måndag 13 augusti 2012

Häxan på Aftonbladet


Slasktidningen Aftonbladet gör sitt bästa för att sitta på 2 stolar. Först kramar tidningen ur allt man kan om hur prins Carl Philip blivit oprovocerat påhoppad utanför en nattklubb på franska rivieran, sedan går tidningens egen häxa, Lena Mellin till angrepp på honom är säger att det är dags för honom att "växa upp". Lena Mellin var i spetsen för hetsjakten på pappa kungen, Sven-Otto Littorin och Håkan Juholt. Hon har visat sig vara en person med mera inflytande än kunskap och förstånd.
I sin krönika om prinsen vädjar hon till det lägsta bland sina läsare, avundsjukan och jantelagen. Hon ondgör sig över att prinsen "glider omkring på en räkmacka". Hon har dessutom den dåliga smaken att göra attacken   i Frankrike till en del av detta.
"Men nattklubbsattacken understryker att det är dags för prinsen att växa upp. Att skaffa sig en sysselsättning, en mening i tillvaron som har större tyngd än att likt en fjäril flyga mellan attraktionerna."
Hon lägger alltså skuld på brottsoffret, att prinsen får skylla sig själv på grund av sitt leverne. Skulle hon skriva samma sak om det varit flickor som blivit antastade? Andra än Madeleine, som naturligtvis också fått skylla sig själv.

"Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine lever i ett slags vakuum. De behöver inte jobba och ser det uppenbarligen som ett brott mot de kungliga traditionerna att yrkes­arbeta.
Båda har egna förmögenheter och får del av det kungliga apanaget oavsett vad de ägnar sig åt vid sidan av de representativa plikterna. Driften att skaffa sig en inkomst saknas."
Om så skulle vara fallet, delar kungabarnen detta öde med många andra rikemansbarn. Rika föräldrar gör att de kan leva ett jetsetliv på Stockholms innekrogar och lyxkrogar på franska Rivieran. 
Lena Mellin väljer naturligtvis att glida lite på sanningen. Carl Philip och Madeleine får del av drottningens apanage, när det medverkar när de representerar kungahuset vid olika arrangemang. Hon kunde också ha kostat på sig att läsa Wikipedia om vad prinsen hunnit uträtta i sitt 33-åriga liv.
Efter studentexamen 1999 gjorde han väårnplikten vid Vaxholms amfibieregementet som båtchef. Efter två år blev han fänrik och befordrades till löjtnant 2004. Efter en anpassad utbildning blev han kapten 2007.
År 2006 avslutade Carl Philip en tvåårig utbildning på Forsbergs skola i grafisk design och reklam. Under våren 2009 började han studera växtodling, teknik och skogsbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp och tog 2011 lantmästarexamen. Han har även under 2000-talet deltagit i omfattande fotografiskt arbete och expeditioner i ett utbildande samarbete med Mattias Klum. Har haft några utställningar. I mars 2009 lanserade han en egen bestick-kollektion.Hösten 2006 praktiserade han vid National Geographic, under det att han medverkade i Folke Rydéns och Mattias Klums TV-film Expedition Linné, om Carl von Linnés resor. I samband med Linnés 300-årsjubileum gjorde prinsen en tolkning av botaniska trädgården i Uppsala som visades med anledning av firandet.
Han driver ett litet bolag som heter CphB AB. Det är hans designbolag som formger hushålls- och prydnadsföremål.
Därtill kan läggas han hobby som racerförare och att han åkt både Öppet Spår och Skejtvasan (2012).

Skattepliktiga
Kungabarnen är skattepliktiga och lever som det ser ut på utdelningar och vinster från sina aktier. De fick 2008 ut en knapp miljon kronor var före skatt som överskott på sitt kapital. Utöver det arbetar de för hovet, de utför alla olika uppdrag, och för det får de del i apanaget. Hur mycket bestämmer Kungen.(SR). Kungafamiljens förmögenhet uppgick 2008 till cirka 500 miljoner.
Bidraget till kungahuset är uppdelat på två olika poster, hovstaten och slottsstaten. De är på 62,3 resp 59,8 miljoner kronor per år (2011).
Hovstaten ska täcka kostnaderna för Kungens representation inkl. resor, kostnaderna för Riksmarskalksämbetet med stabsavdelningar för personal, ekonomi samt information och press, Hovmarskalksämbetet och Drottningens hovstat (som administrerar Konungens och Drottningens olika aktiviteter samt hushållet), Kronprinsessans hovstat, Prinsessan Lilians hovstat samt Hovstallet (transporter med bil och häst samt vård av museala vagnar och selar).
Omräknat till heltidstjänster har hovet 67 anställda, vilket innebär att nästan hälften av hovstaten går åt att täcka anställdas löner med sociala kostnader.
Räknar man om hovstaten till kronor per svensk, blir det 6,55 kronor per år. Det är alltså knappast så att kungshuset gräver djupa hål i våra plånböcker. Istället är det nog så att PR-nyttan är betydligt större för Sverige som nation.
Vem hade brytt sig om president Jan björklund suttit och hejat på läktaren i London?

3 kommentarer:

  1. Överklass är överklass och det finns ingen anledning att beklaga dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fråntar ingen ansvaret att inte skriva korrekt. Lögner och vandringssägner hör inte hemma bland seriösa argument.
      Jag respekterar att det finns olika ideologiska och andra skäl, men de skall inte uderbyggas med halvsanningar eller rena lögner

      Radera
    2. Men aftonlögnen är aftonlögnen.
      Allemand

      Radera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.