måndag 3 oktober 2011

Vem kan man lita på?

Det pågår ett krig i Libyen. Sverige deltar i kriget på angriparnas sida. Svensk gammalmedia och våra politiker har tillsammans med övrig västerländsk gammalmedia valt att lägga locket på för nästan all information som kan vara till nackdel för Nato och dess allierade. Det innebär att den absoluta majoriteten av medborgare svävar i stor okunnighet om vad som har hänt och vad som händer.
Några, t ex OldWolf, letar aktivt information på nätet från andra källor. Den som letar han finner, men den som letar finner också att det pågår ett propagandakrig. Vad kan man lita på? Naturligtvis gäller det att värdera källor och fråga sig vad man har för agenda?
Jag och andra bloggare har visat på massor med exempel där våra medier okritiskt publicerat uttalanden och rapporter från rebellerna, som vid kontroll visat sig vara lögn. Jag skrev om detta bl a i "Lögn på lögn på lögn". De skulle aldrig komma på tanken att publicera rapporter från "den gröna" sidan. Hade motsvarande detta berättats av NTC hade det omedelbart publicerats:
Paratrooper Division (USA), knocked down in Ras Lanuf


Sant eller inte? Jag vet inte. Nyheten kommer från Libyan Free Press, Jamahiriya News. Alltså en nyhetsbyrå med ett partsintresse, precis som NTC. Vad som är viktigt är att veta vem avsändaren är och vilken agenda denna kan tänkas ha. Det behöver inte betyda att vad avsändaren skriver eller säger är osant. Grunden är att vara kritisk och ifrågasättande. Rysk media står i denna konflikt utanför och kan ha en mera objektiv syn på det som händer. En intressant källa är TV-bolaget RT, vars slogan är "Question more".  RT har publicerat mängder av intressanta inslag om Libyen. Ofta med intervjuer med kritiska europeiska och amerikanska röster, som inte får komma till tals i västmedia. I detta inslag undrar man om det inte är dags att räkna alla civila dödsoffer i Libyen.(RT)
Naturligtvis berättar inte våra medier om vad Fidel Castro anser om kriget och Barak Obamas hyckleri. (RT).
Min uppfattning är att RT är en seriös alternativ nyhetskälla med det i minnet att Ryssland kanske inte älskar Nato.

En annan intressant källa är NSNBC (No spin news by Christof Lehmann). Lehmann är tysk född 1958 och har ett förflutet bl a som rådgivare åt Yasser Arafat, Yoshua Nkomo och Nelson Mandela. Han har en doktorsexamen i klinisk psykolog från 1986. (The 4th Media).
Lehmann liv och livsgärning har mycket präglats av att han är en överlevare från Massakern på palistinier i flyktinglägren Sabra och Shantila den 19 september 1982.(Wikipedia) Inför 29 årsdagen av massakern skrev han följande känslofulla inlägg:
"At least I had the privilege to leave after it was possible to get out of the ruins of Sabra and Shatila. You could not. It makes me sad, really. So sad that I never returned to face the demons in my memory and my bad conscience over leaving you behind. There is so much I don't know because I left you behind, beaten, bloody in body mind and soul. Broken glass that shines like a diamond in the sun, crying out to the world, "let us live in peace". The only thing I know with absolute certainty is this:
Neither you, nor me, nor anyone should ever experience the inhumanity of pure unleashed evil, and until my last breath I will do what I can to prevent anything like Sabra and Shatila from ever happening again."Lehmann har med andra ord ett budskap: "Låt oss leva i fred". Trots att han tidigare solidariserat sig med förtryckta folk som palestinier och svarta sydafrikaner är han nu på den gröna sidan i kriget i Libyen. Han verkar ha ett brett kontaktnät med informatörer i landet. Naturligtvis skall man se även det hans skriver med kritiska ögon.
Intressant med Lehmann är att han följer svenska bloggare som Motvallsbloggen och Marverabloggen, vilket naturligtvis jag också gör. Till Motvallsbloggen skriver han i en kommentar:
“Alle” ting jeg rapporterer er konfirmerat af mindst to separate kilder, hvoraf mindst én er på stedet."
Detta är intressant, eftersom det är en journalistisk grundregel, att en nyhet bör vara bekräftad från två av varandra oberoende källor.
Två andra bloggar som jag följer när det gäller Libyen är Third World och skvitts. Till detta kommer massor av nyheter av olika slag. T ex Islamic Learning Center, som har en intervju med en tidigare  anhängare till upproret mot Gadaffi, Dr. Rejeb Muftakhov Budabusa. Han beklagar den utveckling upproret tog i och med Natos inblandning.
"But none of the protesters imagined that NATO was seeking to intervene in order to, let's be honest, to arrange a re-colonization of our country. In general, the opposition was not up-to-date and believed that Europe acts sincerely. But it appears that some Libyan officials had been informed, had a preliminary agreement with the Europeans, and know what's going on.inblandning.
And then the crowd began bombing, someone opened fire on an armed military base, someone set fire to a police station, and all seemed to roll into a ditch.
There were some strange people with guns who started the violence in the streets, young people began to engage in combat units, though an interesting game, and then the fighting started"
Alltså intressant information att lägga till all övrig information och som ytterligare bekräftar att det inte var några fredliga demonstrationer i Benghazi i februari. Lite intressant att artikeln illustreras med Khamis Gaddafi, som "dödades" av Nato i en flygattack!
Kalle Anka för statsminister

Detta borde naturligtvis var något vår gammalmedia gjorde åt oss, men när man inte gör det, så måste man göra det själv. Resultatet blir att man tappar allt förtroende för våra politiker och vår media. Förmodligen kommer Kalle Anka-partiet få min röst nästa val.

För övrigt anser jag att Fredrik Reinfeldt skall åtalas för folkmord:

(DN), (DN)

13 kommentarer:

 1. Att Lehmann följer min blogg är nog lite för mycket sagt. Däremot kollar han uppenbarligen, och noga, upp dem som citerar honom eller länkar till hans site, eller texter, om kriget i Libyen m.m. så att länkningarna blir "korrekta".
  Men hans sida är bra. Jag har ju ingen information att tillföra honom - tyvärr, och är lika osäker om vissa källor som du.

  Vad ska man ex. tro om de senaste dagarnas information om att de Ghadafi-lojala tar tillbaka område efter område och slår tillbaka och sönder NTC-styrkorna? Jag vet inte.

  SvaraRadera
 2. Man kan nog dra den slutsatser i alla fall, att läget inte är så lugnt och stabilt som NTC och Nato vill få oss att tro.

  SvaraRadera
 3. Var med om att uppmana alla besökare att kontakta redaktionerna för de stora medierna – nyhetsredaktioner på TV och radio, nyhetsredaktioner på de stora tidningarna – och kräva att de ger ordentlig uppmärksamhet åt den humanitära katastrofen i Libyen!

  Trycket på mainstream-medierna ökar uppenbarligen, eftersom vi de senaste dagarna sett några lama skildringar av människor som flyr från Sirte. Men mainstream-media har ännu inte beskrivit den fulla dimensionen av den humanitära katastrofen. Framför allt: De berättar inte vad denna humanitära katastrof beror på, att den orsakas av bombningar av NATO – där Sverige bidrar med flygspaningar.

  Det följande måste förklaras väldigt tydligt, eftersom det inte råder något tvivel om saken:

  * Den humanitära katastrofen orsakas av NATO:s flygbombningar.

  * NATO:s flygbombningar är ett brott mot FN-resolution 1973 och mot FN-stadgan.

  Såväl utländska observatörer som rebellföreträdare (se tidigare inlägg på Klassperspektiv för källor till detta) intygar att NTC-armén inte klarar sig utan NATO:s bombningar.

  Allt mänskligt lidande i de belägrade städerna Sirte och Bani Walid orsakas inte direkt av NATO-bomber – mycket beror också på NTC-arméns artilleri- och raketbombardemang. Men utan NATO:s flygunderstöd skulle inte NTC-armén kunna vara där och bombardera städerna med sina kanoner och raketer, utan NATO:s flygunderstöd skulle inte NTC-armén kunna svälta ut Sirte.

  Kräv att medierna beskriver den fulla vidden av den humanitära katastrofen i Libyen!

  Kräv att medierna uppmärksammar det flagranta brott mot FN-resolution 1973 som NATO och den svenska regeringen begår dagligen!

  Huvudpunkterna i FN-resolution 1973 som antagits under Chapter VII of the United Nations Charter:

  kräver ett omedelbart eldupphör och totalt slut på våld och alla attacker mot, och övergrepp på, civilbefolkningen;
  upprättar en flygförbudszon över Libyen;
  auktoriserar alla medel för att skydda civilpersoner och områden med civilbefolkning, förutom ”ockupation av främmande makt”;
  förstärker vapenförbudet och särskilda aktioner mot legosoldater, genom att tillåta tvångsinspektioner av flygplan och skepp;
  förbjuder alla flyg till Libyen;
  fryser tillgångar som till hör Libyska myndigheter och bekräftar åter att sådana tillgångar skall användas till det libyska folkets fördel;
  utvidgar reseförbudet och frysningen av tillgångar för ett antal ytterligare individer och libyska enheter (FN:s säkerhetsråds resolution 1970).
  etablerar en panel med experter för att bevaka, och för att verka för genomförandet av sanktionerna.

  SvaraRadera
 4. Det finns ett inneboende problem med kritik.
  Finns det något bättre att komma med?
  att Islam inte fungerar i Sverige är SDs paroll, en direktdemokrati a lá gröna boken översatt till Nordiska förhållanden? Oldwolf, tänker jag fel här?

  SvaraRadera
 5. Hej worldcitizen!
  När det gäller kritik och förslag till något bättre, håller jag med dig. När det sedan kommer till kritan, så finns det många parametrar att ta hänsyn till. Det är inte alls säkert att en västlig demokrati a la Sverige passar i ett land som Libyen.Samhället ser inte alls lika ut som i Sverige. Vi har inga stammar eller klaner med stor makt och inflytande att ta hänsyn till m m.
  Kanske är det så att grön direktdemokrati är bäst för Libyen?
  Religion skall enligt min mening ha så lite med politik att göra som möjligt.

  SvaraRadera
 6. Rebloggat:
  http://skvitts.wordpress.com/2011/10/05/vinden-viskar-mitt-namn-vem-kan-man-lita-pa/

  SvaraRadera
 7. Tack för vänligt svar, håller med, vilket inte innebär att grön direktdemokrati enligt Svenska förhållanden inte kan införas?

  assangetråden:
  tror det var i februari, kanske mars, la en post med palantir - hbGary - bank of america - chamber of commerce - swedishchamber of commerce - riksdagen - åklagarmyndigheten.
  Med namn hela vägen.

  Verkar väck.Har letat inte hittat.
  Skandal om denna post är raderad.

  SvaraRadera
 8. https://www.flashback.org/sp29652481
  post som var grund till kedjeposten som jag inte hittar.

  https://www.flashback.org/sp29761120
  Kopplingen blir federal reserve - BoA - JA

  Posten jag efterlyste i föregående post är jag säker på att 979, trenter eller stuxnet kommer ihåg. Fråga dem via pm.
  Det är tydligen så att flashback censurerar som lydiga hundar?

  hittas posten bör krastapopulos få den och inkorporera i sin "tankesmedja"

  Med ännu mer Mvh
  worldciticen

  SvaraRadera
 9. LEDSEN! tog 45 minuter att hitta ;)
  https://www.flashback.org/sp29993995
  Tillägnad Krastapopulos, den som driver tes f.n.

  SvaraRadera
 10. http://wlcentral.org/node/2286

  Whereas, in cognizance that one of the factors spurring recent violent revolutionary protests in the Middle East is high income inequality, though the sobering reality is that income inequality in the United States is even higher than that of some of the countries torn asunder by violent revolution; for instance, according to the C.I.A. World Fact Book, the United States Gini coefficient, which is used to measure inequality, is higher than that of Egypt’s pre-Revolution.

  Det är viktigt för nwo-agendan att us-revolutionen inte blir blodig.
  min danske vän förklarade för mig att en revolution i us per definition inte kan vara oblodig.

  15 oktober startar https://www.flashback.org/sp33260345
  Sergels torg.

  SvaraRadera
 11. Tack för vänligt svar, håller med, vilket inte innebär att grön direktdemokrati enligt Svenska förhållanden inte kan införas?

  menar alltså i sverige :)

  SvaraRadera
 12. gomorron worldcitizen!
  Detta med demokrati är svårt. Tyvärr får faktorer som utseende, TV-mässighet och inte minst pengar och PR allt större betydelse. Hur grön demokrati skulle fungera i det genomkommersialiserade väst, vet jag inte.
  I så måtto vill jag tillbaka till den tiden då en Tage Erlander kan bli statsminister igen, som väl saknade allt det jag beskriver ovan. Men vi väljer och vi får de ledare vi förtjänar.
  För övrigt intressant med att det är större ojämlikhet i USA än i Egypten.

  SvaraRadera
 13. NTC och räknas som nummer två i rangordning. Jibril beskrivs av Bouchuigir som en god vän. Flera toppnamn inom NTC var för övrigt knutna till LLHR. Som tack för hjälpen utnämndes Bouchuigir nyligen till ambassadör i Bern

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.