildt "närmaste" allierade, bör verderbörande finnas i bland Moderaterna i parlamentet.
Vilka är då dessa?
Christofer Fjellner
Anna Maria Corazza Bildt 
Gunnar Hökmark
Anna Ibrisagic (hon sitter numera i Europaparlamentets utskott för säkerhet och försvar; är medlem i moderaternas partistyrelse, född i Bosnien). 
Genom det här mailet får vi bekräftat att SW501 är en kvinna. Och det är inte Anna Maria Corazza Bildt, för i det tidgare mailet skriver man:
"I did meet his wife, who is also an MEP in the Parliament. She is
apparently Italian and does not speak really good Swedish, so she
couldn't get into the Swedish parliament. Instead, she campaigned for
the European and got in."

Misstankarna faller alltså tungt på Anna Ibrisagic. Vilka uppgifter hon lämnat till Stratfor, förutom om hur Sverige agerar och manövrerar när det gäller Balkan - EU, vet vi inte mer om ännu. Det är illa nog att en svensk EU-parlamentariker samarbetar med en privat underrättelseorganisation.

Som vanligt kredit till Flashback!

1 kommentar:

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.