fredag 6 maj 2011

Låt var och en bestämma vad de vill läsa


Det finns ett bokförlag som heter Olika förlag. Det märkliga med detta förlag är att man inte gillar olika. Ett annat förlag, Egmont Kärnan, har börjat ge ut två nya tidningar, en som vänder sig till fotbollsintresserade killar, Goal Junior och en som vänder sig till tjejer och heter "Emma". Detta har upprört Olika förlag så till den grad att man startat ett upprop, "Skäms Egmont - sluta begränsa våra barn". Första namn på uppropet är inte oväntat Gudrun Schyman. Därmed förstår var och en att Olika förlag är ett feministiskt förlag, som bara är "rätt" böcker i sitt sortiment. Detta förstärks av att även genusforskare och jämställdhetskonsulter finns med. En debattartikel har skrivits på SVT debatt. En av undertecknarna är Camilla Nyman, Positiv förlag som ger ut barntidningen Tivoli, som är en direkt konkurrent till Egmonts nya tidningar. 
Egmont har gjort en marknadsundersökning och frågat barn vad de vill läsa om. De har alltså inte frågat genusforskare och andra feminister vad de vill att barnen skall läsa. Sedan har barnens föräldrar möjlighet att välja om de vill köpa tidningarna till sina barn eller inte. Bloggaren "Basses Hörna" har skrivit en hel del tänkvärt i frågan, bl a:
"Tittar man sig lite omkring, eller läser statistiken som det skrivs om i artiklarna, så ser man att majoriteten av de som spelar och är intresserade av fotboll är killar. Alltså är det ganska naturligt att fotbollstidningar riktar sig mer till killar. Skulle det sen visa sig att det är många tjejer som läser ens tidning, då kommer förlaget antingen förändra tidningen för att passa bättre även för tjejer, eller starta en helt ny tidning om fotboll riktad speciellt till tjejer. Finns efterfrågan så kommer det snart ett utbud. Och finns inte utbudet kan man ju alltid starta en tidning själv, och fylla upp det tomrum i pressen man tycker finns: för om barn faktiskt vill ha en fotbollstidning bara för tjejer (eller helt könlös) så kommer du ju kunna fortsätta driva tidningen."
Så här skriver Pär Ström i sin blogg "GenusNytt":
"Jag har svårt att se problemet med de två nya tidningarna. Genusrabaldret känns som en storm i ett vattenglas. Små killar och små tjejer är till stor del intresserade av olika saker, hur hemskt det än må kännas för personer som önskar att könen vore kopior av varandra.
För övrigt är det ju inget som hindrar en fotbollsintresserad tjej från att köpa Goal Junior – och vice versa. Eller hur?
Genusdebattörer – titta ut genom fönstret och skåda verkligheten!
Jämställdhet är inte detsamma som likhet. Jämställdhet är lika rättigheter och skyldigheter för könen. Inte att göra människan till hermafrodit."

Detta sammanfattar bra vad jag tycker i frågan. Jag börjar bli uppriktigt trött på allt detta genustjafs. 
 

2 kommentarer:

  1. Jag börjar bli uppriktigt trött på "gubbar" som är livrädda för nya moderna tider.
    dessutom förvränger du jämställdhetsfittornas ambition, pojkar ska inte bli flickor och flickor ska inte bli pojkar, alla ska vi bliva människor och få ta del av hela världen. Ingen ska göras om, ingen ska tvingas, ingen ska begränsas - ALLA ska vi PÅ ALLVAR erbjudas alla livets möjligheter!
    trevlig helg/Paula

    SvaraRadera
  2. @Paula: Ironi eller magplask?

    SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.