måndag 16 juli 2018

Expressen hör krigstrummorna mullra


"Länderna i Baltikum rustar för krig med Natos hjälp" skriver Fredrik Sjöhult i ingressen till en lång PR-artikel för krigsorganisationen i Expressen. Påståendet är korrekt. Under senare år har Nato bedrivit en allt aggressivare politik med trupper placerade längs gränsen. Militärövningarna avlöser varandra. Den senaste hölls mitt under fotbolls VM. När Ryssland övar inom sina egna gränser kallas detta aggression. Sjöhult hör stridstrummorna mullra.

När han börjar sin artikel med att läget kring Östersjön förvärrats drastiskt efter "Rysslands annektering av Krim och aggression i Ukraina" bekräftar han direkt att han bara är ett språkrör för krigsmakten Nato. Därmed faller hela hans försök till upplägg som en informativ nyhetsartikel.
Krims frigörelse från den ukrainska tvångsförvaltningen följde de internationella regler som gällde vid upplösningen av Jugoslavien. Att folket på Krim aldrig önskat tillhöra Ukraina och historiskt varit en del av Ryssland blundar naturligtvis Sjöhult för, liksom att detta var tredje gången folket på Krim röstade.
"Krims frigörelse följde internationella regler"
Vad som hände i Ukraina och hur inbördeskriget startade har han inte heller en aning, utan upprepar bara påståendet om rysk aggression. Gissar att Sjöhult inte ens vill erkänna att det var en statskupp i Kiev. Förmodligen inte heller att det var Kievs ATO-styrkor som startade kriget genom att anfalla Donbass, efter att man där hållit folkomröstningar för en ökad decentralisering av makten.
Att militära aktiviteter ökat kring Östersjön är enbart Rysslands fel. Nato har inte gjort ett dugg för att påverka läget.
Iskander

Svar på Natos upprustning
Iskander robotarna i Kallingrad är ett direkt svar på Natos upprustning i Europa och förnyade av kärnvapenarsenalen.
Att ett ryskvänligt parti blev störst i Lettland berodde enbart på rysk påverkan, inte ett dugg på den egna behandlingen av den ryska befolkningen. Att ryska nyhetskanaler sänder över Lettland är väl inte märkvärdigare än att Radio Free Europe sänder över Ryssland. Han glömde också berätta att 20% av befolkningen, i huvudsak ryssar, är icke-medborgare och saknar rösträtt.
Sjöhult har pratat med Kristina Bergendahl, som är ställföreträdande chef för Must, den militära underrättelsetjänsten. Man kan undra varifrån Must hämtar sina underrättelser, eftersom hon säger att "när ryssarna gick in Ukraina". Vilka ryssar? Var? När? Det finns inte en enda bild på reguljära ryska trupper eller förband i östra Ukraina. Naturligtvis gick det ryssar in i Ukraina. Jag är t ex övertygad om att militära rådgivare såg till att lura skjortan av den många gånger större ukrainska armén. Men det finns inga bevis på en rysk "invasion".
Hon gör detta när hon pratar om hybridkrig, något som tydligen bara bedrivs att Ryssland. För en del av detta krig är när dess flygplan möter svenska och amerikanska plan över Östersjön. Vad gör amerikanska plan i Östersjön?
Hybridkriget är också informationskriget, som bara bedrivs av Ryssland. Nato har bara ett försvar mot detta, Stratcom. Det har aldrig föresvävat Sjöhult att han är en del av detta "krig" genom att skriva en ensidig, Nato-vänlig artikel? Eller att Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet är det? Eftersom Stratcoms arbete i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är ensidigt, är det ett värdelöst redskap. Att MSB:s chef heter Dan Eliasson inger inget förtroende.

USA har påverkat valet i 81 länder
Att Ryssland inte vill att Finland och Sverige går med i Nato är självklart och jag bryr mig inte om att kommentera den delen av artikeln.
Däremot upprepar Sjöhult obevisade påståenden om valpåverkan från Ryssland när det gäller valen i Frankrike och USA. Att USA påverkat valen i 81 länder struntar han fullständigt i. Nu är Sverige rädda för att råka ut för rysk påverkan. Ett sätt skylla stora framgångar på Sverigedemokraterna på? Att det pågår en kampanj för medlemskap i Nato är det inget för cykloper att bry sig om.
När sedan FOI säkerhetspolitiska expert Robert Dalsjö uppmanar till att läsa Patrik Oksanen, då spricker spegeln.
Jag rekommenderar ändå artikeln eftersom den är att bra bevis på hur Nato lobby vill påverka inför höstens val

1 kommentar:

  1. Alla de som sitter i sina imaginära elfenbenstorn och skriker om hot mot demokratin, samtidigt som de förespråkar medlemskap i EU, Nato, FN och allehanda överstatliga organisationer, inser inte att vi urholkar vår demokrati och självbestämmande till man en dag, på fullaste allvar, kan avskaffa den eftersom den ändå inte har någon som helst makt.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.