onsdag 28 oktober 2015

DN har sålt sin själ till djävulen

Dagens Nyheter hade i går en ledare med rubriken "Syna Putins roll i Syrien".Detta är i och för sig inget märkligt. Det följer helt den enögda retorik som kännetecknar tidningen. Vad som däremot är märkligt är när man ser vem som skrivit ledaren. Den är nämligen undertecknad av Richard Haass. Har ledarredaktionen fått en ny medarbetare? Nej, så är det inte.Richard Haas, ordförande i USA:s mäktigaste tankekedja Council on Foreign Relations och en känd förespråkare för USA som imperium.
Richard Haass
I boken ”USA som världspolis”) kan man läsa ”Efter attacken på World Trade Center i september 2001 hörs frasen ”ett amerikanskt imperium både hövligt i akademiska sammanhang och i den vanliga offentliga debatten. Det slående var att inte alla de som nu öppet använda termen ”imperiet” gjorde det nedsättande. 11 november 2000 hölls ett föredrag i Atlanta av Richard Haas, medlem av nationella säkerhetsrådet under president George W Bush, och senare direktör för policy planning i utrikesdepartementet, med titeln ”Imperial America”. Han menade att det var nödvändigt att USA med sitt överskott av makt (”surplus of power”) omvärderar sin roll från en traditionell nationalstat till imperialistisk makt. Han använde termen ”imperial” i stället för ”imperialism”, kanske för att termen ”imperialism” upplevdes ge negativa associationer till exploatering och territoriell kontroll.”
(Jinge.se)
Ledaren är en cirkulärskrivelse från Council on Foreign Relations och översatt till 10 olika språk. Genom att publicera denna skrivesle på ledarplats har Dagens Nyheter visat att man inte är ett oberoende media, utan har sålt sin själ till djävulen. Det är på ledarsidan tidningens officiella policy redovisas och tidningens åsikter torgförs. Det är därför ett publicistiskt bottennapp att låta en företrädare för en tankesmedja få publicera sig på ledarplats.
I krönikor och debattartiklar framförs skribenten egna åsikter. På ledarplats framförs tidningens, eller för den delen ägarens åsikter.
Nu visar Dagens Nyheter öppet vem man delar säng med vilket i och för sig är bra, om någon tvivlat tidigare.
Rent innehållsmässigt skiljer inte sig Haass artikel mycket från den ledare av Gunnar Jonsson, som jag diskuterade i min blogg "DN väljer ISIS" Jag bryr mig därför inte om att kommentera Haass, mer än att den innehåller ett ganska torftigt svammel.
DN:s sätt att arbeta sätter ljuset på en annan företeelse bland svensk MSM och våra politiker.
Samtidigt har DN över första sidan artikeln ”De ska avslöja ryska lögner” skriven av den prisbelönta journalisten Mattias Carlsson (mattias.carlsson@dn.se) och Josefin Sköld. Det handlar om den statliga myndigheten ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap”. Det handlar alltså inte om att söka ”avslöja lögner” även från annat håll, t.ex. USA. Det handlar om det föreslagna samarbetet med NATO STRATCOM som härstammar från”United States Strategic Command dvs STRATCOM”.
Vi ska med andra ord bli ytterligare integrerad med USA:s och Natos enögda, ryssfientliga propaganda, där Dagens Nyheter redan är en nyttig idiot.

1 kommentar:

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.