fredag 13 november 2015

Syrien: Geopolitiska mål viktigare än människoliv


Nato och Sveriges krig i Libyen lärde mig att inte man inte kunde lita på vare sig nyhetsmedia eller politiker. Den som ville veta något var tvungen att leta själv och hitta alternativa medier, läsa kommentarer och kanske följa debatten i något forum.
Jag har fortsatt på den vägen och på så sätt skaffat mig kunskap, som jag aldrig kunnat få annars. Det finns oerhört mycket där ute som den vanliga svensken, eller amerikanen för den delen, aldrig får ta del av.
Idag hittade jag t ex en artikel av Stephen Kinzer på the Watson Institute for International Studies at Brown University. För att sammanfatta hans åsikt så låter USA och dess allierade 100 000-tals människor dö av cyniska strategiska geopolitiska skäl. Hans budskap är enkelt, när människor drunknar i sitt eget blod är det dags att lägga egoistisk geopolitik åt sidan.
Jag är väl inte med Kinzer hela vägen, men det finns mycket tänkvärt i hans sätt att resonera. Att kriget i Syrien dragit ut på tiden kostat 250 000 människor livet och drivit många miljoner på flykt, beror enligt honom på USA anser att geopolitiska intressen går före människoliv.
Till att börja med vägrade USA att förhandla med Iran, trots att Iran vid sidan av Ryssland är Syriens viktigaste allierade.
Anledningen var att samtal skulle ge regimen i Iran legitimitet. Dåraktigt, anser Kinzer. Regimen i Iran är lika legitim som någon annan regim i mellersta Östern och en viktig pjäs i konflikten, oavsett vad USA säger eller tycker.
Även om det skulle vara så att USA hade rätt, är sättet att resonera ytterst cyniskt så länge människor dör eller tvingas fly.
USA:s politik i Syrien har varit att Assad måste bort. Precis som många andra förvånas Kinzer över att man inget har lärts sig av vad som hände i Irak och Libyen efter man störtat Saddam Hussein och Muammar Gaddafi. 
Istället har USA lyssnat på sina allierade i Saudiarabien av geopolitiska skäl för att inte uppröra saudierna. 
Han menar också att en annan "bad friend" i området, Turkiet, har hindrat USA:s rörelsefrihet, eftersom man hindrat hjälp till kurderna, de enda som på allvar slagits mot de extremistiska rebellerna.
 Rysslands intåg i konflikten möttes av kraftiga protester från Washington. Ryssarna bröt nämligen mot en av USA:s viktigaste principer: Det är bara USA eller länder som fått godkännande av USA som för bomba i Mellersta Östern!
Frågan som istället borde ha ställts var om Rysslands intåg kunde hjälpa till att få slut på kriget och allt lidande som följt i dess spår?
Frågor om nänniskoliv och lidande försvinner i den geopolitiska dimman. Fred är inte Washingtons primära mål, utan att maximalt utnyttja kriget geopolitiskt.

"Strategists in Washington and other Western capitals should be required to make their decisions about Syria in rooms where real-time scenes of drowning children and incinerated families are projected onto large screens. That might help pull them out of the airy world of political posturing into the real world of human suffering."

1 kommentar:

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.