söndag 19 juni 2011

TT telegram med missvisande feministisk vinkling

Pojkar hjälper mest till utomhus

Det är inte förbjudet att göra en egen faktakoll av TT:s telegram. Om tidningarna gjort detta att man upptäckt den missvisande vinklingen av "flickor hjälper till mer hemma", som publiceras i de flesta dagstidningar, t ex DN. GenusNytt har som vanligt läst den undersökning från SCB, som ligger till grund för telegrammet.
SCB konstaterar att flickor och pojkar hjälper till ungefär lika mycket hemma. Flickor hjälper till mer med arbetet inomhus, medan pojkarna hjälper till mera med utomhusarbetet.
Den som bemödar sig med att titta på själva undersökningen kan  konstatera att pojkarna dominerar mycket stort inom ”hjälpa till utomhus”. Där är deras siffra nästan dubbel så stor som flickornas. Inom de områden där fllickorna hjälper till mest är skillnaden i de flesta fall liten eller mycket liten.
Varför gör TT denna vinkling, som de vet kommer att få ett stort massmedialt genomslag, eftersom de känner till hur lata man är på många redaktioner.
Att man levererar ett felvinklat TT-telegram rakt upp och ner är ingen ursäkt. Det är redaktionen som bär ansvar för det som presenteras för läsarna, inte TT.
Kan man ana ett nytt radikalfeministiskt bakhåll?

1 kommentar:

  1. TT:s rapportering skvallrar nog mest om vad deras redaktion har för en agenda, inte ett dugg förvånande. Inte heller ett dugg förvånande att tidningarnas redaktioner sväljer det med hull och hår antingen på grund av lathet, TT är ändå en ansedd rapportör, eller på grund av att de omhuldar samma agenda, dvs den feministiska.

    Lektionen är denna: man måste ta del av all media med mycket kritiska ögon, tack för att du uppmärksammade vinklingen.

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.