torsdag 16 augusti 2012

Verkligheten är sällan svart eller vit

Alexander och My när allt var bra

När när det handlar om vårdnadstvister och skilsmässor finns det anledning att dra öronen åt sig. Så är fallet när det gäller förhållandet mellan fotbollsproffset Alexander Gerndt och hans förra fru, den flitiga bloggerskan  My Gerndt. Hon anmälde honom för fyra fall av misshandel och han dömdes i tingsrätten för två av dem. I ett av de två han dömdes för, ville domaren fria honom, men nämndemännen ansåg att skjuta en boll på låret under en gemensam "fotbollsmatch" var misshandel.
Jag har läst domen och jag har läst nästan hela tråden om "The Gerndts" på Flashback. Där finns inlägg som tyder på mycket god insikt i det stormiga äktenskapet. Det ger också en annan bild än den som massmedia vill förmedla. My Gerndt har en egen blogg, som hon bl a använt till att skriva om sin f d make. Man finner i Flasbacktråden information om psykisk misshandel och provakationer. Med i bilden finns umgängessabotage, vägran att godkänna ett äktenskapsförord m m. Fram tonar bilden av ett par som aldrig borde gift sig och skaffat barn, men också viljan att ha en man med status och pengar.
Det var också en provaktion som föranledde den enda åtalspunkten, som kan innehålla någon form av misshandel.
"Målsägaren har av någon anledning blivit så förbannad att hon tar Gerndts bärbara dator och drämmer i golvet så den går i tusen bitar. Hur hade ni reagerat på en sådan sak?
En dator är lätt ersatt ekonomiskt. Åtminstone om man är fotbollsproffs, men innehållet är ofta oersättligt. I en dator har man mycket av det mest värdefulla man äger. Foton, dokument, program, musik, filmer etc. Om någon medvetet hade gjort så med min dator hade jag garanterat sett rött. Dessutom är det ju en brottslig handling. Man får helt enkelt inte vandalisera andras datorer på det sättet." (från Daddys blogg).
Enligt My skulle Alexander då tagit ett tag om hennes hals och tryckt upp henne mot väggen. Detta förnekas av Alexander. Ett läkarintyg kan dock tala till Mys fördel.
My Gerndt pratar gärna med media. Hon verkar ha ett stort behov att att synas. Hennes status har naturligtvis förlorat i värde, sedan Alexander begärde skilsmässa. Hon tar nu varje chans att smutskasta sin honom.  Feministiskt perspektiv hakar villigt på, eftersom det handlar om mäns våld mot kvinnor och Aftonbladet hänger naturligtvis med. Svenska Fotbollsförbundet utsätts för attack. Hur kan man ta ut Alexander Gerndt i landslaget? Han är ju dömd för kvinnomisshandel! När domen föll i tingsrätten och han dömdes till villkorligt och böter, stängdes han av under tre månader. Det var det fängelsestraff som åklagaren yrkat på. Jag tycker det kan vara en rimlig kompromiss.
My Gerndt berättar för Feministiskt perspektiv att hon fått långa och stöttande mejl från flera av spelarfruarna i landslaget – men att Svenska Fotbollförbundet aldrig hört av sig för att fråga hur hon mår.
– De är väl i en sådan position att de måste ta ställning och då går inte jag först helt enkelt. Hela fotbollsmentaliteten, under de år jag levt med den, fokuserar på att prestera på planen. Spelarna ska bara tänka på det och allt annat är ointressant, säger My Gerndt i intervjun med Feministiskt Perspektiv.
Alexander Gerndt har gjort 8 landskamper. Det är bra gjort av My att hinna bygga upp sådana relationer med andra spelarfruar i landslaget att de skriver långa mejl till henne, speciellt som nästan alla bor utomlands.
Fallet skall nu upp i hovrätten, sedan domen överklagats av Alexander, som vill bli helt frikänd. När man anklagar fotbollsförbundet med att det är en pågående rättsprocess, borde kanske media tänka på att de låter en part framträda i denna process. Men vi känner igen det från t ex Assange-fallet.
Media vill gärna göra allt till svart eller vitt. Sådan är sällan verkligheten.

5 kommentarer:

 1. Hej hej!
  Härligt inlägg men väldigt dålig fakta information.
  Tyvärr.

  SvaraRadera
 2. Hej My!
  Kul att du tittar in och läser. Nu är du ju part i målet och inget sanningsvittne, lika lite som Alexander skulle vara.
  Hoppas ni kan lösa upp alla knutar och gå vidare i livet, inte minst för era barn skull.

  SvaraRadera
 3. Man behöver väl också fråga sig vad som krävs för att man ska kasta någons laptop i golvet? Ganska mycket antar jag.

  SvaraRadera
 4. Gick i samma skola21 september 2012 11:00

  Hej OldWolf,

  Jag gick i samma skola som Alexander och känner honom ganska väl, dock känner jag inte My.
  Alexander är av naturen arrogant och en översittartyp, jag har sett honom mobba andra, att han ger sej på tjejer har jag också sett på krogen, kort och gott tål(de) han inte att folk (även tjejer) sa emot honom. Han har säkert blivit provocerad av My, likväl som han säkert provocerat henne, men det föringar inte hans fysiska våld mot henne (eller de som han historiskt gjort illa). Alexander är en skitstövel, punkt slut. Sedan att det finns tusentals likadana skitstövlar i sverige gör inte hans beteende acceptabelt.

  SvaraRadera
 5. jävligt bra skrivet, här har vi en kvinna som vill så mycket mer och går långt över gränserna likaså över lik bara för att nå sitt mål till varje pris! vad målet är?! vet nog bara my, får jag spekulera så är någ pengar en stor del!/sanna

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.