söndag 25 mars 2012

Finn fem fel om Assange!


DN har idag en lång artikel om Julian Assange, "Julian Assange många ansikten". Den är väl inte den sämsta jag läst i ärendet, men innehåller försåtliga faktafel och glidningar. Det börjar redan i ingressen:
"Just nu väntar Julian Assange på beskedet om han ska överlämnas till Sverige. Här kommer han då att ställas till svars i en rättegång om misstänkt våldtäkt."
Alla som följt alla märkliga turer i detta fall vet att Julian Assange INTE är åtalad för något brott. Han är häktad i sin frånvaro för att förhöras. Genom att börja med en sådan fadäs faller hela den i och för sig ambitiösa artiklen. Visserligen kan man längre ner läsa att det handlar om att höras, men hur många orkar dit?
Nästa sakfel kommer när det handlar om Daniel Ellsberg och "the Pentagon papers":
"Ellsberg blev då kallad för den ”farligaste mannen i USA”. Han dömdes till sammanlagt 115 års fängelse för spioneri men slapp undan straffet sedan Nixon gått för långt i sin iver att hämnas."

Sanningen är att Ellsberg aldrig dömdes:
Nixon-regimen hade genom ett flertal kriminella handlingar, såsom inbrott hos Ellsbergs psykolog och planerat mord på Ellsberg själv, försökt att misskreditera honom och därmed undkomma den politiska katastrof som hotade genom the Pentagon Papers. Dessa försök avslöjades och ledde till att domstolen underkände åtalet mot Ellsberg. (Wikipedia)
Fel tre gäller Bradley Manning och här upprepar artikelförfattaren Clas Barkman senaste tidens skröna i svenska medier:
"I dag vet vi att idén om totalt källskydd inte höll. Wikileaks förmodade huvudläcka, den då 24-årige amerikanske underrättelseanalytikern i Irak Bradley Manning, arresterades i maj 2010, kort efter att de hemliga filmbilderna med helikopterattacken släppts av Wikileaks."

Det borde vara någon hemlighet för Clas Barkman precis som för Dan Josefsson att det var Adrian Lamo som svek Bradley Mannings förtroende och outade honom till de amerikanska myndigheterna, inte Wikileaks.
Barkman kan inte heller låta bli att använda Daniel Domsheit-Berg som en sanningskälla. Han beskrivs som "bästa vännen". Domsheit-Berg hade ett syfte med sin bok och det var att smutskasta Assange och förstärka sin egen roll. Boken uppfattas också av många som ett beställningsverk och backades upp av gammalmedia i nästa lika stor omfattning som en annan smutskastningsbok, som populärt kallas "Kungajakten". 
Sedan fortsätter Barkman att sprida ett rykte som flera gånger dementerats:
"Wikileaks har också kritiserats av de tidigare entusiasterna i Amnesty International och Reportrar utan gränser för att urskillningslöst publicera material där enskilda människor kan identifieras och senare bli hotade till livet."

Jag tog upp detta senast i min blogg "Hur bitter är Thomas Mattsson?":
"Keller’s “WikiLeaks has blood on its hands” argument is made without any concrete evidence. Keller expects us to take him at his word when he says he’s been told, “A few exposed sources fled their countries with American help” and a “few others were detained by authorities.”This is just another restatement of an allegation that is largely pure fabrication.
Who are these “sources”? Keller doesn’t mention that the Associated Press did a review that found no sources were threatened. The State Department refused to “describe any situation in which they’ve felt a source’s life was in danger.” The State Department would not “provide any details on those few cases” of individuals that had been relocated."
Keller doesn’t note that when WikiLeaks went ahead and published all the cables in August and September 2011 without any redactions the cables were out in public somewhere for anyone to download. Governments that wanted to read them could theoretically download the file, use a password that had been publicized by former WikiLeaks spokesperson Daniel Domscheit-Berg and begin to hunt down individuals named in the cables".
Ett mindre allvarligt fel är att Barkman skriver att Assange kodnamn var "Mendox" när det var "Mendax". Sedan kan man säga att det är att glida på sanningen när det citeras från "Assange självbiografi", när man redan skrivit att han inte godkänt den.
Slutligen noteras:
"DN Söndag har sökt Julian Assange för att göra en intervju och får till slut svar från hans assistent att han bara ger oredigerade intervjuer på engelska utan översättning:
”Dear Clas, given the degree of fabrications and media distortions apperaring in the Swedish media, Mr. Assange only gives interviews in full, untranslated form.” "
Jag kan förstå Assange, även om jag är en gammal murvel. Clas Barkmans artikel är, som jag skriver i början, ambitiös, men innehåller faktafel. Detta är fel som upprepas i artikel efter artikel i gammalmedia och är levande bevis på att om en lögn upprepas tillräckligt ofta, blir det en sanning....

Uppdatering:
Uppmärksamma läsare visar på ytterligare fel i Barkmans artikel. Det första borde jag ha upptäckt själv:
"I oktober häktades Assange i sin frånvaro av tingsrätten i Stockholm och Marianne Ny begärde att han skulle infinna sig för ytterligare förhör. Misstankarna mot honom hade nu utvidgats till våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång."
Assange häktades i sin frånvaro den 27 september, samma dag som han flög till Hamburg. Vi vet till och med klockslaget, 14.15, tack vare MoLok på Flashback. Assange plan lyfte cirka 17.20.


Barkman använder Daniel Domsheit Berg som ett sanningsvittne:

"Innan den berömda videon med helikopterattacken i Bagdad 2007 skulle släppas satt han tillsamman med sina medarbetare och redigerade filmbilderna i ett sunkigt hus på Island. Allt var improviserat med datorer, sladdar, kaffemuggar och videokassetter i en salig röra. På plats fanns hans närmsta medarbetare Daniel Domscheit-Berg och fyra andra personer."
Enligt uppgifter jag fått var inte Domsheit Berg på Island när ovanstående ägde rum. Närvarande när filmerna redigerades var förutom Julian Assange 7 andra personer, bl a Wikileakes talesperson Kristinn Hrafnsson.
Sedan kan det ju vara bra för Barkman att veta Australien har drottning, men att valutan är dollar:-)

22 kommentarer:

 1. Tack för att du satte ord på det som kändes konstigt med artikeln. Fortfarande en av de bättre jag läst i svensk media, men undrar fortfarande om glidningarna är medvetna eller helt enkelt dålig koll. Känns inte riktigt bra.

  /Matte Matik

  SvaraRadera
 2. Matte Matik:
  Svårt att riktigt veta vad glidningarna beror på, men jag tror i detta fall att, som jag skriver, när en lögn upprepats tillräckligt ofta, blir det en sanning. En journalist kan aldrig skylla på detta, utan då är det dålig faktakoll.

  SvaraRadera
 3. Hälsning till trenterx! vilka fantastiska inlägg i tråden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skickat hälsningen i PM till honom

   Radera
 4. Har inte sett dig skriva sammanfattning av RS_REPORT.pdf

  Deception at the Strategic Level
  o The Truth: (U) Afghan NGO Safety Office Q.4 2010 Report
  o The Truth: (U) Center for Strategic and International Studies, "The Failures
  that Shaped Today’s War", by Anthony Cordesman
  Deception at the Operational/Tactical Level
  o Early 2011 Closing of the Pech Valley:
  o Statements of "Clear Progress" in Helmand Province
  Deception against the American Public
  o Statements by Senior Uniformed Leaders from 2004-2010
  o Statements by General David Petraeus 2008-2011

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat läsa rapporten, men den är 84 sidor på engelska, så det tar mig lite tid att gå igenom den. Lägger en länk här så länge:
   http://www1.rollingstone.com/extras/RS_REPORT.pdf

   Radera
 5. "Jag tror inte att Julian längre påstår att det är amerikanska CIA som arrangerade det som hände i Sverige för att komma åt honom" låter Barkman Daniel Domsheit Berg säga i artikeln.

  Att Assange skulle sagt att CIA skulle ligga bakom är något som medierna har hittat på och ständigt upprepat så det skulle framstå som "sanningen". Ytterligare en lögn alltså.

  Assange vet ju att detta handlar om ett HIV-test och sa redan från början att var en personlig grej mellan honom och tjejerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Assange har hela tiden varit väldigt korrekt i sitt förhållande till anklagelserna och inte kastat någon skit på AA och SW. Så här sa han dock till AB 22 aug 2010:
   Nätvärlden surrar just nu av konspirationsteorier. Vad tror du?
   – Jag vet inte vad som ligger bakom detta. Men vi har blivit varnade för att till exempel Pentagon tänker använda fula tricks för att förstöra för oss.
   – Och jag har dessutom blivit varnad för gillrade sexfällor.
   Har du gått i en sådan?
   – Kanske, kanske inte.
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7654862.ab

   Radera
  2. Inte bara korrekt. gentlemannamässig och fortsätter med det.
   Annars vore ha "toast"

   http://www.scribd.com/swedenversusassange/d/80912442-Agreed-Facts-Assange-Case

   Radera
 6. Björling
  http://www.sweden.gov.se/sb/d/9637


  BILDERBERG DELTAGARLISTA 2011
  Posted on 23 juni, 2011 by admin
  Svenska deltagare är Carl Bildt, Ewa Björling och Jacob Wallenberg.
  http://mansklighet.se/2011/06/23/bilderberg-deltagarlista-2011/


  Fler länkar i annan av dina poster. vb. till tråden tack.
  denna person är med stor sannolikhet djupt involverad i rättsskandalen och är knappt nämnd i tråden.

  SvaraRadera
 7. Ewa Björling
  sambandofficer
  operation want

  SvaraRadera
 8. Swedish trade minister Ewa Björling visits Prime & United Minds in New York

  Prime!
  http://en.primegroup.com/news/swedish-trade-minister-ewa-bjoerling-visits-prime-united-minds-in-new-york

  For more information about this event, please contact Jonas Hellman at jonas.hellman@unitedminds.se
  Sun Nov 20

  Verkar finnas hur mycket som helst om denna empatiska kvinna.

  SvaraRadera
 9. Results for Prime in USA

  Article – Mon Mar 19
  Fredrik Andersson moderates SACC seminar in New York
  The SACC seminar Meet the Swedish Press is a chance for your business to interact with Sweden's ...
  Article – Fri Mar 9
  Prime & United Minds on the SXSW Interactive
  Today South by Southwest Interactive in Austin, Texas, begins....

  SvaraRadera
 10. Fredrik Andersson moderates SACC seminar in New York

  What makes the news? A first-hand chance to interact with Sweden's foremost correspondents in New York.

  Your company just launched a new product. You recently hired a new star executive. You finally wrote that self biography. Yet, no one is paying it any interest. What makes you and your company newsworthy?

  Meet the Swedish Press is a chance for your business to interact with Sweden's foremost correspondents in New York, representing some of the largest newspapers and tabloids. How do they work and what stories are they looking for?

  Do not miss this one off opportunity to learn about the work of the Swedish correspondents and take the chance to make useful connections.

  Join SACC New York on Monday 19 March, 2012 and meet:

  Linda Flood, Dagens Nyheter
  Daniel Kederstedt, Svenska Dagbladet
  Gabriel Mellqvist, Dagens industri
  Mats Larsson, Expressen

  The panel will be moderated by Fredrik Andersson, Prime  Date: March 19, 2012
  Time: 6.30 pm - 8.30 pm
  Location: Smörgåschef, 283 West 12th Street (crossing street: West 4th Street, between 7th and 8th Avenues)
  Fee: $30 to be paid online, by check or any major credit card prior to the event.
  RSVP: March 15, 2012.

  SvaraRadera
 11. Prime & United Minds on the SXSW Interactive

  Today South by Southwest Interactive in Austin, Texas, begins. SXSW is a conference focusing on emerging technology and new ideas within media, design and tech. Twitter was launched and got its breakthrough at SXSW in 2007. Many trends in the future of communication and innovation are born in Austin every year.

  This year, more than 2,000 speakers will present more than 1,000 sessions in 15 different places at once, and between 15,000-20,000 people will participate in Interactive.

  Johan Seidefors, Johanna Rehnvall, Ola Granfeldt and Sara Eriksson, all from Prime & United Minds, will for 5 days participate in the SXSW and see everything from open innovation/crowdsourcing, the future of media, government communications, health and technology, visualization, storytelling, mobile payments and many more areas of new technology. Follow them live on our twitter feed

  SvaraRadera
 12. Hoppsan....

  In 2006 Björling was awarded with the "Jerusalem Prize" from the Zionist Federation in Sweden. The award is given to persons who has shown "extraordinary support for Israel, Jerusalem and Zionism".

  http://www.redicecreations.com/article.php?id=15697

  SvaraRadera
 13. Prime gillar Ewa.

  Prime ordnar middag för Eskil Erlandsson (c) och Ewa Björling (m) i Almedalen

  Publicerad 2012-03-02, 12:05
  http://www.dagensopinion.se/prime-ordnar-middag-eskil-erlandsson-c-och-ewa-bj%C3%B6rling-m-almedalen

  SvaraRadera
 14. Skulle tro att trenterx gillar att gräva i detta träsk :)

  SvaraRadera
 15. Meet: Niklas Nordström, Partner and senior consultant at Prime
  From politics to business
  Many Swedes know Niklas Nordström as the former leader of the Swedish Social Democratic Youth Party. Today he works for Prime,
  one of the leading communication agencies in Europe, and according to the Cannes Report: the highest ranked PR agency in the
  world.

  Kolla bilden på Nordström, inget problem med den gamla skandalen här inte.

  http://www.scc.org.uk/content/link-magazine/link-2011-04.pdf

  SvaraRadera
 16. ons 8 sep 2010

  http://www.primegroup.com/nyheter/primes-pa-chef-ledde-handelsministerns-seminarium-om-frihandel

  Handelsministerns definition är fri handel med diktaturer så mycket det bara går och har därmed eget intresse av att sänka JA/WL.
  Ju mer man tittat in på denna människa verkar hon inte ha några skrupler och är W-bergs främsta försäljare.

  Typiskt operation want material.

  SvaraRadera
 17. https://www.flashback.org/sp37430437

  hÄR HAR JAG ETT FETT FEL

  JULIAN ASSANAGE HAR FÖRKLARAT ATT HAN ÄR VILLIG ATT ÖKA FÖRSVARSBUDGETEN FÖR AUSTRALIEN OM HAN BLIR SENATOR ,,,,, BLA PGA ATT KINA BLIR ETT STORT HOT NÄR JÄNKARNA NU "LÄGGER NED"

  old wolf du vet att jag ifrågasätter åt 360* grader. detta är inget påhitt.

  ledsen att jag inte har källa, tror jag läste det på wlcentral länk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Popularity of an Assange run for Senate could leave Greens with envy
   PHILLIP COOREY
   May 19, 2012

   http://www.examiner.com/article/julian-assange-running-for-australian-senate-as-a-libertarian


   "As mentioned in a report late yesterday, the founder of WikiLeaks Julian Assange, has announced he is planning to run for the Australian Senate as a Libertarian stating he wishes the government to be more open to its citizens and will push for more freedom of Australians as well as "be a fierce defender of free media." He would also like to see the Australian government increase its military budget. Assange has a choice of states to join the Senate from as he has lived in Victoria, NSW and Queensland."

   Radera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.