söndag 8 juli 2018

Nej TT, ingen klorgas i Douma


Det TT Nyhetsbyrån skriver får en omfattande spridning. Det når alla svenska och en del utländska nyhetsredaktioner. Att så är fallet ställer särskilda krav på att det som skrivs är korrekt. I dagarna har en grovt felaktigt påstående därför fått en omfattande spridning i landet. Man påstår nämligen att det internationella övervakningsorganet OPCW hittat spår av klorgas i Douma i Syrien.
I början av april påstods från väststödda terrorgrupper och organisationer att den då terror ockuperade staden utsatts för en attack med kemiska stridsmedel, sarin och kloringas, som dödat 80-100 människor, kvinnor och barn. Detta ledde i sin tur till ett missilanfall från USA, UK och Frankrike mot vad som påstods vara platser där kemiska stridsmedel framställs. Syrien och Ryssland ville att OPCW skulle komma och göra en undersökning, eftersom man förnekade att det skett något anfall med kemiska stridsmedel. Innan de kom på plats genomfördes anfallet, som bl a förstörde ett laboratorierum som framställde mediciner. Oavsett vad som hade hänt var anfallet ett brott mot alla existerande internationella lagar och FN-stadgan.

Efter händelsen gjordes en överenskommelse med terroristerna och regeringen, som gav terroristerna fri lejd till provinsen Idlib, som fortfarande är i deras våld.
Oberoende journalister som besökte sedan Douma och gjorde intervjuer med lokalbefolkningen, läkare och personal på det sjukhus dit offer för attacken skulle ha fraktats. Ingen kände till någon gasattacken, däremot hade det kommit in människor med andningsproblem efter att ha inandas damm efter en explosion.
Från framför allt USA hävdades det att man hade bevis för att kemiska stridsmedel använts, både klorgas och sarin Bl a stödde man sig på open source "bevis", alltså videoklipp från Internet.
Av denna anledning var därför denna första preliminära rapport från OPCW viktig. Den slog till att börja med fast att man inte hittat några som helst spår efter nervgas, t ex sarin. Däremot hade man hittar spår av olika klorerade organiska kemikalier, vars ursprung man inte på nuvarande stadium kunde verifiera. Man hade alltså inte hittat spår av klorgas.
Klorerade organiska  kemikalier kan hittas i stort sett alla hushåll. I Douma används det t ex för att rena vatten. Jag är ingen kemist, men det lär finnas hundratals olika sådana kemikalier. PVC är t ex polyvenylchlorid. Vid förbränning av PVC uppstår olika ämnen som kan vara just klorerade organiska kemikalier. Man kan därför fråga sig varför OPCW inkluderat detta i sin rapport? Var det för att dåligt pålästa journalister skulle tro att det handlade om klorgas?
Till TT:s "försvar" kan sägas att både BBC och Reuters gick ut med samma information, som man nu tvingats ändra.
Kan man hoppas politiker och media blir mer kritiska nästa gång White Helmets och dess terroristkollegor kommer med anklagelser?

Moon of Alamba har skrivit mycket om händelsen för den som vill veta mera.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.