fredag 28 oktober 2011

Gaddafis familj stämmer Nato inför ICC


Muammar Gaddafis familj har anmält Nato till Internationella brottsdomstolen för krigsbrott (DN). Det är inte bara familjefadern Muammar som dödats av Nato och dess allierade, utan också minst två söner och flera barnbarnsbarn.
– Alla händelser och allt som ägt rum sedan februari 2011 och mordet på Khaddafi, allt detta betyder att vi har full rätt att vända oss till Internationella brottmålsdomstolen, sade Khaddafis advokat Marcel Ceccaldi som även tidigare arbetat för Khaddafi-familjen.
Naturligtvis avvisar Nato anklagelserna, något annat hade varit mer än sensationellt:
Nato svarade på torsdagen att man ”genomför sin operation i strikt överensstämmelse med de gällande resolutionerna från FN:s säkerhetsråd” och att ”Nato aldrig under ’Operation Unified Protector’ riktat in sig på enskilda individer”.
Ceccaldis formella anmälan mot Nato väntas inom ett par dagar och han säger ”nu får vi vänta och se om Internationella brottmålsdomstolen är en oberoende och opartisk rättsinstans”.
"Fan tro´t sa Relingen" (Från pjäsen "Vildanden" av Ibsen)
Det kan vara på sin plats att notera, att Nato inte kan gömma sig bakom att "vilda rebeller", som mördade och skändade överste Gaddafi, utan det var soldater från den av Nato erkända legitima regimen i Libyen

Anmälan också mot Italien
Joe Fallisi
Den italienska tenoren och människorättsaktivisten Joe Fallisi har stämt den italienska regeringen för brott mot landets konstitution och för att ensidigt att brutit mot det nonaggressionsavtal man för tre år sedan tecknande med Libyen.(Mathaba).
Hoppas detta manar till efterföljd av andra som har kunskap nog för att driva frågan även i andra länder. Tänk om det fanns en databas med allt som skrivits och filmats från Libyen, där man kunde söka kunskap och som kunde vara till hjälp för den som vill föra talan mot sin stat för krigsbrott och brott mot FN-stadgan.

Rebellernas flyg?

Rebelflyg nedskjutet vid Benghazi 19 mars
Helena Palena har i sin blogg kommenterat mordet på Muammar Gaddafi. Bland kommentarerna hittade jag uppgifter som gjorde mig nyfiken. En kvinna som säger sig vara gift med en libyer påstår att 94 människor dödades i Benghazi den 19 mars, innan Natos flyg gick till attack. Väldigt exakta siffror, som jag inte kände igen och inte kan hitta någon källa till, så jag har frågat henne om den.
Hennes påstående fick mig att gå tillbaka och läsa på igen.
Den 19 mars var första dagen  för Natos anfallskrig i Libyen. I Benghazi pågick ett väpnat uppror. Alla uppgifter bygger på telefonsamtal till olika nyhetsbyråer från rebeller i staden.(Al Jazeera).
Regimen hävdade att deras trupper attackerades av Al Qaida gäng. Det visade sig ju senare, att dessa uppgifter var sanna.
Naturligtvis finns inga bilder på vad som händer i Benghazi denna dag, förutom att attackplan skjuts ner. Detta är enda bilden som visar ett libyskt attackplan i luften under hela kriget. Dessutom är detta ett flygplan tillhörande rebellerna!

Fotnot 1: Enligt Wikipedia dödades 261 personer på rebellsidan denna dag. Det finns ingen uppdelning mellan rebeller och civila. Det är dock svårt att hitta någon källa till dessa uppgifter.

Fotnot 2: Alla fångar har släppts ur libyska fängelser. Det är väl ingen som tror att alla var politiska fångar? Det betyder att landet kryllar av beväpnande banditer och mördare, som dessutom med all säkerhet nu är beväpnade

3 kommentarer:

 1. Detta låter väldigt konstigt. Den där bilden ser dessutom konstig ut. Alla bilder jag sett tidigare av nerramlande brinnande plan har lämnat rökmoln efter sig i luften. Någon rök ser man "inte röken" av här.
  Och rebellernas flygplan? Hur hade rebellerna fått tag i jetplan/stridsplan?

  SvaraRadera
 2. Bilden ser konstig ut, håller med dig Kerstin.
  Förresten hur hittar man till din blogg, har du ändrat namn på motvallsbloggen eftersom den inte finns på den gamla adressen ?

  SvaraRadera
 3. Här finns flera bilder av det nedskjutna planet samt en film.

  NTC-sidan hade väl fullt stöd av desertören Yunis samt flygvapenchefen redan den 21 februari när två plan flyttades till Malta under förevändningen att piloterna inte ville bomba "folket".
  Därav påståendet att det var deras "eget" plan ...


  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8392298/Libya-crisis-fighter-plane-shot-down-as-Gaddafi-forces-attack-Benghazi.html

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8392375/Libya-crisis-war-plane-shot-down-over-Benghazi.html

  SvaraRadera

Kommentera gärna, men använd någon form av namn, eftersom det är svårt att svara anonyma.