fredag 10 juni 2011

Detta är ingen rättegång, advokaten!


Nu har fyra advokater uttalat sig med anledning av att Advokatsamfund generalsekreterare Anne Ramberg, som hade mage att kritisera media för deras hetsjakt på Kungen. Det är naturligtvis mediakåta advokater som socialdemokraten Claes Borgström och gamlingen Leif Silbersky, samt Thomas Martinsson (en gång misstänkt för att tvätta pengar åt en klient) och nu senast Per E Samuelsson i en debattartikel i DN.
"Sveriges advokatsamfund får inte svassa för Kungen", menar Samuelsson. I sin debattartikel har Samuelsson ett citat "Man kan inte lita på kriminella. Kungahuset måste ha rätt".
Anne Ramberg

Det verkar inte som om Samuelsson själv sett inslaget i Aktuellt (vilket jag inte heller har gjort) och han verkar inte ha läst Anne Rambergs blogg, vilket jag har gjort. Denna blogg är välskriven och väl avvägd vad gäller ordval. För mig och de allra flesta som läst inlägget framgår det klart att Ramberg inte uttalar sig på Advokatsamfundets vägnar, utan att hon uttrycker en personlig åsikt. Visserligen hade Aftonbladet en olycklig rubriksättning (säkert medveten), där man skrev att "advokatsamfundet" var kritiskt till medias granskning av Kungahuset.
Vad skriver då Anne Ramberg om "kriminella" i sin blogg?:
"När personer i samhällets skymningsland då vädrar morgonluft och antyder att man har bevis för klandervärt beteende av kungen och hans vänner hoppar media genast på. Utpressningserfarna brottslingar upphöjs till sanningsvittnen."
Mille Marcovic

Mille Marcovic dömdes 1995 till 1 års fängelse, bl a för försök till utpressning. Enligt uppgift handlade det om manipulerade bilder på Björn Borg. Alltså är Mille Marcovic "en utpressningserfaren brottsling".
Anne Ramberg är god vän med Kungahuset och hon upprörs naturligtvis extra av att hennes vänner utsätts för den smutskastning som framför allt Aftonbladet och TV 4 ägnat sig åt. Kanske borde hon poängterat denna vänskap och att hon fått en utmärkelse av Kungen,  År 2006 belönades Anne Ramberg med H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i högblått band, men förändrar det något i sak?
Ramberg avslutar sitt inlägg med:
Kungen

"Men en sak bör vi andra kunna kräva av varandra. Och det är att den viktiga diskussionen om statsskicket inte skall styras av vad skandaljournalistiken väljer att plocka upp av lösa insinuationer från skumraskfigurer i samhällets ytterkant. Det är inte gangstervärlden och oseriös skandaljournalisitk som skall bestämma vårt framtida statsskick. Det skall svenska folket göra alldeles självt på grundval av en hederlig samhällsdebatt, allt med bibehållande av vår unika tryck och yttrandefrihet".
Mille Marcovic är inte åtalad för något. Det pågår ingen rättsprocess. Däremot har Kungen placerats i någon form av folkdomstol av snaskmedia. I detta läge väljer Anne Ramberg att ha större tilltro till sin vän Kungen, än till en tvivelaktig figur som Mille Marcovic. Detta tycker Per E Samuelsson är så häpnadsväckande att han tillsammans med tre kollegor kräver hennes avgång.
Ramberg har ingen rätt att peka ut personer som kriminella. Ingen skall dömas i förhand! Återigen Samuelsson, du sitter inte i rättssalen. Det är ingen domstolsförhandling. "Kungens antagonister" skriver han. Det är media som är Kungens antagonister, inte Marcovic, som skickligt utnyttjat situationen till att tjäna pengar."Varför kan inte dessa utpekat kriminella i så fall få chansen att visa att de den här gången kan ha rätt? Det tycks faktiskt som om general­sekreteraren i Advokatsamfundet inte ens tycker att hon behöver låta båda parter komma till tals, innan hon tar ställning i skuldfrågan".
Vilken skuldfråga? Om vem som ljuger, Kungen eller Mille Marcovic? Båda har väl fått komma till tals. Media har ju skrivit spaltmil om vad Marcovic har att berätta. Detta är ingen rättsprocess, Samuelsson, utan en trovärdighetsfråga.
Jag kan inte annat än tro att de fyra advokaterna har en dold agenda. Advokatförbundets styrelse ställer sig bakom sin generalsekreterare, liksom Advokatsamfundets ordförande Thomas Nilsson. (SVD), (SVD)
Naturligtvis äger även Advokatsamfundets ordförande rätt att ha en egen åsikt i frågan och uttrycka den i sin blogg. Detta kallas yttrandefrihet, något som även advokater som Borgström, Silbersky, Martinsson och Samuelsson borde värna.
Sällan har väl gammalmedia varit så snett ute när det gäller att läsa den folkliga opinionen. Förtroendet för deras journalistisk har nu säkert rasat under de 29 procent den hade vid senaste mätningen. Kungen har kanske fått kronan lite på sned, men stödet från folket är obrutet.
Sedan kan man undra vilken dold agenda Aftonbladet har. Tidigare sålde man boken "Den motvillige monarken" på redaktionell plats. Nu är den visserligen flyttad till deras shop, men säljs för 39 kronor. Bokus tar 191 kronor för samma bok!
Mina tidigare inlägg i frågan:
Jag har varit på porrklubb
Lätt som en plätt, Mille
Granskande journalistik är att gräva i skiten själv

(DN)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.