måndag 2 januari 2012

Medborgare skall ge fan i vad staten gör!


Medborgare skall ge fan i vad staten håller på med, brottsligt eller inte. Bakgrunden är att 500 personer anmält politiker och tjänstemän för brott i samband med Sveriges deltagande i anfallskriget mot Libyen. Som väntat avslogs anmälan av vice chefsåklagare Lise Tamm vid Internationella åklagarmyndigheten med motiveringen att det inte förelåg något brott som faller under allmänt åtal. Ni läste rätt, krigsbrott faller inte under allmänt åtal. Ärendet lämnades då in för överprövning. Överåklagare Thomas Häggström kommer inte att ta upp fallet. Anledning: 
De som begärt överprövning kan inte anses ha sådan anknytning till ärendet att de har ett berättigat intresse att få åklagarens beslut överprövat.
Så ajöss och goodbye med denna besvärliga fråga för åklagarmyndigheten!
Överåklagaren hänvisar till vedertagen praxis som gjorts i uttalanden i budgetpropositionen 1984/85. Hela beslutet kan du läsa här.
Beslutet väcker naturligtvis en antal frågor. Personerna bakom anmälan är i huvudsak svenska medborgare och skattebetalare. Ett antal följdfrågor har skickats in till överåklagaren:
1: Har han gått igenom listan på anmälare för att konstatera att ingen har den anknytning som krävs?
2: Vilka svenska personer kan ha den nödvändiga anknytningen?
3: Om inte en svensk medborgare kan göra en anmälan, kan då en libyer som fått anhöriga dödade i kriget eller egendom förstörd göra det?
4: Om ingen under 2 och 3 har tillräckligt anknytning, vem har då det?

Det skall bli spännande att se vad överåklagaren svarar. Jag tror inte frågor av den här digniteten prövats tidigare. Kan man verkligen pröva detta med samma måttstock som "vanliga" brott. Detta är liksom inte misshandel på Sergels torg. Undrar om inte åklagaren gjort det lätt för sig för att komma ur en besvärlig situation. Det är märkligt att ett krig som kostade oss medborgare 21 miljoner kronor i månaden, inte är nått vi har med att göra. Om inte krigsbrott faller under allmänt åtal, får vi väl släppa mannen från Rwanda omedelbart.

Föga förvånande är att gammelmedia ännu inte skrivit ett ord om anmälan. Nog borde det finnas ett allmänintresse i detta!

2 kommentarer:

  1. Har för mig att liknande försök i Danmark också har stupat på att medborgarna inte är berörda av att regeringen för krig enligt vad domstolen säger. Hur det gått med pakistanier som försökt stämma USA för att släktingar dödats av drönarbomber vet jag inte, men prognosen är nog rätt dålig. Ansvar är något man utkräver av andra, inte av sig själv.

    Men moraliskt vore det intressant om någon libyer kunde stämma svenska staten för skador på person eller egendom!

    SvaraRadera
  2. Det är klart att man på alla sätt försöker att undvika att ställas till svars för sina handlingar.
    Kanske Alaisa Gaddafi kan ställa upp. Hon har ju fått halva familjen mördad

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.