fredag 6 november 2015

Vad eller vem ligger bakom den ryska flygkraschen


Det spekuleras mycket kring vad som gjorde att det ryska Metrojet passagerarplan, som var på väg från Sharm el Sheikh i Egypten till St Petersburg störtade i Sinai för en vecka sedan. 224 personer, passagerare och besättning omkom. Vad man verkar överens om är att det skedde en explosion mittskepps, som gjorde att planet slets itu. I huvudsak verkar det handla om 4 teorier om vad som orsakade haveriet.
1: Den mänskliga faktorn
2: Tekniskt fel
3: Bomb ombord
4: Missil från marken
Piloten hade 18000 timmars flygtid bakom sig och hade under lång tid flugit den aktuella plantypen. Därmed inte sagt att något ändå kunnat ha hänt. De svarta lådorna har hittats, men var allvarligt skadade bland annat av värme från explosionen. Man har därför inte kunnat få fram vad de innehåller.
Det talas ofta om att ryska flygbolag åsidosätter säkerheten på sina plan. Uppgifter gör gällande att pilotens hustru i en intervju sagt att hennes man i ett telefonsamtal klagat på planets kondition. Detta tillbakavisas naturligtvis av flygbolaget. Tidiga uppgifter om att piloten kontaktat flygledningen i Kairo på grund av tekniska problem har visat sig vara felaktiga.
Det som hände har med andra ord tagit piloten med överraskningen och förloppet har varit snabbt, vilken kan tala mot teorin om tekniskt fel.
Planet flög på 10 000 meters höjd när explosionen inträffade. Terrorgruppen ISIS och dess vänner som opererar i Sinai-öknen förfogar inte över vapen som kan skjuta ner ett passagerarplan på den höjden (jämför MH17 och BUK-missil).
ISIS tog omedelbart på sig dådet. Och är terrororganisationen ansvarig är det troligare att det skett genom att en bomb smugglats ombord. Detta kräver att man har terrorister placerade på strategiska positioner på "insidan" i flygplatsen. Annars hade inte bomben kunnat passera säkerhetskontrollerna.
Egypten säger att det än så länga är oklart vad som orsakat katastrofen och att man ska invänta vad haveriutredningen kommer fram till.
Från Egyptens sida är det naturligtvis mycket illa om det skulle visa sig vara ett attentat. Europeiska länder som t ex UK har redan börjat evakuera sina turister vid Röda Havet. Säkerhetsexperter har skickats till Sharm el Sheikh för att kontrollera bagage.
Vad säger då ryssarna? Uppfattningen verkar vara att man inte vill uttala sig om kraschorsaken ännu, men att mycket tyder på att den orsakats av yttre påverkan. Ryssarna har dock av säkerhetsskäl beslutat ställa in alla flygningar på Egypten till orsaken är klarlagd.
Vad vet USA och UK?
Både president Obama och premiärminister Cameron säger att det troligen är ett bombdåd. Amerikanska underrättelsekällor går så långt att man hävdar att ISIS ligger bakom. Vilka uppgifterna är och vad de bygger på har inte yppats. Tydligen har inte ens den ryska haverikommissionen delgetts dem, vilket kan tyckas mycket besynnerligt.

Många frågor
Om det är ett attentat dyker många frågor upp. Varför riktade ISIS detta mot Ryssland? USA och dess koalition har sagts sig rikta flygangrepp mot ISIS under ett års tid. Det handlar enligt deras egna uppgifter om över 6000 flyganfall mot olika mål i Syrien och Irak. Rysslands flyganfall har pågått i en månad. Först nu har ISIS börjat klaga. Varför gör dom det när USA hävdar att 85% av angreppen inte har riktats mot ISIS, utan mot "moderata" rebeller, aka AlNusra (AlQauda).
Jag har tidigare funderat över hur ISIS har kunnat röra sig fritt och hur du kunnat försörja sina trupper med mat, vapen och ammunition.
"Min personliga övertygelse är att USA och Nato väljer de allierade som passar deras syfte, må vara jihadister eller nazister. Så länge de förorsakar den gemensamma fienden (Assad och Putin) problem så är de nyttiga idioter och får hållas.", skrev jag i min blogg i somras. Det som nu hänt stärker mig i min uppfattning.
ISIS och dess allierade tar stryk av de ryska flygangreppen. För första gången på mycket länge börjar den syriska armén och dess allierade bl a Hizbollah att vinna terräng och återvinna by efter by. I dagarna tog man kontroll över huvudvägen till Aleppo, som gör att förnödenheter kan komma till den blockerade staden. Uppgifter finns om att flyktingar återvänder till befriade områden
Nu ska man värdera alla källor, men jag ser nästan inget som ens ger sken av framgångar för regimmotståndarna. 
President Obama är ingen mästare i vare sig poker eller schack, utan har blivit helt utmanövrerad i båda spelen av Vladimir Putin. Han är synad och gör bondeoffer efter bondeoffer. Dubbelspelet att stödja ISIS och AlQuada, samtidigt som ge sken av man bekämpar dom är pinsamt avslöjat.
Denna slutsats ger näring åt en annan fråga. Har CIA någon delaktighet i ett eventuellt attentat? Skulle USA ha några fördelar av denna tragiska händelse? 
Den 8 oktober säger USA:s försvarsminister Ash Carter enligt USNews, att Ryssland lever farligt genom sitt engagemang i Syrien.
"Russia should be “rightly fearful” of attacks of retribution both on the ground in Syria and at home in the form of terrorist attacks for its recently ramped up campaign in Syria, Carter said."
Carter uttalar alltså ett direkt hot mot Ryssland. Ett hot som inte funnits mot USA eller dess allierade trots 1 års "bombningar". Varför?
Människoliv har tidigare visat sig väga lätt när geopolitiska mål ska uppnås. Världsherraväldet är i fara för Imperiet och då är alla medel tillåtna. Putin anses för tredje året i rad vara världens mäktigaste person. Hans popularitet i Ryssland har nått svindlande 90%. Naturligtvis skulle ryska dödsoffer civila, såväl som militära nagga denna popularitet i kanten. 
Putin skulle också kunna provoceras att göra något överilat i Syrien, israelstyle, om det visar sig att det är ett bombdåd.
Paniken i Washington och Pentagon sprider sig. Trots brott mot internationell rätt ska Obama placera soldater på marken i Syrien. Stridsflygplan som bara används i luftstrider har placerats i Turkiet.

Det jag skriver är under förutsättning att det är ett bombdåd, vilket vi ännu inte vet. Det lrä finna anledning aatt återkomma i ämnet

3 kommentarer:

 1. Är inte USA och UK lite väl snabbt ute att ange en viss orsak till att planet störtade? Verkar nästan misstänkt. Vill de styra bort uppmärksamheten från andra alternativ? Notera att ett ryskt plan störtade nyligen i Sydsudan nyligen. Slump eller samband?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill snabbt ha maximalt utnyttjande av tragedin i politiskt syfte för att underminera Putins position. Det gäller att smida medans järnet är varmt, precis som när det gäller MH17, oavsett om det är sanning eller inte

   Radera
 2. "Varför riktade ISIS detta mot Ryssland? USA och dess koalition har sagts sig rikta flygangrepp mot ISIS under ett års tid. Det handlar enligt deras egna uppgifter om över 6000 flyganfall mot olika mål i Syrien och Irak. Rysslands flyganfall har pågått i en månad. Först nu har ISIS börjat klaga. Varför gör dom det när USA hävdar att 85% av angreppen inte har riktats mot ISIS, utan mot "moderata" rebeller, aka AlNusra (AlQauda)."

  En självklar fundering. Men självklarheter är inte så självklara för de som aldrig tänker. Man skulle ju tycka att media kunde använda hjärnan till annat än fundera på hur de ska skriva för att backa upp USA, deras ambitioner och lögner.

  /Skvitt

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.